fbpx

Zelf zonnepanelen schoonmaken: zo moet het [Stappenplan]

Geschreven door: Anouk

Zelf je zonnepanelen schoonmaken? Zijn jouw zonnepanelen toe aan een schoonmaakbeurt? Vervuilde zonnepanelen beperken het jaarlijkse rendement van de zonnepanelen. In dit artikel vind je nuttige tips voor het zelf zonnepanelen schoonmaken!


Waarom is het belangrijk om je zonnepanelen schoon te maken?

Zonnepanelen bevinden zich met weer en wind buiten. Na een periode zal groene aanslag, afgevallen bladeren of hardnekkige vogelpoep de panelen vervuilen. Zodra zonnepanelen vuil raken, zullen deze rendement verliezen. Vuil zorgt er namelijk voor dat de zonnepanelen minder licht opvangen waardoor zij minder energie kunnen leveren. Door je zonnepanelen regelmatig te reinigen, behoud je een optimaal rendement van de panelen.

Redenen om je zonnepanelen schoon te maken / houden:

 • Vieze zonnepanelen leveren minder rendement op
 • Je zorgt ervoor dat de zonnepanelen langer mee gaan omdat je ze goed onderhoudt

Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Meer informatie ontvangen over zonnepanelen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 


Zelf je zonnepanelen schoonmaken (checklist)

Je kan zelf jouw zonnepanelen schoonmaken of de zonnepanelen laten schoonmaken door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Zodra je de zonnepanelen zelf wil schoonmaken zijn er een aantal punten om op te letten voor een optimaal resultaat. Onderstaand vind je een checklist voor het zelf zonnepanelen reinigen.

Waarmee zonnepanelen schoonmaken?

Voor zelf zonnepanelen reinigen heb je de juiste middelen nodig. Om de panelen schoon te maken zonder dat de zonnepanelen beschadigen wordt gebruik gemaakt van drie producten. Onderstaand vind je alle benodigdheden om zelf je zonnepanelen schoon te maken:
 • Puur water: zonnepanelen reinigen kan het beste met osmosewater. Dit is gefilterd water wat de vuilstoffen op zonnepanelen goed opneemt. Daarnaast laat dit zuivere water weinig tot geen strepen achter waardoor de zonnepanelen optimaal blijven werken.
 • Zachte spons of zachte borstel: beschadigingen op de zonnepanelen hebben een negatieve invloed op het rendement. Gebruik daarom een zachte spons of borstel, hiermee kan je de zonnepanelen schoonmaken zonder krassen of permanente schade aan te brengen.
 • Speciaal reinigingsmiddel: om hardnekkig vuil gemakkelijk te verwijderen kan je gebruik maken van schoonmaakmiddelen voor zonnepanelen.Stappenplan zelf zonnepanelen schoonmaken

Zijn jouw zonnepanelen toe aan een schoonmaakbeurt? Zelf zonnepanelen schoonmaken verloopt via een aantal opeenvolgende stappen. Onderstaand lees je hoe je in 7 stappen zelf je zonnepanelen kan reinigen!
 • 1. Kies het juiste moment: je kan je voorstellen dat het tijdens een warme zomerdag of tijdens een flinke regenbui niet verstandig is om op het dak te gaan staan. Kies daarom voor het reinigen van je zonnepanelen een wat koudere dag uit zonder teveel zonlicht of regen.
 • 2. Zorg voor veiligheid: wanneer de zonnepanelen op een schuin dak gemonteerd staan is het verstandig om jezelf van valbeveiliging te voorzien.
 • 3. Zet de schoonmaakproducten klaar: zorg ervoor dat je puur water, een zachte borstel en reinigingsmiddel voor je zonnepanelen klaar hebt staan.
 • 4. Veeg los vuil van de zonnepanelen af: voor het beste resultaat veeg je als eerst alle bladeren of ander loszittend vuil van de panelen af. Om beschadigingen te voorkomen kan je hier het beste een zachte borstel voor gebruiken.
 • 5. Breng het schoonmaakmiddel aan op de panelen: Begin bij de bovenste rij zonnepanelen en werk langzaam af naar de eerste rij zonnecellen. Zorg dat je de onderste zonnecellen extra goed insopt, door regen hoopt het vuil zich hier op.
 • 6. Was de panelen schoon: doe dit met gebruik van de zachte spons en puur water.

Liever je zonnepanelen laten schoonmaken door een specialist? Dat kan! Vul ons formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van verschillende zonnepaneel gespecialiseerde schoonmaakbedrijven!


Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Over het algemeen wordt aangeraden je zonnepanelen eens in de 5 jaar schoon te maken. Hoe snel de zonnepanelen vervuilen hangt echter af van de weersomstandigheden. Hoe vaker het regent, hoe sneller de panelen vervuilen. Ook zullen zonnepanelen in bosomgevingen sneller vervuilen dan zonnepanelen in open omgevingen. 

Wel of geen autoshampoo gebruiken om je zonnepanelen schoon te maken?

Voor het reinigen van je zonnepanelen kan je beter geen gebruik maken van agressieve schoonmaakproducten. Wanneer zonnepanelen gereinigd worden met azijn, autoshampoo, bijt- of schuurmiddelen, kunnen er beschadigingen ontstaan. Agressieve schoonmaakmiddelen beschadigen de beschermlaag van een paneel wat kan leiden tot een lagere jaarlijkse opbrengst aan energie. Voor schone zonnepanelen kan je beter gebruik maken van osmose water en schoonmaakmiddelen gemaakt voor zonnepanelen.

Overige tips (do’s & dont’s)

Het is soms onduidelijk wat je nu wel of niet mag doen bij het schoonmaken van je zonnepanelen. Daarom hebben wij onderstaand de do's en dont's voor het zelf reinigen van je zonnepanelen voor je op een rijtje gezet!

Do's

Wat mag je doen en waarmee mag je zonnepanelen WEL schoonmaken? Onderstaand zetten we het voor je op een rijtje:

 • Gebruik osmosewater in plaats van normaal kraanwater: Kraanwater bevat veel kalk wat strepen achterlaat op de zonnepanelen.
 • Gebruik zachte producten zoals zachte sponsen of borstels: Op deze manier beschadig je de zonnepanelen niet!
 • Geen veilig gevoel om zelf het dak op te gaan of bang dat je de panelen beschadigd? Laat de zonnepanelen dan reinigen door een specialist!

Dont's

Wat moet je absoluut NIET doen en gebruiken bij het schoonmaken van zonnepanelen? Onderstaand zetten we het voor je op een rijtje:

 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals azijn, autoshampoo, bijt- of schuurmiddelen: Dit tast de beschermlaag van de zonnepanelen aan.
 • Gebruik geen hogedruk plantenspuit: dit beschadigt de zonnepanelen en zorgt voor minder rendement.
 • Gebruik geen harde producten om hardnekkig vuil te verwijderen: Dit beschadigt de zonnepanelen. Voor zonnepanelen reinigen kan je beter zachte producten gebruiken!

Besparen op zonnepanelen?

Op zoek naar zonnepanelen en benieuwd naar de precieze kosten? Dan raden we aan een aantal offertes te vergelijken! BespaarGelijk werkt samen met verschillende zonnepaneel-installateurs door heel Nederland. Vul nu ons formulier in en ontvang binnen 24 uur een aantal offertes van aanbieders bij jou uit de buurt. Zo weet je zeker dat je de beste deal vindt! Onze offerteaanvragen zijn volledig vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Meer informatie ontvangen over zonnepanelen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>