Ieder jaar wordt duurzame isolatie steeds belangrijker. Waarschijnlijk heb je er wel het één en ander van meegekregen: de inflatie is dankzij de pandemie enorm gestegen, met alle gevolgen van dien. En een hogere inflatie betekent natuurlijk ook duurdere prijzen. Als gevolg hiervan ga jij als consument zijnde dus ook meer betalen.
Maar dat (helaas) niet alleen. Je gaat voor bijvoorbeeld een nieuwe broek ook meer betalen, en ook je vaste lasten zullen duurder worden. De verwachting is dan ook dat dit de komende tijd alleen maar toe gaat nemen, omdat we straks volledig afhankelijk zijn van andere landen voor de aanvoer van gas.
Dat de kosten van elektriciteit toenemen is je waarschijnlijk zelf ook niet ontgaan. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarmee je kan besparen op al deze toenemende kosten. En dat alles begint natuurlijk bij jawel: duurzame isolatie.
Kort gezegd: hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe goedkoper jij uit bent. Misschien heb je hier nog nooit over nagedacht of bij stilgestaan, maar het kan behoorlijk wat schelen op de rekeningen! In dit artikel gaan we je dan ook uitleggen wat duurzame isolatie precies is.
Daarnaast leggen we je uit waarom kiezen voor duurzaam isolatiemateriaal een verstandige keuze is. En tot slot geven we je ook direct een overzicht van alle duurzame isolatiematerialen. Dan weet jij direct waar je aan toe bent en kan je snelle stappen zetten om jouw huis te voorzien van duurzame isolatie!
Wat is duurzame isolatie?
Duurzame isolatie is, zoals de naam ook al een beetje zegt, je huis voorzien van isolatie. Hierbij maak je alleen gebruik van duurzame materialen om zo je huis te kunnen isoleren.
Isolatiematerialen kan je onderverdelen in verschillende soorten: minerale materialen, natuurlijke materialen en synthetische materialen. Natuurlijke materialen zijn materialen die we rechtstreeks uit de natuur halen.
Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld cellulosevlokken, houtsnippers, kleikorrels, kokosnoot, kurk, riet, schapenwol, stro en vlas. Minerale materialen bijvoorbeeld zijn gas- en steenwol. En bij synthetische materialen kan je denken aan bijvoorbeeld PUR, dit is een soort schuim dat wordt gebruikt voor isolatie van huizen. Later in dit artikel geven we nog een overzicht van alle duurzame isolatiematerialen.
Al deze verschillende soorten materialen hebben een belasting op het milieu. Hierbij is het zo dat de ene soort natuurlijk duurzamer is dan de ander.
Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen wat betreft de broeikasgasuitstoot, landgebruik en gifstoffen. Later in dit artikel gaan we in op waarom je moet kiezen voor deze duurzame materialen.
Waarom kiezen voor duurzame isolatiematerialen?
Goed, we hebben je nu vertelt wat duurzame isolatie is en kort besproken welke duurzame isolatiematerialen er zijn. Waarschijnlijk vraag je je nu terecht af waarom je moet kiezen voor duurzame isolatiematerialen.
Voor duurzaam isoleren zijn een paar belangrijke redenen. Om het iets makkelijker te maken hebben we deze redenen onderstaand overzichtelijk op een rijtje gezet. Dan kan je dit altijd teruglezen wanneer je bijvoorbeeld nog twijfelt.
Goed voor je gezondheid
Ten eerste heeft een slechts geïsoleerde woning met niet duurzame isolatiematerialen een leefklimaat dat minder goed is voor je algemene gezondheid. Dit omdat het vaak vochtig is in huis wanneer er even niet verwarmd wordt.
Omdat je waarschijnlijk al veel geld kwijt bent aan stookkosten ben je geneigd de verwarming lager te zetten wanneer je niet thuis bent. Dat is ook hartstikke logisch. Maar zodra de temperatuur van de woning daalt zal de vocht in de lucht gaan condenseren.
