fbpx

Zonnepanelen wel of niet? Dit is wat je moet weten!

Geschreven door: Anouk
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Energie
 • /
 • Zonnepanelen wel of niet? Dit is wat je moet weten!

Zonnepanelen wel of niet nemen? Als jij jezelf dit afvraagt dan zit je hier goed. Bij Bespaargelijk.nl hebben we namelijk een overzicht gemaakt met al de voor-en nadelen zodat jij een goede keuze kunt maken.

Tegenwoordig is het leven namelijk niet goedkoop. Zo stijgen de prijzen van gas bijvoorbeeld ontzettend erg. Maar niet alleen gas, ook water én licht worden steeds duurder. En dat is nog niet alles: zelfs de boodschappen!

Ondanks dat leven in ons kikkerlandje hartstikke leuk kan zijn is dat een best wel groot minpunt te noemen. Want van al dat geld kan je ook andere leuke dingen doen, toch? Voor ieder probleem is een oplossing, zeggen ze dan.

En in dit geval is dat ook daadwerkelijk zo! Wanneer jij de kosten van je vaste lasten wil verlagen kan je dit doen door te besparen. En een zeer bekende manier om te besparen is natuurlijk met zonnepanelen! 

Misschien heb je nog je twijfels om wel of geen zonnepanelen te laten installeren. Speciaal daarvoor hebben wij dit artikel geschreven. Wij gaan je vertellen voor wie zonnepanelen geschikt zijn en geven vervolgens argumenten vóór zonnepanelen.

Echter heeft ieder voordeel zijn nadeel, dus gaan wij de zonnepanelen tegenargumenten ook nog op een rijtje zetten. Ook vertellen we wat de opbrengsten precies zijn en gaan we nog in op feiten en fabels over zonnepanelen.

Benieuwd naar wat zonnepanelen in jouw situatie zouden kosten? Via ons formulier vergelijk je direct tot 4 zonnepanelen offertes van specialisten in jouw regio!


Voor wie zijn zonnepanelen geschikt?

Goed: voor wie zijn zonnepanelen nou goed geschikt? Dit heeft ten eerste te maken met waar je woont. Wanneer jij in een appartement, kamer of studio woont zijn zonnepanelen hoogst waarschijnlijk niks voor jou.


Dit omdat de meeste huurbazen daar niet zoveel waarde aan hechten of hier de noodzaak niet van inzien. En zonnepanelen voor een heel flatgebouw is wel érg veel. Wanneer je in een sociale huurwoning woont of een eigen huis hebt is dit natuurlijk een ander verhaal en kunnen zonnepanelen erg goed geschikt zijn.


Je betaalt bij een eigen woning natuurlijk zelf voor gas, water en licht. Bij een studio of kamer zit dit vrijwel altijd al bij de huurprijs in. Soms laten woningcorporaties zelf al zonnepanelen installeren op jouw sociale huurwoning en die van de buren. Dit kan je altijd navragen!


Een ander puntje waar je rekening mee moet houden is dat het dak natuurlijk wel groot genoeg moet zijn voor de zonnepanelen. Wanneer er plek is voor slechts één zonnepaneel is dit niet heel erg rendabel natuurlijk.

Daarnaast zijn zonnepanelen natuurlijk ook goed geschikt voor mensen die (veel) waarde hechten aan het milieu. Helaas gaat het niet goed met moeder natuur, en dat effect is goed terug te zien. Zo is klimaatverandering een groter probleem dan ooit.


Wanneer jij hierin graag een verschil wil maken moet de vraag om wel of geen zonnepanelen te nemen makkelijk te beantwoorden zijn! En ook als je graag zelfvoorzienend wil zijn is het nemen van zonnepanelen zeer aan te raden.


Waarom wel zonnepanelen?

Goed, we horen je denken: zonnepanelen wel of niet laten installeren? Om je een steuntje in de rug te geven hebben wij onderstaand alle voordelen van zonnepanelen op een rijtje gezet. Dat maakt de keuze tussen wel of geen zonnepanelen direct een stuk makkelijker!

