fbpx

Waterbesparende douchekop: Alles wat je moet weten!

Geschreven door: Anouk
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Energie
  • /
  • Waterbesparende douchekop: Alles wat je moet weten!

Waterbesparende douchekop - Leven in Nederland is niet goedkoop. De belastingen stijgen in plaats van dalen. Zo wordt ons eten bijvoorbeeld steeds duurder. En hoe duurder alles wordt, hoe meer geld je natuurlijk kwijt bent. De enige manier om een stijging in kosten tegen te gaan? Je raadt het waarschijnlijk al: geld besparen.

Geld besparen wil natuurlijk iedereen. Echter blijkt dit in de praktijk soms niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Sommige manieren om te besparen zijn net wat te ingrijpend of hebben alleen effect op lange termijn. Toch is er een hele handige manier om geld te besparen die zowel snel als effectief is.

Namelijk gebruik maken van een waterbesparende douchekop! Waarschijnlijk houd jij net zoals zoveel andere mensen van een lekkere, lange en dan ook warme douche. Dat snappen wij, je komt dan lekker tot rust en zeker met het koude weer ben je weer lekker opgewarmd.

Helaas is warm water absoluut niet goedkoop. En hoe langer je doucht: hoe duurder het is. Daarvoor biedt deze spaardouchekop een uitkomst. In dit artikel gaan wij je vertellen wat zo’n zuinige douchekop precies is. Tevens gaan we ook in op hoeveel je hier nou precies mee kan besparen, hoe zo’n douchekop werkt en wat de voordelen zijn. En aan het eind van dit artikel maken we korte metten met de mythes over de waterbesparende douchekop


Wat is Waterbesparende douchekop?

Een waterbesparende douchekop verbruikt aanzienlijk minder water dan normale douches. Dit komt door verschillende functies die zijn toegevoegd aan de kop. De meeste waterbesparende douchekoppen voegen lucht toe om op die manier water te kunnen besparen.


Maar naast deze soort zijn er dus ook vele andere manieren waarop deze douchekop water kan besparen. Vaak kun je ze ook eenvoudig zelf installeren en zijn ze ook makkelijk online te bestellen. Hou je niet van online winkelen? Niet getreurd, vrijwel iedere bouwmarkt verkoopt ook waterbesparende douchekoppen! 


Wist je dat je met zo’n douchekop ongeveer twintig procent op water en energieverbruik kan besparen ten opzichte van de ‘standaard’ douchekop? Deze koppen zijn zelfs zo succesvol dat de helft van de Nederlandse huishoudens (!) deze al in heeft gehaald. 


De douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut, mét alsnog een goed straal. Je merkt zelfs het verschil niet! Hoe deze zuinige douchekop nou precies werkt gaan we later in dit artikel naar kijken.


Top 5 Beste Waterbesparende douchekoppen

Beste koop waterbesparende douchekop
1. MM Brands Ionische Douchekop

Beste prijs / kwaliteit
2. Ionische douchekop

Beste goedkope waterbesparende douchekop
3. Ionische douchekop - Hoge druk, Waterbesparend & Met 3 Douchemodi

Beste luxe waterbesparende douchekop
4. MM Brands Ionische Douchekop

Beste koop waterbesparende douchekop
1. MM Brands Ionische Douchekop

Hoeveel kun je per jaar besparen met een waterbesparende douchekop?

Heel leuk, zo’n waterbesparende douchekop. Misschien vraag je je ergens af of zo’n spaardouchekop het geld wel écht waard is. Want wat kan je nou precies besparen wanneer je een waterbesparende douchekop aanschaft? Om je hier een helder beeld bij te geven geven wij hieronder twee verschillende voorbeelden.

Eentje van een tweepersoons huishouden en een voorbeeld van een vierpersoons huishouden. Zo krijg je een beter inzicht in hoeveel geld je kan besparen met zo’n douchekop!

Hierbij is de volgende info belangrijk: gemiddeld douchen we 5 keer per week ongeveer 9 minuten per keer. (1) Daarbij kost 50 liter opwarmen in een hr- ketel ongeveer 0,21 m3 aan gas. Water kost gemiddeld 1 euro per 1000 liter en gas 0,81 per m3.

