Tegenwoordig schieten de prijzen van onze vaste lasten de pan uit. Zo wordt gas bijvoorbeeld steeds duurder en is de verwachting dat dit de komende tijd alleen maar toe gaat nemen.
Maar dat is niet alles: naast dat de gasprijs duurder wordt, is de prijs van elektriciteit en dus energie ook aan het stijgen. Hierdoor ben je jaarlijks duurder uit dan normaal, wat natuurlijk best zonde is.
Van dat geld had je namelijk ook andere leuke dingen kunnen doen! Gelukkig zijn er steeds meer slimme manieren om geld te kunnen besparen op je vaste lasten. Hierbij is de ene maatregel natuurlijk wel net iets ingrijpender dan de ander.
Een mooi voorbeeld hiervan is de windturbine of windmolen. Wanneer jij een kleine windmolen bij je huis laat installeren kan je hierdoor geld besparen op de vaste kosten. En daarnaast doe je dan ook nog iets goeds voor moeder natuur, die het natuurlijk al zwaar genoeg heeft.
In dit artikel gaan wij je vertellen wat een windmolen voor thuis of windturbine voor thuis nou precies is. Tevens gaan we je vertellen welke verschillende soorten er zijn en wat de plus- en minpunten hiervan zijn.
En natuurlijk bespreken we wat de opbrengsten van een windmolen voor thuis zijn. En omdat een windmolen kopen best een moeilijke overweging kan zijn hebben wij de voor- en nadelen van een mini windmolen of een windturbine voor particulier gebruik op een rijtje gezet. Als kers op de taart hebben we voor het gemak ook nog de top vijf beste windmolens meegenomen in dit artikel!
Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk!
Benieuwd naar de kosten van een windturbine in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van keuken specialisten in jouw regio.
Wat is een windmolen voor thuis?
Met een windmolen voor thuis kan je zelf energie opwekken. Deze zijn te installeren op je dak of in je tuin en vangen de wind op. Deze wind wordt vervolgens weer omgezet in groene stroom die jij kan gebruiken.
Dat is natuurlijk niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. En aangezien moeder natuur het al zwaar heeft is dat mooi meegenomen. Zo kan jij je steentje bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan!
Deze windmolen voor particulier gebruik heeft doorgaans een hoogte tussen de 2 en 15 meter. Deze kan je zoals gezegd dus in je tuin of op je dak installeren, waarbij het dak de meest voordelige optie is.
Zeker wanneer je huis wat hoger gelegen is kan je hierdoor nog meer wind opvangen. Hoeveel wind er in energie omgezet kan worden heeft natuurlijk ook te maken met waar je woont. Op het platteland is dit heel anders dan in een dichtbevolkte stad.
Wat voor soort windturbines voor particulieren zijn er?
Zoals met veel andere uitvindingen ook zo is zijn er verschillende soorten windturbines verkrijgbaar. Omdat het onderscheid maken soms moeilijk kan zijn én best wat speurwerk vereist willen wij je hierbij helpen.
Daarom hebben wij onderstaand alle soorten windmolens op een rijtje gezet. Hierbij vermelden we ook de eventuele plus- en minpunten zodat jij makkelijk kan beslissen of een kleine windmolen iets voor jou is.
1. Reguliere turbines
De eerste en meest voorkomende turbine is de horizontale- as windturbine. Deze komt het vaakst voor in het straatbeeld. Die grote witte molens bij zee? Ja, die dus. Ze hebben hetzelfde ontwerp als van de ouderwetse windmolen en de bladen hebben wel wat weg van propellers van een vliegtuig.
Deze grote rakkers hebben net zoals bij auto’s een speciale versnellingsbak om de bladen op de juiste snelheid te kunnen laten draaien. Hierdoor kan op een zeer efficiënte manier energie opgewekt worden.
Voordelen
Nadelen
2. Darrieus windmolen
Een tweede type windmolen is eentje met een verticale in plaats van horizontale as: de Darrieus windmolen! Dit is een meer geschikte windmolen voor thuis dan de vorige variant. Tevens is deze geschikt voor gebieden met verschillende windrichtingen, zoals in de stad bijvoorbeeld. Maar ook in een dorp werkt dit prima.
Voordelen
Nadelen
3. Savonius windmolen
De laatste soort is de savonius windmolen! Deze hebben een verticale as. Die wordt gebruikt om de kracht van de wind om te zetten in koppel op een roterende as. De vleugels van deze windmolen zijn verticaal gemonteerd op een roterende as. Deze kan zowel op de grond als op een dak geplaatst worden.
Voordelen
Nadelen
Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk!
Benieuwd naar de kosten van een windturbine in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van keuken specialisten in jouw regio.
Wat is de opbrengst van een windmolen voor thuis?
Nu we weten welke soorten windturbines er zijn ben je waarschijnlijk ook nieuwsgierig naar de opbrengst van een windmolen voor thuis. Hoeveel een windmolen voor thuis oplevert is natuurlijk afhankelijk van veel factoren: waar je woont, hoeveel wind er staat en welke soort windturbine je gebruikt. Hoeveel dit precies oplevert is dus moeilijk te zeggen bij een windmolen voor particulier gebruik. Het is een behoorlijke investering die zich wel pas op lange termijn terugverdient.
