fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Energie
  • /
  • Overstappen van Energieleverancier in 2023? Dit is hoe het werkt!

Al onze vaste lasten worden tegenwoordig eigenlijk alleen maar duurder. En dat kan aardig pijn doen aan de portemonnee. Vaak weten we niet zo goed wat we eraan kunnen doen of zetten we de kachel wat vaker uit om te kunnen besparen op deze vaste lasten.

Dat werkt natuurlijk al enigszins, maar als je het verschil echt wil merken zul je wat drastischere maatregelen moeten nemen. Wist je dat ongeveer 90% van de Nederlanders meer geld kwijt is aan de kosten voor bijvoorbeeld energie dan nodig is?

Waarom dit dan zo is? Nou, ze zitten simpelweg bij de verkeerde energieleverancier! De prijs per energieleverancier verschilt ontzettend erg, en er is een grote kans dat jij teveel betaalt. Gelukkig kan je iedere periode overstappen naar een andere leverancier, zodat jij niet meer teveel geld betaalt.

In dit artikel gaan wij je alles vertellen wat je moet weten over energie overstappen bij je leverancier. Zo gaan we je eerst uitleggen waarom dit nou zo belangrijk is. Vervolgens gaan we je vertellen wanneer je precies kan overstappen naar een andere energieleverancier.

Tevens gaan we je uitleg geven over hoe dit precies in zijn werk gaat, zodat jij geen fouten kan maken. En tot slot gaan we het hebben over eventuele boetes en hoe verstandig jaarlijks overstappen nou is!

Gratis overstappen van energieleverancier?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Waarom overstappen van Energieleverancier?

Goed, waarom zou voor energie overstappen of voor stroom overstappen nou een verstandige keuze zijn? Heel simpel gezegd is de belangrijkste reden dat je er geld mee bespaart. En wie wil dat nou niet?

Het zou je verbazen hoeveel geld je kan besparen wanneer je ervoor kiest over te stappen naar een andere energieleverancier. Een voorbeeld: de besparing kan jaarlijks oplopen tot maar liefst 391 euro per huishouden. Dit blijkt uit de nieuwe energiemonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

Dat is niet niks! En van dat geld kan je natuurlijk ook andere leuke dingen doen. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden. Er zijn ook veel mensen die overstappen omdat ze graag een betere service willen.

Want helaas zijn lang niet alle energieleveranciers voorzien van een goede en klantvriendelijke service. Zo moet je soms meer dan een uur wachten om een medewerker te spreken of krijg je pas na een week reactie op je mail. Niet heel fijn, en soms tot op het punt dat het erg frustrerend kan zijn. 

Tot slot is een andere belangrijke reden om voor stroom overstappen of energie overstappen te kiezen de duurzaamheid. Lang niet alle energieleveranciers zijn namelijk erg duurzaam. Sommige leveranciers leveren bijvoorbeeld expliciet groene stroom terwijl anderen hier eigenlijk niks mee doen.

Wanneer je klimaat erg belangrijk vindt kan dit nogal een ‘dealbreaker’ zijn natuurlijk. En sowieso is een groene energieleverancier een betere keuze.

Dit zijn de voornaamste redenen die genoemd worden bij het overstappen van energieleverancier. Wanneer je dit het beste kan doen, gaan we hierna bespreken.

Redenen om over te stappen van energieleverancier:

  • Bespaar tot maar liefst 391 euro per huishouden
  • Vaak betere klantenservice bij andere leveranciers
  • Andere leveranciers zijn wellicht meer bezig met 'duurzaamheid'

Wanneer overstappen van energieleverancier?

Goed, je wil overstappen van energieleverancier. Een goede en daarnaast ook verstandige keuze! Maar wanneer kan je dit het beste doen? Dit heeft te maken met het soort contract dat je hebt afgesloten. Dit is een contract voor bepaalde tijd óf een contract voor onbepaalde tijd. 

De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd. Dit is ook direct (als je het ons vraagt) de beste optie. We gaan onderstaand beide soorten contracten even kort toelichten.

Energiecontract voor onbepaalde tijd:

Wanneer je een energiecontract hebt voor onbepaalde tijd kun je overstappen naar een nieuwe energieleverancier wanneer je wil. Hierbij verzorgt je nieuwe energieleverancier de overstap, dus hoef jij je hier geen zorgen om te maken. 

Er wordt dan rekening gehouden met een opzegtermijn van maximaal één maand bij je oude energieleverancier. Je kan dus ook geen boete opgelegd krijgen wanneer je van plan bent over te stappen.

Energiecontract voor bepaalde tijd:

Wanneer je een energiecontract hebt afgesloten voor bepaalde tijd zijn je opties helaas een stuk beperkter. Je kan pas overstappen als je huidige energiecontract afloopt. De beste termijn om over te stappen is 6 tot 8 weken vóór de einddatum van je momentele energiecontract. 

Wanneer je contract niet binnen twee maand afloopt is het verstandig om even te wachten. Anders riskeer je kans op een boete. En dat is iets wat je natuurlijk het liefste wil voorkomen. Maar zoals beloofd komen we daar later in dit artikel nog op terug.


