fbpx

Wat is de Beste Zorgverzekering? [Test 2023]

Geschreven door: Anouk

Ieder jaar weer staan wij als Nederlanders voor een belangrijke en soms moeilijke keuze: ga je overstappen van zorgverzekeraar? Je wil immers de beste zorgverzekering hebben. In Nederland is het zorgsysteem zo in elkaar gezet dat je jaarlijks de keuze hebt om over te stappen.

In sommige gevallen kan dit zelfs best voordelig zijn, omdat de premie bij je huidige zorgverzekeraar wel hoger uitvalt dan voorgaand jaar. Dan ga je dus meer betalen, voor precies dezelfde zorg! Dat is onnodig, en je wil uiteraard een goedkope zorgverzekering kunnen afsluiten.

Het kan ook best zijn dat je bij je huidige zorgverzekeraar bepaalde medische hulp niet kan opnemen in je pakket. Dit kan namelijk verschillen per zorgverzekering. Ook dan kan een overstap een wijze keuze zijn, als je bijvoorbeeld al weet dat je die zorg aanstaand jaar nodig gaat hebben.

Hetzelfde geldt ook wanneer je juist bepaalde zorg niet meer nodig hebt omdat je bijvoorbeeld genezen bent of andere hulp nodig hebt. Daarnaast kan je bij sommige zorgverzekeraars ook korting krijgen wanneer je net begint met studeren waardoor je goedkoper uit bent. Je hebt zelfs een paar zorgverzekeringen specifiek voor studenten!

Maar goed, waar willen we nu eigenlijk heen met dit verhaal? Misschien schoot de paniek je al te binnen na het lezen van al deze verschillende opties en mogelijkheden. Snappen wij, want er zijn ontzettend veel verschillende zorgverzekeringen in Nederland met ieder zijn voor- en nadelen.

Zelf uitpluizen welke dan het beste is, het meest betrouwbaar is en het beste bij je past kan dan ook een behoorlijke opgave zijn. Iets waar menig Nederlander jaarlijks tegen aan loopt rond het einde van het jaar. Maar geen zorgen, daarvoor zijn wij er!

In dit artikel gaan wij je alles vertellen wat je wil weten over de beste zorgverzekering. Zo gaan we in op de verschillende factoren waar je op moet letten tijdens het afsluiten van een zorgverzekering. 

Daarnaast hebben wij een top vijf gemaakt met daarin de beste zorgverzekering van 2023. Zo weet jij zeker dat je bij één van deze verzekeraars sowieso goed zit. En ook mooi meegenomen: aan het eind van dit artikel gaan we ook nog een paar veelgestelde vragen behandelen.


Top 5 Beste Zorgverzekeringen

ZieZo van Zilveren Kruis

Beste zorgverzekering 2023
1. ZieZo van Zilveren Kruis

Beste prijs / kwaliteit
2. FBTO

Beste Zorgverzekering voor studneten
3. DSW

Beste zorgverzekering vrije keuze
4. Ditzo (ASR)

Beste Goedkope zorgverzekering
5. De Friesland


Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Enfin: het kiezen van een zorgverzekering kan een behoorlijke opgave zijn. Door de verschillende verzekeraars, verzekeringen en vergoedingen is het best lastig om een verzekering te kiezen die perfect bij je past. 

Daarnaast beschikken wij mensen niet over een glazen bol. Daarmee willen we zeggen: je kan altijd voor onvoorziene medische kosten komen te staan. Ook hier moet je een verzekering op uitkiezen. 

Omdat dit alles een behoorlijke uitdaging is hebben wij zoals beloofd onderstaand een paar belangrijke factoren op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden om zo te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering en natuurlijk de beste zorgverzekering. Zo weet je zeker dat je goed zit!

Soort Polis

Allereerst willen we graag ingaan op de soort polis/ verzekering je hebt. Zoals we eerder hebben verteld in dit artikel zijn er verschillende soorten verzekeringen. Het is goed om te weten welke verzekering je nu hebt/ welke je graag wil hebben. 

Het kan best zijn dat je restitutiepolis volgend jaar niet meer gekozen kan worden bijvoorbeeld, en dan kan je een aanbod krijgen voor een naturapolis. Om een helder beeld te krijgen van de verschillende soorten polissen hebben wij deze even kort per polis uitgelegd.

Budget- of natura polis
Allereerst de budget- of naturapolis. Bij deze soort polis heeft de zorgverzekeraar niet met alle zorgverleners in Nederland een contract afgesloten. Hierdoor moet jij een deel van de zorg altijd zelf betalen wanneer dit is verleend bij een niet aangesloten zorgverlener.

Restitutiepolis
En dan de restitutiepolis. Hierbij heb je veel meer vrijheid in je keuzes dan bij bijvoorbeeld de naturapolis. Je zorg wordt namelijk volledig vergoed. Echter is er wel een addertje onder het gras: je betaalt ook meer. 

Combinatiepolis
Tot slot heb je nog de combinatiepolis. Dit is een combinatie tussen de eerder genoemde restitutie- en natura polis. Bij een gedeelte van je zorg krijg je het bedrag dan volledig vergoed wanneer je naar een zorgverlener met contract gaat. Het andere gedeelte van de zorg wordt bij alle zorgverleners volledig vergoed.

