fbpx

Wat kost een kilowatt stroom? De prijs per kWh in 2023

Geschreven door: Anouk
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Energie
 • /
 • Wat kost een kilowatt stroom? De prijs per kWh in 2023

De kosten voor stroom en andere vaste lasten zijn anno 2023 heel erg hoog. Alles wordt helaas duurder en dat zal de komende jaren niet veel anders zijn. En dat is nog niet alles: ook onze boodschappen en kleding worden steeds duurder.

Wat je nou precies betaalt voor alle vaste lasten kan best vaag zijn. Het heeft soms te maken met waar je woont, welke maand het is of hoeveel je per persoon verbruikt. Toch is het wel fijn om hier inzicht in te krijgen.

Op die manier weet je precies hoeveel geld je kwijt bent aan je vaste lasten en kan je gaan besparen. Wanneer je gebruik wil maken van elektriciteit heb je iets nodig: stroom. In dit artikel gaan we je vertellen hoeveel stroom nou precies kost.

Ook gaan we in op de kWh prijs. Wil je weten hoe dit zo opgebouwd is? Dat gaan we ook behandelen. En als kers op de taart leggen we je ook uit hoe je de verschillende stroomprijzen met elkaar kan vergelijken.


Wat kost stroom?

 Goed, wat zijn de energiekosten nou precies? In 2023 kost stroom gemiddeld 0,22 cent per kWh. Hierbij is de duurste leverancier Eneco. Hier is stroom kWh prijs 0,26 cent. De goedkoopste leverancier is Budget Energie of NEM, hier is de stroom kWh prijs 0,22 cent. (Let wel: dit gaat om de prijs per kWh gemeten op 1 juli 2021). 


Hoeveel de prijs van stroom dus precies is kan nog weer een beetje verschillen met nu en een paar maand geleden. Dit komt doordat we ook afhankelijk zijn van andere landen voor de aanvoer van onze stroom. Zo kopen we dit uit Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Hoe de prijs precies is opgebouwd bespreken we later in dit artikel.

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Stroomkosten per kWh - 2023

Goed, de kosten voor elektriciteit en dus stroom kunnen aardig snel veranderen. Hierdoor is het voor jou als consument moeilijk om goed inzicht te krijgen in wat jouw energie kosten nou precies zijn. Omdat wij goed begrijpen dat dit erg frustrerend kan zijn willen wij je hier graag bij helpen.

Daarom hebben wij een tabel gemaakt met daarin alle stroomprijzen van de verschillende leveranciers. (1) Hierdoor krijg jij hopelijk een beter beeld bij die vage stroomprijzen. Let wel: de prijs van elektriciteit kan gauw veranderen. 

Dit is dus een goede maatstaf, maar kan een klein beetje afwijken van de huidige prijs. Dat heeft er ook mee te maken wanneer je dit artikel leest natuurlijk. 

Soort leverancier

Stoomprijzen per 1 juli 2021

BudgetEnergie

€0,22

NEM

€0,22

Delta

€0,23

Energiedirect.nl

€0,23

Engie

€0,23

Essent

€0,23

Greenchoise

€0,24

Powerpeers

€0,24

Pure Energie

€0,24

Vandebron

€0,24

Vattenfall

€0,24

Fenor

€0,25

Oxxio

€0,25

Eneco

€0,26

Von

€0,28

(1) Overstappen.nl. (2021, 7 december). Stroomprijzen | Vergelijk 15 Leveranciers l. Geraadpleegd op 18 december 2021, van https://www.overstappen.nl/energie/stroomprijs/


Hoe zijn de kosten van stroom opgebouwd?

Je hebt nu als het goed is net wat meer inzicht in de stroomprijzen. Fijn, want het is wel zo normaal dat je weet waar je geld heen gaat toch? Wij zijn tot de conclusie gekomen dat best veel mensen eigenlijk niet weten hoe de kosten van stroom en daarmee de kWh prijs is opgebouwd.

Dat is ook niet gek, de prijs voor elektriciteit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Hierdoor kan het best lastig zijn een duidelijk antwoord te krijgen op die vraag. Gelukkig zijn wij op onderzoek uitgegaan en gaan wij je proberen uit te leggen waar de stroomprijzen nou precies op gebaseerd zijn. Hieronder vind je een cirkeldiagram waarin de kosten van stroom uiteen zijn gezet.

opbouw kosten stroom

In de onderstaande sectie gaan we dieper in op de verschillende kosten op het gebied van stroom. 

1. Leveringskosten

Ten eerste zijn er de zogenoemde leveringskosten. Dit zijn de daadwerkelijke kosten van zowel gas als stroom. Dit verschilt zoals eerder gezegd per leverancier. Bij een gemiddelde gebruiker is dit minder dan 40% van de uiteindelijke energierekening! Dat is dus nog niet eens de helft! 