(1) Waterbesparende douchekop: ongemerkt veel besparen! (2021, 13 oktober). Zelf Energie Besparen. Geraadpleegd op 18 december 2021, van https://www.zelfenergiebesparen.nl/gas-besparen/waterbesparende-douchekop/

Voorbeeld 1: een tweepersoons huishouden

Standaard douchekop

Waterbesparende douchekop

46.800 liter water per jaar

28.080 liter water per jaar

196 m3 gas per jaar

118 m3 gas per jaar

Kosten: 206 euro

Kosten: 123 euro

De besparing is dus in totaal 83 euro.

Voorbeeld 2: een vierpersoons huishouden

Standaard douchekop

Waterbesparende douchekop

93.600 liter water per jaar

56.160 liter water per jaar

392 m3 gas per jaar

236 m3 gas per jaar

Kosten: 412 euro

Kosten: 246 euro

Dit scheelt natuurlijk aardig wat, zeker als je een huishouden hebt van 4 man (of zelfs meer). Daardoor kan zo’n waterbesparende douchekop een zeer goede investering zijn om zo kosten in te dekken. 


Hoe werkt een waterbesparende douchekop?

Hoe werkt een goede waterbesparende douchekop dan? Nou, dit gaat als volgt. We hebben al gezegd dat de meeste zuinige douchekoppen werken met lucht. Door het speciale design wordt deze lucht onder druk vermengd met het water.

Als gevolg hiervan zet de lucht uit op het moment dat de waterstraal de sproeier uitkomt. Deze grote druk zorgt ervoor dat de watersnelheid verhoogt wordt en geeft de straal van de douche meer comfort én een betere reiniging. Ook wanneer je de shampoo uit je haar spoelt. 

Bij deze handige douchekoppen is de weerstand dus veel groter dan bij normale douchekoppen. Hierdoor ontstaat er ook een grotere druk op de slang als bij een standaard douchekop. Door de druk merk je niet dat je minder water gebruikt tijdens het douchen. Je doucheslang moet echter wel tegen deze druk kunnen: dit ligt tussen de 300 en 500 kPa.


Voordelen van een zuinige douchekop

We hebben nu al een hoop verteld over de waterbesparende douchekop. Misschien is het jou vooralsnog niet helemaal duidelijk wat de voordelen nou precies zijn. Daarom hebben wij onderstaand alle voordelen overzichtelijk op een rijtje gezet mét toelichting. Als je nog twijfelt zal dit je twijfels gegarandeerd wegnemen!

Bespaar geld

Het eerste voordeel is natuurlijk dat je flink wat geld kan besparen met een zuinige douchekop. Zo bespaart een tweepersoons huishouden gemiddeld 83 euro en een vierpersoons huishouden 166 euro. Dat is flink wat geld!

Beter voor het milieu

Met onze mooie aarde gaat het helaas niet zo goed. Dit veranderen vergt aanpassingen van iedereen. En een waterbesparende douchekop is hierin een goede stap. Doordat je minder water verspilt (en gas) draag je op jouw manier een steentje bij om deze aarde weer een betere plek te maken.

Goedkoop

Nog een mooi voordeel is dat een waterbesparende douchekop relatief goedkoop is. Wanneer je deze koopt in een bouwmarkt als de Praxis of juist online besteld heb je voor 1 à 2 tientjes al een goede zuinige douchekop in huis. 

Makkelijk te installeren

En dan het laatste voordeel. Zo’n besparende douchekop kan je super eenvoudig zelf installeren. Je haalt de oude douchekop eraf en schroeft de nieuwe er op. Meer is het eigenlijk niet! Dure en/of professionele hulp heb je hierbij dus niet nodig.

