fbpx

Besparen op je vaste lasten

Geschreven door: Anouk

Als je een huis bezit, zijn er heel wat vaste uitgaven, zoals je hypotheek, de energierekening en verzekeringskosten. Maar wist je dat je hier vaak meer op kunt besparen dan je zou verwachten? Hoe dan? We hebben vijf handige bespaartips voor je op een rij gezet.

Bespaar op je verzekeringen

Ten eerste kun je geld besparen op verzekeringen. Kijk dus even goed naar je verzekeringspolissen, want soms is het gewoon voordeliger om over te stappen naar een andere verzekeraar. De premies kunnen af en toe veranderen, en ook jouw persoonlijke situatie kan anders zijn dan toen je de polissen voor het laatst hebt bekeken. Bedenk ook even welke verzekeringen je echt nodig hebt, zoals voor medische kosten, aansprakelijkheid, je woning en je bezittingen. Heb je jezelf verzekerd voor onnodige dingen? Het kan dan een goede keuze zijn om deze te schrappen om geld te besparen. Daarnaast kan het voorkomen dat je jezelf per ongeluk dubbel gedekt hebt via verschillende polissen. Ook deze zou je dan kunnen schrappen. Je wilt immers niet dubbel betalen. Sommige verzekeraars bieden ook kortingen als je verschillende verzekeringen bij hen afsluit, zoals een inboedelverzekering en  aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer je verzekeringen gaat vergelijken, moet je ook aandacht besteden aan de dekking, niet alleen aan de premie. Een goedkope premie is niet altijd de beste keuze, vooral niet als je dan geen dekking hebt voor belangrijke zaken.

Bespaar op je hypotheek

De hypotheek is vaak de grootste maandelijkse kostenpost. Hoe kun je hier op besparen? Het kan bijvoorbeeld gunstig zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker die lagere rentes biedt. Hier zijn wel kosten aan verbonden, dus kijk of je uiteindelijk voordeliger uitkomt als je deze stap maakt. Je zou daarnaast ook kunnen kiezen voor rentemiddeling. Je gaat dan onderzoeken of je bij je huidige geldverstrekker een lagere rente kunt krijgen door een nieuwe renteperiode te starten met een gemiddelde rente tussen je oude en huidige rente. Is de waarde van je huis in de tussentijd gestegen? Dan kan het voordelig zijn om te kijken of de renteopslag op je hypotheekrente kan worden verlaagd of kan vervallen. Dit doen ze soms wanneer het risico voor de hypotheekverstrekker verlaagd is.

Bespaar op energie

Tot slot kun je met een paar stappen flink besparen op je energierekening. Schakel bijvoorbeeld alle apparaten uit die je niet gebruikt. Zo bespaar je een hoop energie en heb je geen last van sluipverbruik. Op de langere termijn zijn investeringen in isolatie, warmtepompen en zonnepanelen ook erg voordelig. Het is tevens goed voor het milieu, dus het is een goed idee om daar eens naar te kijken. Er zijn dus een heleboel dingen die je kunt doen om te besparen op je vaste lasten. Kijk even goed welke veranderingen jij nog kunt maken!

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>