Leveringskosten bestaan uit twee verschillende posten: verbruikskosten (wat je zelf verbruikt) en leveringskosten (vaste gedeelte van de rekening). Je betaalt de leverancier voor het leveren van jouw stroom.

2. Netbeheerkosten

De tweede soort kosten die verbonden zijn aan je uiteindelijke rekening zijn de netbeheerkosten. Anders dan de leveringskosten zijn dit de kosten voor het transport van de stroom. Deze kosten betaal je aan de leverancier, die het vervolgens afdraagt aan de netbeheerder.

Hoe hoog deze kosten zijn heeft te maken met de plek waar je woont. Je hebt hier dus zelf geen invloed op. Je kan overstappen van leverancier, maar niet van beheerder. Dit is ongeveer 20% van de totale kosten. Hoe hoog deze prijs is, wordt bepaald door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De netbeheerkosten bestaan uit drie verschillende onderdelen:

 • Periodieke aansluitvergoeding: vastrecht voor je aansluiting

 • Capaciteitstarief en vastrecht: het bedrag voor de energietransport 

 • Meettarief: tarief voor de elektriciteits- en gasmeter

3. Belastingen en overheidsheffingen

Je betaalt overal belasting voor, en bij de stroomprijs en dus de uiteindelijke kWh prijs is dit niet anders (helaas). De leverancier brengt dit bij jou in rekening en draagt dat bedrag over aan de overheid. 

Er zijn verschillende belastingen en heffingen voor de kWh prijs en stroomprijzen:

 • Energiebelasting/ energieheffing: belasting voor je energieverbruik

 • Vermindering energiebelasting: een speciale compensatie per aansluiting

 • Opslag duurzame energie (ook wel ODE genoemd): voor het opwekken van duurzame energie

 • BTW: je betaalt natuurlijk ook 21% BTW over de energieprijs en uiteindelijke kWh prijs

4. Overige kosten

Tot slot zijn er ook nog een paar overige kosten waar je rekening mee moet houden. Dit is het kleinste percentage van de totale rekening. Hierin staat het jaaroverzicht met de verrekening van betaalde bedragen. Maar ook administratiekosten, kortingen en anders specificaties.

 • Overige producten, diensten en heffingen: Hier staan eventuele administratiekosten of juist kortingen. Vroeger was er ook een overheidsbelasting voor afvalstoffen en riolering die via de energierekening geheven werd. Tegenwoordig is dat niet meer zo.

 • Verrekening al betaald bedrag: je betaalt iedere maand een voorschot. Op de jaarrekening wordt het betaalde bedrag verrekend met hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt. Soms krijg je dan geld terug, soms moet je bijbetalen

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Tarieven elektriciteit vergelijken

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de verschillende energietarieven. De kWh kosten en stroomprijzen verschillen per leverancier. Zoals in de tabel eerder in dit artikel te zien is kunnen de prijzen nogal uiteen lopen.

Het kan hierdoor maar zo zijn dat jij eigenlijk véél meer betaalt voor je stroomrekening dan nodig. En dat is natuurlijk doodzonde. Gelukkig kan je ieder jaar overstappen naar een andere leverancier. Maar hoe weet je dan welke de goedkoopste is?

Daarvoor kan je gebruik maken van onze speciale vergelijkingsmodule. Met deze handige module weet jij precies welke leverancier voor jou het voordeligste is. Bijna 90% van de Nederlanders betaalt teveel voor zijn energierekeningen! 

De kans dat jij hier dus één van bent, is vrij groot. Maar met deze handige module is dat direct verleden tijd!


Veelgestelde vragen over gastarieven

Wat kost 1000 watt per uur?

Op ieder apparaat staat hoeveel watt het verbruikt, en hierbij is 1000 watt gelijk aan één kWh (kilowatt). Wanneer een apparaat dus gedurende één uur 1 kilowatt verbruikt, heb je één kWh aan energie verbruikt. En één kWh is gemiddeld zo’n 9 cent, exclusief eventuele belastingen en heffingen

Hoeveel kost elektriciteit in Nederland?

Hoeveel elektriciteit kost heeft natuurlijk te maken bij welke leverancier je aangesloten zit. De één is hierin duurder dan de ander. De kosten per kWh liggen gemiddeld rond de 24 cent, dit is inclusief de btw van 21%. 

Hoeveel kWh gebruikt een gemiddeld gezin per jaar?

Hoeveel de kWh kosten zijn is afhankelijk van het aantal personen in je huis natuurlijk. Het gemiddelde verbruik voor alle huishoudens is 2.730 kWh per jaar. Maar dit zijn natuurlijk gemiddelden, dat kan bij de één net weer anders zijn dan bij de ander.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>