Top 5 Beste Waterbesparende douchekoppen

Beste koop waterbesparende douchekop
1. MM Brands Ionische Douchekop

Beste prijs / kwaliteit
2. Ionische douchekop

Beste goedkope waterbesparende douchekop
3. Ionische douchekop - Hoge druk, Waterbesparend & Met 3 Douchemodi

Beste luxe waterbesparende douchekop
4. MM Brands Ionische Douchekop

Beste koop waterbesparende douchekop
1. MM Brands Ionische Douchekop


Mythes over de waterbesparende douchekop

Misschien heb je zelf ook al wat onderzoek gedaan naar de waterbesparende douchekop. Het kan dan best zijn dat je bepaalde dingen hebt gelezen die niet in overeenstemming zijn met dit artikel. Dat kan kloppen, omdat sommige dingen die op het internet staan niet op de waarheid zijn gebaseerd.

Helaas is het gevolg hiervan dat jij, ik of iemand anders valse informatie tot zich neemt. Hierdoor kan je miskopen doen of juist dingen niet kopen die wél goed werken. Omdat wij dit probleem zelf ook al eens gehad hebben gaan wij in dit artikel ook nog korte metten maken met de mythes omtrent de waterbesparende douchekop. Deze staan onderstaand keurig netjes op een rijtje met de directe ontkrachting.

Mythe 1: ‘’Een waterbesparende douchekop verbruikt amper minder water dan een normale douchekop’’

Dit is natuurlijk niet waar. Tuurlijk, de allereerste ontworpen waterbesparende douchekop zal waarschijnlijk niet drastisch minder water hebben verbruikt dan de normale douchekop. Maar gelukkig innoveert de technologie zich continu. 

Tegenwoordig bespaart een waterbesparende douchekop tot wel 50% water. Dat is natuurlijk aardig wat. Wanneer je dit doorrekent op jaarbasis kan dit je aardig wat geld besparen. En dan hebben we het niet over een paar euro’s, maar eerder over meerdere tientjes.

Mythe 2: ‘’Een waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat je veel minder warm kan douchen’’

Dit is natuurlijk wederom absoluut niet het geval. Stel je kon een waterbesparende douchekop wel gebruiken maar dan alleen koud douchen. Dat geeft jou als consument totaal geen comfort. Gevolg: het product wordt niet verkocht.

Het klopt dat er lucht wordt toegevoegd aan de douchestraal. Maar wanneer je aan het douchen bent merk je hier niks van. Juist door deze lucht blijft het water warm en kost het de douchekop ook minder energie om warm water te laten stromen. En dat is nog niet alles. Er worden tegenwoordig ook al speciale ‘wtw’ (water-terug-winning) douchesets ontwikkeld. Deze sets halen energie uit water dat is gebruikt in dezelfde douchebeurt. Dat bespaart nog meer energie!

Mythe 3: ‘’Een waterbesparende douchekop is heel erg duur’’

Ook dit is natuurlijk niet waar. Sommige producten waarmee je kan besparen op de rekeningen betalen zich pas op lange termijn uit en kunnen een investering genoemd worden. Bij de zuinige douchekop is dit absoluut niet het geval. Voor 1 à 2 tientjes heb je al zo’n douchekop in huis.


Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Veelgestelde vragen over waterbesparende douchekoppen

Wat doet een waterbesparende douchekop?

Een waterbesparende douchekop doet lucht bij je water tijdens het douchen. Doordat het water uitzet door de lucht komt er druk op te staan. Dit zorgt voor een zelfde douche ervaring als bij een normale douchekop, maar dan bespaar je geld én ben je duurzamer bezig. 

Hoe weet ik of ik een waterbesparende douchekop heb?

Als je niet zeker weet of je een waterbesparende douchekop hebt kan je dit gemakkelijk testen. Dit gaat als volgt: zet een emmer onder de douchekop. Zet vervolgens een timer van één minuut en zet de douchekop in deze minuut aan. Als er na de minuut meer dan 7 liter water in de emmer zit heb je géén waterbesparende douchekop.

Hoeveel liter gebruikt een waterbesparende douchekop?

Hoeveel liter een waterbesparende douchekop gebruikt verschilt per douchekop. Ze zijn te verkrijgen van 4,5 tot 7 liter per minuut. Hierbij verbruikt een zuinige douchekop van 5 liter bijna 30% minder dan een douchekop van 7 liter.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>