fbpx

Windwokkel voor thuis? Kosten, informatie en opbrengst

Geschreven door: Anouk
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Energie
  • /
  • Windwokkel voor thuis? Kosten, informatie en opbrengst

Zelf energie opwekken: tegenwoordig is dit helemaal hip. Met speciale zonnepanelen kan je dit gemakkelijk doen en bespaar je ook nog eens geld. En iedereen wil natuurlijk geld besparen op de steeds duurdere energierekening!

Maar deze mooie panelen komen je helaas niet aanwaaien… vaak zitten er best wat extra kosten aan vast. Zeker wanneer je er meerdere wil laten installeren. Je zal toch denken dat er een betere manier moet zijn? Toevallig wel, namelijk de windwokkel!

Deze uitvinding van Nederlandse bodem is een alternatief op zonnepanelen en uitermate geschikt om je eigen energie mee op te wekken door middel van wind. En dan ligt je dak ook niet vol met van die grote, grijze zonnepanelen! 

Natuurlijk is het in de praktijk wel iets ingewikkelder dan zomaar een windwokkel op je dak laten zetten. Wij kunnen ons voorstellen dat je hier misschien vragen over hebt of wil weten wat dit jou nou écht kan opleveren. 

Daarom hebben wij op deze pagina alle informatie gezet die jij moet weten over een windwokkel. Zo geven we bijvoorbeeld specifiek informatie over de windwokkel kosten, maar natuurlijk ook over de opbrengsten die hier tegenover staan. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken om zelf een windwokkel te kopen!

Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk!

Benieuwd naar de kosten van een windwokkel in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van keuken specialisten in jouw regio. 

Wat is een windwokkel?

Plat gezegd is een windwokkel een mini windturbine. Deze zogenoemde ‘mini’ windmolen is geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Green Hybrids. Met deze windwokkel op je dak kan je optimaal gebruik maken van het opwekken van windenergie (in plaats van bijvoorbeeld zonne- energie).


Oke, energie opwekken met wind. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Na de installatie kan de wokkel direct gebruikt worden. Zodra het buiten begint te waaien zal de wokkel gaan draaien. Deze draaiende beweging zorgt ervoor dat stroom opgewekt kan worden. En één wokkel geeft net zoveel stroom als 12 tot 25 zonnepanelen! (1)


En in tegenstelling tot zonnepanelen kan je deze windwokkels overdag en in de nacht gebruiken. Tevens maken deze geen geluid en zijn ze daardoor ook prima te gebruiken als particulier. De wokkels zijn gemiddeld twee meter lang. Het geld dat je investeert in de wokkel verdien je natuurlijk op lange termijn weer terug door zelf je energie op te wekken. Daardoor is de windwokkel voor thuis ideaal te gebruiken.


(1) Zonnepanelen-info.nl. (2021, 31 mei). Windwokkels als avondoplossing voor stroom opwekken. Geraadpleegd op 15 december 2021, van https://www.zonnepanelen-info.nl/nieuws/windwokkels-als-avondoplossing-voor-stroom-opwekken/


Waarom een windwokkel voor thuis? 

Nu we weten wat een windwokkel is en doet, kunnen we het hebben over waarom een windwokkel voor thuis een goede keuze kan zijn. Wij snappen natuurlijk dat een windwokkel kopen iets is waar je eerst over na wil denken. Daarom gaan wij onderstaand de voordelen van zo’n handige energiebesparende mini molen uitleggen.

De energierekeningen worden helaas met het jaar duurder. Daarom is het helemaal geen gek idee om een windwokkel voor particulier gebruik aan te schaffen.

Op die manier kan je zelf energie opwekken én geld besparen. Deze windwokkels zijn hierin zelfs nog beter dan zonnepanelen, omdat deze de hele dag en nacht gebruikt kunnen worden. Het heeft niks nodig met zon, maar met wind. En met ons Nederlandse klimaat is er meer dan genoeg wind!


Wat is de opbrengst van een windwokkel?

Wat is de windwokkel opbrengst nou specifiek? Dit heeft natuurlijk enigszins te maken met waar je woont. Wanneer je bij de zee woont zal de opbrengst waarschijnlijk hoger liggen dan in een druk bewoonde wijk in de binnenstad. Maar op jaarbasis is dit tussen de 2.000 en 3.500 kWh (kilowattuur). Dat is natuurlijk redelijk wat! Je kan daardoor wel stellen dat de windwokkel opbrengst het geld meer dan waard is.

Windwokkel kosten

Naast opbrengsten zijn er natuurlijk ook windwokkel kosten. Hierdoor kan een windwokkel kopen misschien buiten je budget liggen. Echter moet je er natuurlijk rekening mee houden dat zo’n slimme mini molen een investering is op lange termijn. Het geld dat je erin stopt verdien je op lange termijn weer terug doordat je dus zelf je energie opwekt.

