fbpx

Wat kost gas? De gasprijs per m3 in 2023

Geschreven door: Anouk

In Nederland gaan alle prijzen gestaag omhoog (helaas). Zo wordt bijvoorbeeld ons eten in de supermarkt steeds duurder. Maar dat is niet alles. Ook de vaste lasten worden steeds duurder. Denk hierbij aan de elektriciteitsrekening maar ook zeker aan de gasrekening. 

Toch hebben we gas wel nodig voor praktisch alles wat we doen. Zo gebruik je gas tijdens het douchen, tijdens het koken en natuurlijk ook wanneer je de verwarming aandraait of juist net wat hoger zet. Het is dan natuurlijk logisch dat je graag duidelijkheid hebt over de precieze kosten hiervan.

Vaak staat het best vaag aangegeven hoeveel de gasprijs per m3 nou precies is, of wat de gasprijs in 2023 überhaupt is. Omdat wij snappen dat dit erg vervelend is gaan wij je in dit artikel zo specifiek mogelijk vertellen wat de gasprijs en gas kosten nou zijn.

Ook geven we een uitleg over deze hoge gasprijzen tot stand zijn gekomen én gaan we de verschillende gasprijzen ook nog met elkaar vergelijken. Zo weet jij na dit artikel precies waar je aan toe bent én heb je meer grip op jouw gaskosten!

Besparen op Gas?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Wat kost gas?

In november 2021 kost gas gemiddeld 1,22 euro per m3. Dat is natuurlijk ontzettend hoog, zeker in vergelijking met het begin van 2021. In juli 2021 kostte gas bij de goedkoopste leverancier 0,77 cent per m3. De duurste gasleverancier had een prijs van 0,96 per m3. Echter is dit al een stuk lager dan later in 2021.


Deze prijzen verschillen dus heel erg. Exact zeggen hoeveel gas kost, kan helaas niet. Per maand kan dit ontzettend uiteenlopen. De gasprijzen zijn ongelooflijk gestegen tussen januari 2021 en november 2021. De verwachting is dat deze stijging nu een beetje af zal nemen. Vaak staan de exacte gasprijzen op het moment dat je het opzoekt aangegeven op de websites van de verschillende leveranciers.


Gasprijs per m3 - 2023

Zoals we zeiden is de gasprijs dit jaar ongelooflijk veranderd. Waar dit in het begin van 2022 nog onder de euro lag, ligt het gemiddelde daar nu ruim boven. De gemiddelde gasprijs per m3 is in november 2022 dan dus ook 1,22 euro per m3. Dit is voor jou als consument natuurlijk erg verwarrend, omdat je zo geen goed inzicht kan krijgen in de exacte kosten die je hebt ieder jaar/ iedere maand.

Onderstaand hebben wij om het iets beter te maken een tabel neergezet waarin je de gasprijzen in januari en juli 2022 kan zien. Dit is ondertussen natuurlijk al weer verandert, maar geeft enigszins een inschatting van de kosten waar je rekening mee moet houden (minstens). Disclaimer: bij een vast contract ben je vaak goedkoper uit.

Energie leverancier

Gasprijs januari 2021

Gasprijs juli 2021

Gasprijs januari 2022

BudgetEnergie

€0,776

€0,806

€1,83

Delta

€0,861

€0,804

€2,70

Eneco

€0,953

€0,783

€2,77

Energiedirect

€0,811

€0,788

€2,24

Engie

€0,827

€0,765

€2,76

Essent

€0,817

€0,798

€2,24

Fenor

€0,894

€0,809

€2,18

Greenchoise

€0,867

€0,814

€2,05

NEM

€0,776

€0,810

€2,68

Oxxio

€0,880

€0,796

€2,78

Powerpeers

€0,830

€0,759

€1,58

Pure Energie

€0,883

€0,800

€2,18

Vandebron

€0,811

€0,748

€1,82

Vattenfall

€0,825

€0,779

€1,99

VON

€0,867

€0,861

€2,19


Besparen op Gas?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 

Hoe zijn de kosten van gas opgebouwd?

Oke, de gasprijs kan dus ontzettend erg veranderen. We weten nu ook dat deze momenteel vrij duur zijn. Maar hoe zijn deze gaskosten dan opgebouwd? Dat gaan wij voor je uitleggen.

De gasprijs is opgebouwd uit verschillende kleine onderdelen die samen de gasprijs per m3 vormen. Wist je dat je niet alleen betaalt voor de gasprijs, maar ook voor de netbeheerkosten? Dit zijn de kosten voor het transport van de energie naar je huis.

