fbpx

Wat gebruik je als verpakkingsmateriaal?

Geschreven door: Anouk
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat gebruik je als verpakkingsmateriaal?

Voor het verzenden van producten, maar ook ter bescherming van producten, gebruik je verpakkingsmaterialen. Verpakkingen kunnen bijvoorbeeld de houdbaarheid van voedsel verlengen, producten beschermen bij vervoer of ervoor zorgen dat producten eenvoudiger als batch vervoerd kunnen worden.

Er zijn allerlei materialen die je als verpakkingsmateriaal kunt gebruiken. Karton is één van de meest populaire materialen, aangezien het licht van gewicht is, goed recyclebaar en duurzaam is en een betaalbaar verpakkingsmateriaal is. 

Duurzaam verpakken 

Er zijn steeds meer ondernemers die kiezen voor duurzame oplossingen voor de verzending en opslag van producten. Een kartonnen verpakking doos is een uitstekend voorbeeld van een natuurlijke en duurzame grondstof. Het overgrote deel van al het papier en karton in Nederland, meer dan 80 procent, wordt gerecycled. Oud karton is een belangrijke grondstof voor het maken van nieuw karton. Wil jij de meest duurzame keuze maken? Dan kies je voor vouwkarton. 

Het materiaal is ook goed bruikbaar als opvulmateriaal in de vorm van kartonnen matjes of kartonsnippers. Vulmateriaal als noppenfolie of luchtkussens worden ook veel gebruikt, alleen dit opvulmateriaal is minder duurzaam omdat het wordt gemaakt van plastic. 

Verzenden met zo min mogelijk opvulmateriaal

Het is de meest duurzame optie als je geen tot weinig opvulmateriaal nodig hebt. Als er weinig loze ruimte is in een doos, heb je minder opvulmateriaal zoals luchtkussens of kartonsnippers nodig en wordt de verzending een stuk efficiënter. Tijdens het transport is er minder ruimte nodig om lucht te vervoeren, wat een positief effect heeft op de CO2-voetafdruk van de verzending. Veel online shoppers ergeren zich ook aan een onnodig grote verpakking. Dozen kopen op maat levert dus een win-winsituatie op. 

Let erop dat je de juiste balans vindt tussen de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en de veiligheid van je verpakking. Je wilt er immers wel zeker van zijn dat producten goed beschermd worden tijdens het transport en onbeschadigd aankomen op de plek van bestemming. Een beschadigd product zal retour gaan, waardoor de extra transportbeweging juist zorgt voor een hogere CO2-voetafdruk van de bestelling. 

Gerecyclede verpakkingen

Voor kartonnen verpakkingen, maar ook papieren en plastic verpakkingen, geldt dat deze duurzamer zijn wanneer je kiest voor een verpakking die is gemaakt van (deels) gerecycled materiaal. Een verpakking die hernieuwbaar is bestaat uit materiaal dat nog meerdere malen gebruikt kan worden. Een andere interessante optie is het gebruik van verpakkingsmateriaal dat van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt is. Denk aan materialen die gecomposteerd kunnen worden. 

Jij pakt als ondernemer je verantwoordelijkheid op het gebied van duurzamer verzenden. Je klanten spelen hier ook een belangrijke rol in. Zet bijvoorbeeld op de bijgevoegde pakbon een instructie op voor het verwerken van het kartonnen verpakkingsmateriaal, zodat het een volgend leven kan krijgen.  

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>