fbpx

Alles wat je moet weten over een cementdekvloer

Geschreven door: Bespaargelijk123
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Alles wat je moet weten over een cementdekvloer

Zit je te denken aan een cementdekvloer? Er zijn allerlei goede redenen om er een te laten leggen. Bijvoorbeeld om je ondervloer te egaliseren, of omdat je je vloerverwarming wilt wegwerken. Maar wat moet je nu echt weten over deze vloer? Lees meer over de toepassing, de kosten en de droogtijd van een smeervloer.

Wanneer kiezen voor cementdekvloer?

Voordat je weet welke vloer je moet kiezen, is het goed om te weten wat een cementdekvloer eigenlijk is. Het is een smeervloer die bestaat uit zand, cement en water. Je kunt hiermee heel goed een nieuwe ondervloer egaliseren of vlak maken. Het is ook perfect om de leidingen van een vloerverwarming weg te werken. Bovenop de cementdekvloer komt een leefvloer. Denk bijvoorbeeld aan tegels, PVC of een kunststof afwerking.

Een cementdekvloer kan prima in vochtige ruimtes worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer. Wel verschilt de laagdikte per toepassing. Het aanbrengen van een cementdekvloer is erg arbeidsintensief, dus het is geen goed idee om er zelf eentje te proberen leggen.

Wat zijn de kosten van een cementdekvloer?

Zoals gezegd is een cementdekvloer aanbrengen een arbeidsintensieve klus. Een vakman verdeelt met een rei de aardvochtige specie over de vloer. Daarna maakt hij met een spaan de vloer vlak. De vakspecialist weet precies wat er moet gebeuren om tot een bevredigend resultaat te komen. Eigenlijk zou je daarom kunnen zeggen dat een cementdekvloer onbetaalbaar is. Maar alle gekheid op een stokje: meestal liggen de kosten tussen de 25 euro en 55 euro per vierkante meter.

De cementdekvloer kosten stijgen als je kiest voor extra isolatie, vloerverwarming of voor krimpnetten. Toch kan het de moeite waard zijn hierin te investeren. Een goede isolatie betaalt zich in de loop der jaren uit, bijvoorbeeld omdat het je energierekening verlaagt. Bespreek altijd van tevoren met de specialist welke mogelijkheden er zijn en welke voordelen dat heeft.

De droogtijd van een cementdekvloer

De droogtijd van een cementdekvloer kan verschillen. Allerlei factoren spelen mee. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de ruimte waarin de vloer is aangebracht. Natuurlijk speelt ook de dikte van de vloer mee. Hoe dikker de vloer, hoe langer het zal duren voordat de vloer goed droog is.

Je kunt meestal uitgaan van een centimeter per week. Een vloer die 6 centimeter dik is, zal ongeveer 6 weken nodig hebben om te drogen. Gelukkig zijn er methodes om de droogtijd te versnellen, zoals het aanbrengen van droogtijdversnellers in de mix. Ook kun je allerlei andere methodes toepassen. Toch is het beste om te wachten tot de vloer goed droog is. Dan bereik je het perfecte resultaat.

Over de auteur Bespaargelijk123


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>