fbpx

Subsidie op pelletkachels in 2023

Geschreven door: Anouk

Wanneer je wat wil doen aan je huis (of tuin) kan een pelletkachel een goede optie zijn. Deze gezellige kachels zorgen voor sfeer in huis of in de tuin en zien er daarnaast ook nog erg mooi uit. Echter zijn zulke pelletkachels wel een investering. En dan eentje die zich op korte termijn niet uitbetaalt, maar op de lange termijn.

Hierdoor kan het zijn dat je misschien twijfels hebt over de aanschaf van een pelletkachel. Is zo’n kachel het geld wel waard? En bestaat er ook zoiets als een pelletkachel subsidie? In dit artikel gaan we specifiek in op de laatste vraag. Hier worden al jouw vragen beantwoord die te maken hebben met een pelletkachel subsidie in 2023!

Kan ik subsidie krijgen voor de aanschaf van een pelletkachel?

Helaas is het korte antwoord daarop: nee. Vòòr 1 januari 2020 kreeg je nog wel subsidie op je nieuwe pelletkachel. Echter is er aan het licht gekomen dat een pelletkachel tóch niet zo duurzaam en milieuvriendelijk was als in eerste instantie gedacht werd.Wanneer deze in brand worden gezet komt er luchtvervuiling vrij.


Dat veroorzaakt nu, anno 2023, ook vaak de verwarring. Hoe komt dat dan? Daarvoor nemen we even een stapje terug in de tijd.


Tot en met 2019 verstrekte de overheid via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een ISDE subsidie bij aanschaf van een pelletkachel. Met deze ISDE subsidie kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor duurzame energie en energiebesparende installaties zoals een warmtepomp. 


Om hiervoor in aanmerking te komen moest dus ook de pelletkachel aan een aantal milieu- en veiligheidseisen voldoen. De pelletkachel subsidie was toentertijd vijftig euro per KW vermogen. De maximale pelletkachel subsidie was vijfhonderd euro. En in de praktijk kregen bijna alle huiseigenaren met een pelletkachel ook deze maximale subsidie.                                          


Echter is er aan het licht gekomen dat een pelletkachel tóch niet zo duurzaam en milieuvriendelijk was als in eerste instantie gedacht werd. Een pelletkachel gebruikt natuurlijk pellets. Deze pellets zijn geperste houtkorrels. Wanneer deze in brand worden gezet komt er luchtvervuiling vrij. Daarom is een pelletkachel subsidie in 2023 helaas niet meer mogelijk.


Een pelletkachel brandt op houtpellets (dat zijn geperste houtkorrels). Een biomassaketel kun je ook op houtsnippers stoken. Pelletkachels en biomassaketels geven luchtvervuiling. Daarom is de subsidie afgeschaft.


Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 

Pelletkachel gekocht voor 1 januari 2020?

Een pelletkachel subsidie in 2023 is dus helaas niet meer mogelijk. Echter is er nog wel een gelukje. Iedereen die zijn pelletkachel voor 1 januari 2020 gekocht heeft kan namelijk nog steeds subsidie aanvragen. (1) Zo wordt deze groep mensen niet de dupe van de afschaffing van de pelletkachel subsidie. Dit kan je heel makkelijk doen via deze website van de overheid: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde

Via de website kan je heel makkelijk kiezen als wie je de subsidie wil aanvragen: woningeigenaar, fabrikant of als zakelijke gebruiker. Ook kan je de voorwaarden voor het aanvragen van de subsidie via deze website nog eens goed doorlezen.

Zoals eerder gezegd worden de subsidies verstrekt door de ISDE. Dit is de afkorting voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Met deze speciale vorm van subsidie kunnen wooneigenaren een subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en zelfs een aansluiting op een warmtenet. 

Zakelijke gebruikers kunnen ook een ISDE subsidie aanvragen. Dit kan voor een zonneboiler, warmtepomp, aansluiting op een warmtenet, kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Dat verschilt dus ten opzichte van de wooneigenaren.

(1) Milieu Centraal. (z.d.). Subsidie pelletkachel en biomassaketel. Geraadpleegd op 13 december 2021, van https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiesubsidies-en-leningen/subsidie-pelletkachel-en-biomassaketel/

Heb jij een Pelletkachel gekocht voor 1 januari 2020? Dan kun je nog wel een subsidie aanvragen!

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Duurzame subsidie alternatieven

Pelletkachel subsidie is anno 2023 dus écht verleden tijd. Maar wees niet getreurd, er zijn genoeg alternatieven. Heb je wel eens nagedacht over het installeren van een waterpomp? Daar kan je namelijk ook subsidie op krijgen! Heb je deze al of wil je deze niet?

Dan kan je ook subsidie aanvragen op bijvoorbeeld een zonneboiler of extra isolatie. Zo kan jij toch nog profijt maken van deze subsidie.


Veelgestelde vragen over pelletkachel subsidies

Kan ik overheid subsidie aanvragen op een pelletkachel?

Vanaf 1 januari 2020 kan je géén subsidie meer aanvragen voor een pelletkachel. He je je pelletkachel gekocht voor 1 januari 2020? Dan kom je nog wel in aanmerking voor een ISDE subsidie.

Hoeveel subsidie krijg je op een pelletkachel?

De pelletkachel subsidie bedraagt vijftig euro per KW vermogen. Dit bedrag kan oplopen tot een maximum van 500 euro.

Wanneer was het einde van de pelletkachel subsidie?

Sinds 1 januari 2020 kwam er een eind aan de pelletkachel subsidie.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>