En dat is natuurlijk nog niet alles. Naast deze zogenaamde ‘netbeheerkosten’ betaal je ook btw en overheidsheffingen op de gasprijs. Het is dus verstandig dat wanneer je gaskosten gaat vergelijken je kijkt naar de kale prijs per kubieke meter gas. 

De belasting is namelijk bepaald vanuit de overheid en gelijk voor iedere leverancier van gas.Je kan natuurlijk wel kijken naar de laagste prijs per kuub, dit wordt bepaalt door de energieleverancier zelf.

De gasprijs die jij betaalt is opgebouwd uit:

  • Gas
  • Netbeheerkosten
  • BTW
  • Overheidsheffingen

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Hoe komt de gasprijs zo hoog?

Het is vrij logisch dat je je nu misschien afvraagt hoe het kan dat deze gasprijs zo hoog ligt. Dit heeft meerdere redenen. Kort samengevat komt het omdat er meer vraag is naar gas dan dat er aanbod beschikbaar is. De verschillende redenen hebben we onderstaand overzichtelijk op een rijtje gezet.

Minder Voorraad

Door de koude winter van het afgelopen jaar en door de pandemie is er veel meer gas gebruikt dan normaal. Mensen zijn immers vaker thuis en zijn dan sneller geneigd de verwarming aan te zetten.

Minder gas uit Groningen

Veel van het Nederlandse gas werd gewonnen in eigen bodem: Groningen. Echter heeft dit als gevolg gehad dat de inwoners van omliggende dorpen/ steden te maken kregen met aardbevingen. Wat natuurlijk een hoop schade aan bijvoorbeeld de huizen met zich meebracht. Hierdoor is de gaswinning in Groningen teruggeschroefd. Over een paar jaar wordt deze gasbron permanent afgeschaft.

Afhankelijkheid andere landen

Mede door de stop met gaswinning in Groningen is Nederland nóg afhankelijker van andere landen voor de aanlevering van gas. Deze landen houden het gas echter liever voor hun eigen bevolking.

Resultaat: ze verkopen aan de landen die er het meeste voor betalen. En hierbij smijten China en Azië met het meeste geld. Als Nederland uit die landen gas wil moeten ze dus flink betalen, en jij daardoor ook 

Gedoe nieuwe gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland ‘Nord Stream 2’:

Dankzij deze speciale gaspijplijn kan Rusland gas naar West- Europa vervoeren. De voorraden kunnen daardoor weer goed aangevuld worden. Maar omdat Europa er nog geen toestemming voor heeft gegeven kan deze nog niet gebruikt worden. 

Hoe dat komt? Rusland is de eigenaar van zowel het gas als de pijplijn. Zij hebben de touwtjes in handen, en volgens Europa mag dat niet. Rusland zou dan teveel macht hebben als land. Wanneer er dan ruzie uitbreekt kan Rusland de gaskraan dichtdraaien of hiermee dreigen. En dat wil de EU niet hebben. 


Gasprijzen vergelijken

Het lijkt misschien een onmogelijke taak om te kunnen besparen op de alsmaar stijgende gasprijzen. Echter hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Je kan tot wel tientallen euro’s besparen op gas. Hoe?

Heel simpel! Door alle gasprijzen van de verschillende leveranciers goed met elkaar te vergelijken kom je vanzelf bij de goedkoopste terecht. Wanneer je dit zelf moet doen kan dit wel een tijdrovend klusje zijn.

Maar niet gevreesd, daarvoor hebben wij de speciale vergelijkingsmodule gemaakt! Onze vergelijkingsmodule zorgt ervoor dat jij snel en eenvoudig de prijzen van verschillende leveranciers met elkaar kan vergelijken. Zo ben jij het goedkoopste uit!

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Veelgestelde vragen over gastarieven

Wat is de prijs van 1 m3 gas?

De prijs van gas verschilt per leverancier. Daarnaast kan dit ook per maand nog weer verschillen door de schommelende prijzen. Gemiddeld betaal je in november 2021 1,22 euro per m3 gas.

Wat doen de gasprijzen de komende jaren?

Dit kunnen wij niet met zekerheid zeggen. Het Internationale Energieagentschap rekent in de periode tot 2030 op een stijging van zowel de stroom als gasprijzen met 7 procent.

Waarom veranderen de gasprijzen ieder jaar?

De uiteindelijke gasprijs wordt beïnvloedt door vele verschillende factoren. Dit zijn onder andere de belastingen en heffingen, maar ook de aanvoer vanuit andere landen. Hierdoor kan de prijs in het ene jaar anders zijn dan in het andere jaar.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>