De windwokkel kosten beginnen vanaf ongeveer 850 euro en lopen op tot ongeveer 3000 euro. Hier zit dan ook direct installatie bij ingerekend. De BTW die je hierover betaalt kan je onder bepaalde voorwaarden terugvragen. Dan ben je dus iets goedkoper uit. Ook kan de prijs verschillen per bedrijf, bij het ene bedrijf betaal je bijvoorbeeld maar 2500 euro en bij de ander zelfs meer dan 3000 euro. 

Het verschil zit dan in de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt en het formaat van de windwokkel. Wanneer de wokkel kleiner is zal deze waarschijnlijk goedkoper zijn maar ook minder opleveren. De windwokkel prijs is dus iets om rekening mee te houden voor aanschaf.

Wil jij meer weten over de kosten van een windwokkel? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Top 3 windmolens voor thuis

1. Hozard® Windturbine

Hozard® Windturbine Generator

2. Luxiqo Windturbine

Luxiqo Windturbine

3.Vevor® - Windmolen Bouwpakket

Vevor® Wind Turbine - Windmolen Bouwpakket

Wat zijn de voor- en nadelen van een windwokkel?

Na deze lap tekst hebben wij onderstaand alle voordelen even overzichtelijk op een rijtje gezet. Zo zie jij in één oogopslag wat de windwokkel opbrengsten zijn!

Voordelen Windwokkel

  • Er wordt geen CO2 geproduceerd met de windwokkel, wat betekent dat deze erg milieuvriendelijk zijn en zelfs klimaatverandering tegen kunnen gaan
  • Windenergie is er altijd. Dat betekent dat deze bron van energie niet op kan raken
  • Groene stroom wordt op vrij goedkope wijze opgewekt
  • Windwokkels zijn geluidloos en zorgen dus niet voor overlast
  • De BTW betaald over windwokkels kan teruggevraagd worden onder bepaalde voorwaarden

Nadelen Windwokkel

  • Hoe minder wind, hoe minder de productie van groene stroom. Op dagen dat het windstil is zal de opbrengst dus nihil zijn
  • Het op- en afbouwen van een windwokkel is niet goed voor het milieu
  • Het beeld van de horizon kan lichtelijk verstoord worden door een windwokkel
  • De windwokkel prijs ligt vrij hoog, wat ervoor zorgt dat dit een flinke klap geld is om in één keer te betalen
  • Een windwokkel kopen is een investering op lange termijn en dus niet op korte termijn

Is mijn huis geschikt voor een windwokkel?

Wanneer je graag een windwokkel voor thuis wil hebben, vraag je je misschien af: Kan een windwokkel particulier gebruikt worden? In eerst instantie is dit antwoord: Ja! Maar dit is niet 1,2,3 geregeld. Deze mini windturbines zijn namelijk vergunningplichtig.

Wat houdt dat precies in? Wil je een windwokkel kopen, dan moet je daar eerst een vergunning voor regelen bij de gemeente. Dit is zo sinds 1 oktober 2010 toen de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) tot stand kwam. Aparte trajecten voor de bouw- en milieuvergunning zijn toentertijd samengevoegd tot één vergunning: de omgevingsvergunning.

Dat maakte een windwokkel voor thuis aanschaffen een stukje ingewikkelder. Via één digitaal formulier komen alle activiteiten terecht bij het bevoegde gezag. Dit ‘gezag’ beoordeelt aan de hand van dit ingevulde formulier of de wokkel in het bestemmingsplan past en aan de milieu- en veiligheidseisen voldoet. Tijdens de aanvraag wordt gekeken of je huis geschikt is voor een windwokkel.

Wanneer een windwokkel particulier gebruikt gaat worden geduurd deze procedure ongeveer acht weken. Indien er dan nog geen besluit is genomen kan dit verlengd worden met 6 weken. Je dient van tevoren een conceptaanvraag te maken bij het Omgevingloket online (OLO) zodat de kans op afwijzing verminderd wordt. Meestal worden de vergunningsaanvragen voor windwokkels goedgekeurd.

Soms zitten er ook kosten verbonden aan het verlenen van een vergunning voor de windturbine. Daarom is het verstandig dat je dit vóór de aanvraag even navraagt bij jouw gemeente om zo onverwachte kosten te voorkomen.


Ontvang tot 4 offertes voor jouw windwokkel. Volledig vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over Windwokkels

Wat kost een windwokkel?

De windwokkel kosten liggen rond de 3000 euro. Dit kan verschillen per bedrijf, en heeft ook te maken met de grootte van de wokkel.

Is een windwokkel hetzelfde als een kleine windmolen?

Nee. Windwokkels en windmolens werken anders en zien er ook anders uit. Ze hebben wel andere overeenkomsten.

Hoe werkt een windwokkel?

Zodra het buiten begint te waaien zal de wokkel gaan draaien. Deze draaiende beweging zorgt ervoor dat stroom opgewekt kan worden.

Is er een subsidie voor windwokkels?

Helaas is er momenteel geen subsidie voor een windwokkel. Of dit in de toekomst wel gaat gebeuren is helaas nog niet bekend. 

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>