Gevolg hiervan is dat dit condens terecht komt op de oppervlakken als ramen en koude muren. En op deze koude muren kunnen dan vocht- en schimmelplekken gaan ontstaan. En schimmels zijn schadelijk voor de gezondheid, en dan zeker bij kleine kinderen.
Wanneer je woning goed geïsoleerd is met duurzame materialen zal de temperatuur minder snel dalen en het vocht ook minder snel condenseren. Hierdoor zullen er minder snel van die vervelende vocht- en schimmelplekken ontstaan.
Besparen door duurzaam te isoleren
Natuurlijk bespaar je ook geld door je huis te voorzien van duurzame isolatie. Een goed geïsoleerd, normaal huis verbruikt ongeveer 700 kubieke meter gas per jaar. Wanneer je huis niet goed geïsoleerd is ligt dit al gauw rond de 2050 kubieke meter gas per jaar.
Dat is natuurlijk absurd veel. Wanneer je ervoor kiest duurzaam te isoleren en duurzame isolatiematerialen te gebruiken heb je al gauw een besparing van zo’n 1000 euro per jaar. ja, echt waar! Dat is de moeite naar onze mening dubbel en dwars waard.
Hierbij kan je op dubbele beglazing al gauw 300 euro besparen. Met dakisolatie bespaar je dan ongeveer 400 euro en met vloerisolatie 100 euro. Dit kost natuurlijk wel wat, maar in slechts een paar jaar heb je dit geld alweer terugverdiend.
Beter voor het milieu
Wanneer je ervoor kiest om je huis te voorzien van duurzame isolatie gebruik je uiteraard duurzame isolatiematerialen. Deze materialen hebben een minimale milieubelasting om het isolatiemateriaal te fabriceren. Ook worden deze materialen niet ingespoten met giftige gassen zoals pur met HFK’s. (1)
Het hele proces van duurzame isolatiematerialen zorgt dus ook voor minder CO2 uitstoot. Hierdoor draag jij je steentje bij aan een betere wereld. Klimaatverandering tegen te gaan begint natuurlijk bij jezelf. Wanneer jij kiest om je huis duurzaam te isoleren doe jij dus iets goeds voor het milieu. Voor ons is dat zeker een belangrijke reden!
(1) Jansen, S. (2021, 25 februari). Wat zijn duurzame isolatiematerialen? - Isocoat Isolatie. Isocoat BV. Geraadpleegd op 19 december 2021, van https://isocoat-isolatie.nl/isolatietips/isolatiematerialen/duurzame-isolatiematerialen/
Top 3 windmolens voor thuis
1. Primus WindPower aiR40_12 AIR
2. Primus WindPower 1-AR30
3. Silentwind 219 Mini-windturbine
Overzicht van duurzame isolatiematerialen
Goed, waarschijnlijk heb je nu wel een beeld bij wat duurzaam isoleren is. Daarnaast hebben we je ook meerdere redenen gegeven waarom dit een verstandige keuze is. Maar zoals beloofd komen we nu nog op terug op wat de verschillende soorten duurzame isolatiematerialen precies zijn.
Deze hebben wij onderstaand alle duurzame isolatiematerialen overzichtelijk op een rijtje gezet. Zo weet jij precies wat ze inhouden en welke mogelijk het beste bij jou passen!
De eerste soort die we in dit artikel bespreken is Hennep. Van deze plant kunnen zowel de vezels als de harde stukken schil gebruikt worden om duurzaam isolatiemateriaal van te maken. Tijdens de groei zuivert hennep de lucht door grote hoeveelheden CO2 om te zetten, waardoor het dus al CO2 bespaard voor de productie.
Een ander voorbeeld van duurzame isolatiematerialen is Vlas. Dit is een thermische en akoestische isolatie voor onder andere daken, wanden, plafonds en zelfs vloeren. Sterker nog, volgens de Nederlandse NIBE classificatie is vlas de beste keuze vanuit het oogpunt van milieu en gezondheid. Vlas dat wordt gebruikt voor duurzame isolatie wordt vervaardigd uit het materiaal dat overblijft bij de productie van linnen.