Wijziging van de (eventuele) vergoedingen

En dan een ander niet te vergeten punt om rekening mee te houden. Je kan namelijk naast je basis zorgverzekering ook nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit kun je doen voor bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapie of iets compleet anders.

Hierbij is het belangrijk dat je erop let hoeveel behandelingen je dan vergoed krijgt, dit kan bij de ene verzekeraar 6 zijn en bij de ander 9 bijvoorbeeld. De totale maximale vergoeding die je kan krijgen voor deze aanvullende zorg en de vergoeding per behandeling kunnen aangepast worden.

Zo kan het zijn dat je dan meer of minder vergoed krijgt. Het is verstandig om de voorwaarden die hieraan gekoppeld zijn van tevoren even goed door te nemen zodat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan.

(Onvoorziene) wijzigingen in je persoonlijke situatie

Zoals gezegd hebben wij mensen geen glazen bol. Of een zorgverzekering dan over een half jaar nog bij je past, is maar de vraag. Dit heeft alles te maken met je persoonlijke situatie. Misschien wil je wel een kindje of wil je graag een lange reis maken buiten Europa. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je wat lichamelijke klachten hebt waarvoor je verwacht geopereerd te worden. Het is daarom belangrijk dat je zoveel mogelijk rekening probeert te houden met onvoorziene wijzigingen in je persoonlijke situatie. Past die zorgverzekering dan nog wel bij je? Het is natuurlijk zonde om duur verzekerd te zijn voor zorg die je niet gebruikt, of dat je ineens voor onvoorziene kosten komt te staan.

De premie

En dan je premie. De premie is het bedrag dat je maandelijks betaald aan je zorgverzekeraar. De hoogte van deze premie hangt logischerwijs af van de verzekering die je hebt afgesloten en of je hierbij ook voor aanvullende zorg hebt gekozen. 

Wanneer je verwacht weinig medische kosten te maken kun je kiezen voor een hoger eigen risico. Hierbij geldt als vuistregel: hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Doe dit alleen als je dit écht zeker weet, anders betaal je uiteindelijk alsnog meer.

Korting op de zorgverzekering

Ook gaan we het nog even kort hebben over een eventuele korting op je zorgverzekering. Misschien kan jij wel korting krijgen! Je kan vaker korting krijgen dan je denkt. Zo kan je bijvoorbeeld een verzekering afsluiten via een collectief, iets wat wordt aangeboden door werkgevers, vakbonden of gemeenten.

Ook kan je als je bijvoorbeeld student of ZZP’er bent bij sommige zorgverzekeraars korting krijgen. Deze korting kan soms zelfs oplopen tot 20%. Bekijk dus goed of jij hiervoor in aanmerking kan komen.

Een cadeau bij overstappen

Het laatste punt om rekening mee te houden is een eventueel cadeau wanneer je overstapt van zorgverzekeraar. Zo kan je bij websites als Zorgkiezer een gratis tandenborstel of cadeaukaart krijgen. Dat is altijd mooi meegenomen, toch?

Wat is de beste zorgverzekering van 2023?

Op basis van bovenstaande factoren (en nog vele andere punten) hebben wij een zeer uitgebreide test gedaan. Deze test heeft plaatsgevonden onder tientallen verschillende zorgverzekeringen. Zo kunnen wij je garanderen dat je het voordeligste uit bent.

De zorgverzekering test 2023 was dan ook zeer interessant. Er kwamen veel goede zorgverzekeringen langs met ieder goede kwaliteiten. Echter konden er uiteindelijk maar een paar in de top vijf belanden!

Na goed wikken en wegen hebben wij uiteindelijk vijf zorgverzekeringen kunnen kiezen die zich écht wisten te onderscheiden. Deze verdienden hierdoor een terecht plekje in onze top vijf. Wil jij weten welke zorgverzekeringen dit geworden zijn? Dan presenteren wij je bij deze de top vijf beste zorgverzekeringen van 2023!

1. ZieZo van Zilveren Kruis

ZieZo van Zilveren Kruis
Onze score:
9.5

Klantenservice

Prijs / kwaliteit

Duurzaamheid

Verkozen tot de beste is deze zorgverzekering van het Zilveren Kruis: ZieZo! Deze zorgverzekering wordt door het Zilveren kruis ook wel het ‘online zusje’ genoemd. En terecht, want met deze zorgverzekering kan je alles supersnel en makkelijk online regelen.

Zo kan je bijvoorbeeld medicijnen gemakkelijk thuis laten bezorgen en ben je bij de basisverzekering al 100% verzekerd bij alle ziekenhuizen in Nederland. En ook mooi meegenomen: de verzekering is goedkoper dan die van het Zilveren Kruis zelf.

