fbpx

Bedrijfsauto verzekeren: wat zijn de mogelijkheden?

Geschreven door: Anouk
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Bedrijfsauto verzekeren: wat zijn de mogelijkheden?

Ben je net gestart als zelfstandig ondernemer en ben je veel onderweg voor je werk? Dan wil je waarschijnlijk ook een bedrijfsauto aanschaffen die daarbij goed verzekerd is. Wanneer je een eenmanszaak hebt, kun je ervoor kiezen je bedrijfsauto particulier te verzekeren, maar dit kan op je onderneming. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen een privé en zakelijke verzekering? En waar moet je op letten bij het afsluiten ervan?

Zakelijk vs. privé

Wanneer je werkt als ZZP’er, willen privé en zakelijk op nog wel eens door elkaar heen lopen. Voor het afsluiten van een autoverzekering op je onderneming is het slim om naar je financiële situatie te kijken en ook in hoeverre je daadwerkelijk zakelijk onderweg bent. Woon-werkverkeer valt bijvoorbeeld onder privégebruik. Onder zakelijk gebruik vallen onder andere het vervoeren van goederen of koeriersdiensten. Een privéverzekering afsluiten is voordeliger dan een zakelijke verzekering, maar privé ben je iets beperkter.

Zakelijke voordelen

Ga je je bestelbus verzekeren, kun je profiteren van een aantal voordelen. Zo ben je, als je zakelijk verzekerd bent, ook meteen automatisch privé verzekerd (en dit geldt niet andersom). Daarnaast hoef je, wanneer je 10% van de gereden kilometers per jaar zakelijk rijdt, geen Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (BPM) af te dragen, hier krijg je automatisch een vrijstelling voor als je bent ingeschreven als ondernemer. 

Ook gelden lagere tarieven voor wegenbelasting wanneer je een bestelauto zakelijk gebruikt en verzekert, en betaal je na eventuele schade een lagere premie door de BTW-aftrek. Zakelijk een bedrijfsauto verzekeren biedt dus zeker voordelen ten opzichte van het afsluiten van een privéverzekering.

BTW-aftrek

Voor alle zakelijke uitgaven kun je BTW aftrekken, en zo ook voor de aanschaf van je bedrijfsauto. Je bedrijfsauto wordt zo onderdeel van het vermogen van je bedrijf. Tijdens de aankoop betaal je de BTW wel, deze kosten kun je vervolgens in de BTW-aangifte weer verrekenen. Dit geldt hetzelfde voor andere uitgaven aan de auto en het gebruik ervan.

Een kanttekening hierbij: alles wat je aan privékilometers met je bedrijfsauto rijdt, kun je niet als BTW-kosten aftrekken. Deze dien je dus wel zelf te betalen.

Kortom, het afsluiten van een zakelijke autoverzekering kent een aantal voordelen. Wanneer je zakelijk verzekerd bent, ben je automatisch ook privé verzekerd, maar let er wel op dat je aan de zakelijke verzekeringseisen voldoet. Kosten die je tijdens privégebruik maakt, kun je niet aftrekken bij de belasting.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>