Hoe werkt overstappen van energieleverancier?

Hoe het overstappen nou precies werkt, gaan we nu even kort bespreken. Dit is lang niet zo moeilijk als je misschien denkt. Wanneer jij je contract bij je huidige leverancier opzegt regelt je nieuwe energieleverancier de praktische zaken.

Wanneer je bent overgestapt ontvang je vanzelf een bevestiging als je aanvraag geaccepteerd is. Wanneer je deze bevestiging hebt ontvangen heb je nog recht op 14 dagen bedenktijd. Denk je toch dat overstappen niet de juiste keuze was?

Dan kan je binnen deze 14 dagen kosteloos je overstap aanvraag annuleren. De leverancier zal je dan een contract sturen met daarop de nieuwe startdatum. Op het moment dat de levering gestart is vraagt de nieuwe leverancier je om de meterstanden door te geven.

Wanneer je een slimme meter in huis hebt kan de nieuwe leverancier de meterstanden zelf lezen. Vervolgens geeft de nieuwe leverancier deze standen door aan de oude leverancier, zodat deze de eindafrekening op kan maken. En wees niet bang: bij een overstap kom je niet zonder stroom en/ of gas te zitten.

Dit loopt gewoon door van de ene leverancier naar de andere. Hier hoef je zelf dan ook niks voor te regelen. Wanneer je overstapt krijg je ook (vrijwel) direct bevestiging van de nieuwe leverancier dat dit gelukt is.


Krijg je een boete voor het overstappen naar een andere Energieleverancier?

We hebben het er net al even kort over gehad, maar in sommige gevallen kan je huidige leverancier je een boete opleggen wanneer je overstapt. Wees niet bang: wanneer je aan het eind van een contract opzegt is dit niet het geval.

Ook wanneer je een contract voor onbepaalde tijd hebt afgesloten is de kans dat je een boete moet betalen zeer klein. Wanneer dan wel? Wanneer jij ervoor kiest om over te stappen wanneer je huidige contract nog loopt bepaal je een zogenaamde opzegvergoeding.

Dit is ter compensatie voor de huidige maanden die je nog ‘open’ had staan bij je energieleverancier. Hoe hoog deze opzegvergoeding is mag je energieleverancier zelf bepalen. Vaak kan je dit navragen bij de klantenservice en staat het ook vermeld in je contract.

Dit doen energieleveranciers natuurlijk om te voorkomen dat hun klanten energie oversluiten. Wanneer je dit wel doet wordt je bij wijze ‘afgestraft’. Toch kan het alsnog voordeliger zijn om deze boete te betalen en over te stappen dan bij de huidige leverancier te blijven. Bij je nieuwe leverancier betaal je immers minder geld voor je energie.


Is jaarlijks overstappen van Energieleverancier verstandig?

Misschien vraag je je nu af of het wel verstandig is om ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Dit is in de meeste gevallen absoluut verstandiger dan wanneer je meerdere jaren bij dezelfde energieleverancier blijft zitten. 

Energie oversluiten natuurlijk wel iets meer werk, maar dan zit je wel ieder jaar opnieuw bij de goedkoopste energieleverancier. Hierdoor bespaar je ook direct het meeste geld. Wanneer je na afloop van je 1-jarige contract niet opnieuw overstapt blijf je in de standaardtarieven van je huidige leverancier zitten.

Dit is vaak een stuk hoger dan de speciale actietarieven die worden gehanteerd bij de afsluiting van nieuwe contracten. Vaak krijg je bij een nieuwe energieleverancier namelijk een hoge welkomstkorting. Daardoor betaal je automatisch al een stuk minder.

Ook zijn er dus speciale actietarieven wanneer je overstapt. Ook dit kan weer schelen op de uiteindelijke rekening die je moet betalen wanneer je niet besluit je energie over te sluiten.


Veelgestelde vragen over overstappen van energieleverancier

Waar moet ik op letten bij het overstappen van energieleverancier?

De prijzen kunnen bij de verschillende energieleveranciers ontzettend uiteen lopen. Hierdoor is het erg belangrijk dat je van tevoren goed checkt welke de goedkoopste is. Vaak zijn er ook welkomstkortingen of speciale actietarieven die zorgen dat je nog net weer wat goedkoper uit bent.

Hoe lang duurt het overstappen van energie?

Het is verstandig om bij een contract voor bepaalde tijd de overstap zo’n 6 tot 8 week voor de afloop te doen. Vaak hanteren energieleveranciers namelijk een opzegtermijn van (maximaal) een maand. Na deze maand ben je dus aangesloten bij je nieuwe leverancier.

Wat levert overstappen naar een andere energieleverancier op?

Hoeveel overstappen naar een andere energieleverancier oplevert verschilt natuurlijk heel erg. Dat heeft er ook mee te maken hoe duur je huidige energieleverancier is en wat de prijzen zijn bij de nieuwe leverancier. Gemiddeld kan je op jaarbasis tot zo’n 300 euro besparen.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>