De windmolens worden ook vaak geplaatst om zo een steentje bij te kunnen dragen aan de bestrijding van klimaatverandering. Met een windmolen voor thuis bespaar je tussen de 2.000 en 3.500 kWh per jaar. (1)
Je kan zelf echter wel invloed uitoefenen op de opbrengst. Wij hebben onderstaand een paar handige tips voor je op een rijtje gezet:
- Hoe hoger geplaatst, hoe groter de windsnelheid
- Wanneer je een molen hebt met horizontale as moet je vijf meter ‘vrij’ houden voor een hoger rendement
- Windturbines met verticale as profiteren van bebouwing
- In het Zuiden van het land wordt de hoogste gemiddelde windsnelheid bereikt
- Bij de zee is het rendement het hoogste
(1) De Windwokkel, een uitbreiding van onze dienstverlening op het gebied van duurzame energie. (z.d.). Van den Pol - Expert in Elektrotechniek. Geraadpleegd op 11 december 2021, van https://www.vandenpol.com/specialismen/energiereductie-zonne-energie/windwokkel/
Waar moet je op letten bij een kleine windmolen voor thuis?
Wanneer je nu al weet dat je een windturbine voor thuis wil aanschaffen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wanneer je dit niet doet kan je in de problemen komen. Daarom hebben wij alle punten op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden tijdens de aanschaf van een windmolen voor thuis.
Bij een windmolen voor particulier gebruik heb je bepaalde vergunningen nodig, zoals een omgevingsvergunning. Dit is een vergunning die aangevraagd moet worden bij plaatsing van voorwerpen die mogelijk voor hinder zorgen bij mens en/ of milieu.
Het kan maar zo zijn dat de gemeente niet zit te wachten op een mini windmolen. Wanneer je deze zonder vergunning installeert zal de gemeente hier geheid achteraan gaan. Ze kijken of de windmolen in de omgeving past en niet te veel overlast geeft. Dit kan je heel makkelijk doen via de website van je gemeente.
Natuurlijk is de hoeveelheid wind ook van zeer grote invloed bij een kleine windmolen voor thuis. Wanneer jij in een gebied woont met vrij weinig wind zal het rendement van je windmolen erg laag zijn.
En dat is een beetje jammer van het geld dat je erin gestopt hebt natuurlijk. Wanneer je nou op het platteland woont kan het rendement juist weer heel hoog liggen. In de buurt van de zee is het rendement logischerwijs het hoogste. Hoe verder je het land in trekt, hoe minder wind er over het algemeen staat.
En in het zuiden is meestal net wat meer wind dan in het noorden. Houd hier dus goed rekening mee wanneer je van plan bent een windmolen aan te schaffen en kijk hoe het zit met de wind in jouw woonplaats.
Je hebt het misschien eerder in dit artikel al voorbij zien komen, maar er is geen subsidie op windmolens voor thuis. Ten minste, niet op landelijk niveau. In sommige gemeenten en provincies wordt wel een subsidie verstrekt voor een windmolen of windturbine.
Hoe dat precies zit verschilt erg per gemeente. Bij de één is dit wel het geval en bij de ander juist weer niet. Wanneer je een windmolen wil aanschaffen is het dus verstandig om contact op te nemen met jouw gemeente om te kunnen achterhalen of een eventuele subsidie mogelijk is.
De kosten van een kleine windturbine voor thuis
Ook niet geheel onbelangrijk zijn natuurlijk de kosten voor een windturbine voor thuis. Een windmolen kopen is namelijk niet zo goedkoop als je misschien denkt. Echter zitten er grote prijsverschillen tussen de verschillende soorten windmolens.
De prijs begint rond de 600 euro. Wanneer je een windturbine wil die genoeg energie opwekt voor je hele huis zit je meestal al een stuk hoger. Dit kan oplopen tot 6000 - 35.000 euro inclusief de installatie.
Dat is natuurlijk absoluut niet goedkoop, zeker niet zonder subsidie. Bedenk je dus goed van tevoren welke soort molen je wat lijkt en zoek dan eerst de prijzen op van deze specifieke soort. Een windmolen kopen kan dus best duur zijn.
Windmolen kopen - Voordelen + Nadelen
Goed: we hebben je nu vertelt wat een windmolen voor thuis is, welke soorten er zijn en wat de voor- en nadelen van deze verschillende soorten zijn. Ook hebben we je natuurlijk verteld wat de kosten en opbrengsten zijn.
Wij kunnen ons voorstellen dat dit nogal wat informatie is om te verwerken. Daarom hebben wij ook nog even alle voor- en nadelen van een windmolen kopen op een rijtje gezet. Zo kan jij dit nog even rustig doorlezen!
Voordelen windmolen
Nadelen windmolen
Top 3 beste windturbines voor thuis
Er zijn ontzettend veel verschillende windturbines voor thuis verkrijgbaar. Het grote aanbod kan ervoor zorgen dat de juiste windmolen kopen best een opgave kan zijn. Daarom zijn wij zelf op onderzoek uitgegaan.
Aan de hand van dit onderzoek hebben wij een top vijf samengesteld. Hierin staan de beste windturbines voor thuis! Zo kan je de keuze voor jezelf lekker makkelijk houden.
Top 3 windmolens voor thuis
1. Hozard® Windturbine
2. Luxiqo Windturbine
3.Vevor® - Windmolen Bouwpakket
Ontvang tot 4 offertes voor jouw windturbine. Volledig vrijblijvend.
Veelgestelde vragen over windmolens voor thuis
Wanneer je een windmolen wil kopen kan je deze vaak niet zelf installeren. Ook wordt aangeraden hierbij de hulp van een professional te vragen. Wanneer je een windmolen koopt kan deze vaak ook door het bedrijf geïnstalleerd worden.
Ja, zeker. Wanneer je een windmolen voor thuis wil aanschaffen moet je eerst een zogenoemde omgevingsvergunning aanvragen bij je gemeente. Zij beoordelen of de plaatsing mogelijk is en of dit binnen de perken van mogelijke overlast blijft.
De prijzen van een particuliere windturbine lopen heel erg uiteen. Ze beginnen meestal rond 600 euro. Echter kan dit oplopen tot 6000 - 35.00 euro.