fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Het creëren van een bijvriendelijke tuin: zo doe je dat

Bijna iedereen weet dat bijen en hommels bedreigde insectensoorten zijn. Dit is ook geen informatie die zonder reden wordt verkondigd: deze beestjes zijn namelijk erg belangrijk voor de natuur en ons voedsel. Hiermee bedoelen we niet dat je geen honing meer kunt krijgen zonder de bij, maar dat verse appels en peren in gevaar komen. In dit artikel vertellen we je meer over het belang van bijen, waarom ze bedreigd zijn en geven we je een aantal tips die je kunt gebruiken om zelf actie te ondernemen.

Hierom zijn bijen zo belangrijk

De kans is groot dat je vaak iets hoort over bijen en hommels. Toch kan het zo zijn dat je je afvraagt waarom deze insecten zo belangrijk zijn. Je ziet ze zelf in de tuin wanneer je geniet van een barbecue en wilt ze dan vaak toch liever niet bij je tafel. Toch zou je goed voor de bijen in je tuin moeten zorgen. Dit komt doordat bijen een belangrijke rol spelen in de natuur. Het verse fruit dat je in de winkel kunt kopen, heb je voor 80% te danken aan bijen. Dit heeft te maken met bestuiving. De bij zorgt ervoor dat stuifmeel van de ene bloem wordt overgebracht naar de stamper van een andere bloem. Dit is als het ware een bevruchting. Hierdoor kunnen er zaadjes ontstaan die uiteindelijk weer uitgroeien tot volwaardige planten. Zonder de bestuiving, groeien en dus bijna geen nieuwe planten meer.

Waarom zijn er zo weinig bijen?

Dat bijen bedreigd worden is een feit, maar waar komt dit probleem vandaan? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Hoewel er veranderingen zijn in de leefomgeving van de insecten, is men er nog niet in geslaagd om er een wetenschappelijke reden aan te koppelen. Er wordt wel verwacht dat de verandering in de landbouw en verstedelijking een impact hebben op de bijenpopulatie. Stijgende temperaturen, extreme weersomstandigheden, ziekten, parasieten en zelfs invasiesoorten als de Aziatische hoornaar zijn ook bedreigingsfactoren voor de bijen.

Dit kun jij doen

Het lijkt misschien alsof jij niet zo veel met de afnemende bijen te maken hebt. Toch heeft het ook impact op jou. Daarom kun je ervoor kiezen om zelf actie te ondernemen. Eén van de beste manieren om de bijen te helpen is door zelf meer planten en bloemen in je tuin te plaatsen. Hoewel goedkope tuinzaden geen grote investering zijn, kun je er een hele hoop voordelen uithalen. Op deze manier stimuleer je het bestuivingsproces van de bijen. Daarnaast dienen mooie planten en bloemen als prachtige tuindecoratie. Je kunt nog meer dingen doen om de bij een handje te helpen: strooi bijvoorbeeld herfstblad op de aarde, 70% van de bijen kan hierin nestelen. In het najaar kun je er ook voor kiezen om bijvriendelijke bollen te planten.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>