Je hebt ook isolatie met behulp van kurkschors. Dit is één van de oudste isolatiematerialen die bij ons mensen bekend is. Kurk heeft zowel goede thermische als akoestische eigenschappen en daarnaast ook 100% natuurlijk.
De geëxpandeerde isolatieplaten kunnen gebruikt worden voor spouwmuurisolatie maar ook voor bijvoorbeeld dakisolatie.
Dit is een isolatiemateriaal waar je waarschijnlijk nog niet eerder van gehoord hebt. Leen is een materiaal dat bestaat uit de natuurlijke stoffen zand, klei en soms ook stro.
Een goede eigenschap van Leem is dat het bestaat uit 100% natuurvriendelijk materiaal zonder enige chemische toevoegingen. Met Leem kan je een natuurstenen muur aan de binnenzijde isoleren terwijl je de natuurlijke eigenschappen kan behouden.
Tonzon wordt ook wel thermoskussens genoemd. Dit is een isolatietechniek die gebruikt maakt van verschillende isolerende laagjes. Het combineert de zeer goede eigenschappen met de laagste milieubelasting.
Het is echter geen natuurlijk isolatiemateriaal, maar door de goede eigenschappen wordt het wel gezien als een duurzaam isolatiemateriaal.
Papiervlokken (of cellulose) ontstaat uit gerecycled papier. Dit wordt vermalen en vermengd met brandwerende zouten. Hieruit komt vervolgens een duurzaam, goedkoop en redelijk goed isolerend materiaal. Het werkt wel iets minder goed tegen vocht.
Houtvezel kan gebruikt worden voor zowel thermische als akoestische isolatie, en dan voornamelijk bij daken en muren. Dit houtvezel wordt gemaakt van resthout wat vervolgens wordt gebonden met harsen die afkomstig zijn van het hout zelf. De ‘brei’ die uiteindelijke ontstaat wordt tot platen en dekens geperst.
Tot slot heb je ook nog schapenwol. Dit is de hoogwaardige, dierlijke vezel keratine. Deze soort wol is een bio- ecologische en secundaire grondstof en daardoor redelijk milieuvriendelijk. Het is goed bestand tegen schimmels en heeft daarnaast een brandwerende functie.
Veel gekozen vormen van isolatie
Tot slot willen we nog even ingaan op de meest gekozen vormen van isolatie. Zo krijg je een beter beeld bij welke vorm misschien goed bij jou kan passen. Zo heb je bijvoorbeeld spouwmuur isolatie. Een spouwmuur is een gevel die een binnen- en buitenmuur heeft met een ruimte (de spouw) van 4 tot 6 centimeter ertussen.
Wanneer je dan spouwisolatie gebruikt wordt deze ruimte opgevuld en wordt je woning hierdoor direct een stuk beter geïsoleerd. Daarnaast kan je natuurlijk ook je dak laten isoleren. Hierbij bedek je je dak met isolatiemateriaal. Tot slot wordt er ook vaak gekozen voor vloerisolatie. Dan wordt, logischerwijs, je vloer voorzien van duurzame isolatiematerialen.
Nu Besparen op Energie?
Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,-
per jaar op je energierekening!
Duurzame en Biologische isolatie - FAQ
Vlas wordt als beste materiaal gezien voor duurzame dakisolatie maar ook duurzame isolatie in zijn algemeenheid. Dit is door de Nederlandse NIBE classificatie ook verkozen tot de beste keuze vanuit het oogpunt van milieu en gezondheid.
Houtwol is veruit het beste materiaal voor milieuvriendelijke vloerisolatie. Het is namelijk erg makkelijk op maat te snijden en ook niet irriterend voor de huid of longen. daarnaast heeft het een hoge warmteopslagcapaciteit en isoleert het ook akoestisch goed.
Simpel gezegd zijn dit natuurlijke of herbruikbare materialen. In het eerste geval betekent dit dat de materialen van natuurlijke aard zijn. In het tweede geval zijn dit natuurlijke of onnatuurlijke materialen die een tweede leven krijgen.