fbpx

Mogelijkheden met de as van een overledene

Geschreven door: Bespaargelijk123
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Mogelijkheden met de as van een overledene

Wanneer je afscheid moet nemen van een dierbare, is begraven of cremeren (mits de overledene dit zelf al had vastgelegd tijdens zijn of haar leven) misschien een lastige keuze. Zo heb je bij een begrafenis altijd nog een plek om naar terug te keren om de persoon te herdenken, maar kun je de as na een begrafenis juist weer dicht bij je houden. Dit zijn na de crematie de mogelijkheden met de as.

Na de crematie

Misschien heb je met de overledene al tijdens zijn of haar leven besproken wat er met de as na een crematie gaat gebeuren. Of wilde de overledene graag dat je een keuze zou maken waar je jezelf het prettigst bij voelt. In de wet staat dat de as van een overledene in ieder geval een maand in het crematorium moet blijven voordat dit kan worden opgehaald. Enerzijds omdat het nog beschikbaar moet zijn voor onderzoek, anderzijds om de tijd te geven te bedenken wat je met de as gaat doen.

Uitstrooien, bewaren of begraven

Het idee achter een crematie is vaak dat de as kan worden uitgestrooid op een plek waar je de overledene nog kan herdenken. Zo mag je de as op de daartoe bestemde plaatsen uitstrooien, zoals op open zee of op een strooiveld. Een andere mogelijkheid is de as thuis bewaren, zodat je dit altijd dicht bij je hebt. Ook kun je alsnog een mooie begraafplaats uitzoeken voor de as. Tot slot is het mogelijk de as uit te voeren naar het buitenland, om dit daar te bewaren of uit te strooien.

Urnen, sieraden en tatoeages

Naast de vastgestelde plekken waar je as mag uitstrooien of bewaren, zijn er gaandeweg ook meer bijzondere manieren bedacht om de as te bewaren. Zo kun je de mooiste urnen uitzoeken om de as in te doen en thuis te bewaren, maar kun je er ook voor kiezen om een klein beetje as in een sieraad of tatoeage te verwerken. Op die manier krijgt het sieraad of de tatoeage een extra betekenis en heb je nog meer het gevoel dat je de overledene dicht bij je draagt.

Het crematorium

Het crematorium is vaak verbonden aan het uitvaartcentrum, dus hier hoef je niet apart naar op zoek. Zo heeft de stichting GUV in de achterhoek twee ‘eigen’ crematoriums, en behoren hier bijvoorbeeld een crematie etten of crematorium aalten beiden tot de mogelijkheden.

Over de auteur Bespaargelijk123


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>