Voordelen 

 • Je kan je medicijnen gemakkelijk online bestellen én laten bezorgen
 • De verzekering is goedkoper dan die van het Zilveren Kruis
 • Je bent 100% verzekerd bij alle ziekenhuizen in Nederland

Nadelen

 • Om sommige medicijnen vergoed te krijgen ben je verplicht deze online te bestellen

2. FBTO

Onze score:
9.1

Klantenservice

Prijs / kwaliteit

Duurzaamheid

Een andere zorgverzekering die een terecht plekje wist te bemachtigen is die van FBTO. Je hebt bij deze zorgverzekeraar namelijk de touwtjes volledig zelf in handen, en dat is alleen maar fijn! Zo kan je bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer je je premie betaalt. 

Maar dat is niet alles. Wanneer je kiest voor vrijwillig eigen risico kan je zelfs korting krijgen op je verzekering. Is het hele eigen risico in één klap betalen nou net iets teveel? Geen probleem, bij FBTO kan je dit in termijnen betalen.

Voordelen 

 • Zelf bepalen wanneer je je premie wil betalen
 • Bij vrijwillig eigen risico kan je korting krijgen op de verzekering
 • Mogelijkheid om je eigen risico in termijnen te betalen

Nadelen 

 • Bij de basisverzekering krijg je bij gecontracteerde zorgverleners maximaal 65% vergoed

3. DSW zorgverzekeraar 

Onze score:
8.6

Klantenservice

Prijs / kwaliteit

Duurzaamheid

Op de derde plek staat de zorgverzekering van DSW. Wanneer je graag wil weten waar je aan toe bent zit je hier goed! Zo staat DSW er bekend om de premie voor het volgende jaar altijd als eerste bekend te maken. En dat is niet alles. 

Bij DSW is er namelijk een speciale aanvullende verzekering voor studenten. Wanneer je als student zijnde deze aanvullende verzekering afsluit is een extra tandartsverzekering eigenlijk overbodig en worden declaraties binnen vijf werkdagen uitbetaald. Erg fijn, zeker wanneer je moet wachten op DUO.

Voordelen 

 • Heeft een speciale zorgverzekering voor studenten
 • Declaraties snel online te zien
 • Premie voor volgende jaar wordt altijd als één van de eersten bekend gemaakt

Nadelen 

 • Je hebt alleen keuze uit een basisverzekering die je kan aanvullen met extra zorg

4.  Ditzo van a.s.r.

Onze score:
8.6

Klantenservice

Prijs / kwaliteit

Duurzaamheid

Wederom is in deze top vijf een ‘zusjes zorgverzekering’ belandt. Ditmaal van de bekende zorgverzekeraar a.s.r. Ditzo is een kleine zorgverzekeraar, maar dat doet niks af tegen de kwaliteit. Zo is het één van de goedkoopste verzekeraars en heb je vrije keuze uit ziekenhuizen in heel Nederland.

Je mag zelf bepalen bij welk ziekenhuis je behandeld wil worden waardoor je zelf de regie hebt over je behandeling. Ook hoef je bij Ditzo niet lang te wachten op betalingen van bijvoorbeeld vergoedingen. Dit staat binnen 10 dagen op je rekening!

Voordelen 

 • Je hebt keuze uit maar liefst 3 verschillende tandartsverzekeringen
 • Keuze uit twee verschillende basisverzekeringen
 • Bij uitbetaling van een vergoeding staat het geld binnen 10 dagen op je rekening

Nadelen 

 • Premie kan per jaar behoorlijk stijgen, iets om in de gaten te houden

5. De Friesland

Onze score:
8.5

Klantenservice

Prijs / kwaliteit

Duurzaamheid

Tot slot een relatief onbekende zorgverzekering: namelijk die van De Friesland. Bij deze zorgverzekering ben je bij alle ziekenhuizen in Nederland volledig vergoed. Daarnaast beschikt de zorgverzekering over een speciaal vitaliteitsprogramma waardoor jij nog gezond kan leven!

Ook kan je gemakkelijk rekeningen betalen en declareren via hun speciale app voor de telefoon. En is het eigen risico toch wat teveel? Geen zorgen, ook bij de Friesland kan je gespreid betalen.

Voordelen 

 • Je kan meedoen aan een speciaal vitaliteitsprogramma om gezonder te leven
 • Heeft een speciale, overzichtelijke app waarin je makkelijk kan betalen en declareren Optie
 •  om eigen risico in termijnen te betalen

Nadelen 

 • Specifieke zorg wordt niet altijd vergoed en niet alle zorgverleners hebben een contract bij de Friesland

Veelgestelde vragen

Waarom een zorgverzekering afsluiten?

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten wanneer je 18 bent geworden. Een gedeelte van de premie kan je vergoed krijgen door zorgtoeslag. Echter is het belangrijk dat je de kosten zo laag mogelijk kan houden natuurlijk.

Waar kun je het beste een zorgverzekering afsluiten?

Je kan via verschillende vergelijkingswebsites alle soorten zorgverzekeringen makkelijk met elkaar vergelijken. Je kan vervolgens via de website van de zorgverzekeraar de verzekering die je op het oog hebt makkelijk afsluiten. Wanneer je overstapt zal je nieuwe zorgverzekeraar dat regelen met je voormalige zorgverzekeraar.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>