 • De productie van zonnepanelen zorgt natuurlijk ook voor een hogere CO2 uitstoot. Echter heb je na zo’n drie jaar net zoveel energie bespaard als nodig was voor het maken van de zonnepanelen 
 • Zonnepanelen gaan erg lang mee: minstens 25 jaar. En 23 daarvan zijn dus winst voor moeder natuur
 • Wanneer je nu zonnepanelen komt val je nog binnen de salderingsregeling van de overheid. Hierdoor verdien je extra geld door energie terug te leveren. Je kan nu nog ruim de kosten van installatie terugverdienen
 • De verwachting is dat de prijzen van gas en elektriciteit de komende jaren alleen maar meer gaat stijgen. Dat komt onder andere doordat de gaskraan in Groningen in 2030 volledig wordt dichtgedraaid. (1) Hierdoor zijn we meer afhankelijk van andere landen en wordt er een hogere prijs betaald voor gas. Hierdoor zijn zonnepanelen veel voordeliger 
 • De prijzen van zonnepanelen zullen niet veel meer gaan dalen. Wachten is dus helemaal niet zo rendabel als je misschien denkt
 • Je kan je steentje bijdragen aan de productie van groene energie
 • Je doet iets goeds voor het milieu
 • Zonnepanelen hebben een goed rendement
 • De waarde van je huis wordt hoger op het moment dat je zonnepanelen installeert. Wanneer je je woning dan ooit van plan bent te verkopen kan je hierdoor een hoger bedrag vragen

(1) redactie. (2020, 22 september). Gaskraan Groningen volgend jaar verder dicht dan gedacht. AD.nl. Geraadpleegd op 14 december 2021, van https://www.ad.nl/groningen/gaskraan-groningen-volgend-jaar-verder-dicht-dan-gedacht~abce8df0/


Waarom geen zonnepanelen?

Nou goed, zoals eerder gezegd heeft ieder voordeel zijn nadeel. En aan zonnepanelen zitten (helaas) ook een paar nadelen. De zonnepanelen tegenargumenten hebben wij onderstaand overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!

 • Het is niet bij alle daken verstandig om zonnepanelen te plaatsen. Wanneer een zonnepaneel helemaal op het westen gericht staat in plaats van het zuiden kan dit 16% minder energie opleveren 
 • Wanneer er schaduw op je dak staat door een boom of bijvoorbeeld een ander gebouw kan je veel minder goed profiteren van je zonnepanelen
 • Wanneer je maar één of twee zonnepanelen op je dak kwijt kan is het helaas niet echt de moeite waard
 • Een gedeelte van de kosten zijn voor jezelf. Wanneer dit krap wordt kan het lastig worden om te profiteren van zonnepanelen
 • Zon is er helaas niet altijd. Dat betekent niet dat je altijd energie kan opwekken zoals bij een windwokkel
 • Na 2023 kan je niet meer profiteren van de salderingsregeling
 • Zonnepanelen vergen ook onderhoud, ze moeten minstens één of twee keer per jaar schoongemaakt worden

Opbrengst

Of je zonnepanelen wel of niet wil aanschaffen heeft natuurlijk ook nodig met de opbrengst. Maar wat is de opbrengst van zonnepanelen nou precies? De hoeveelheid zon heeft hier natuurlijk ook invloed op. Daarnaast is dit ook afhankelijk van in welke richting de panelen liggen. 

Daarom spreken we over gemiddeldes, dit kan hoger of lager uitvallen. De gemiddelde jaaropbrengst in kWh (kilowattuur) is 90% van de capaciteit van het systeem in wattpiek. Om het even wat duidelijker te maken geven we een voorbeeld.

Tien panelen van 350 Wp leveren dan 0,9 x 10 x 350 = 3.150 kWh op. Bij kustgebieden ligt dit gemiddelde meestal iets hoger. Maar dat is niet niks!


Zonnepanelen goed of slecht: fabels en feiten

Goed, tot slot hebben we beloofd de feiten en fabels voor eens en altijd uit te leggen. Het internet is immers een verwarrende plek, en iedere website kan weer iets anders beweren. 

Soms zijn het gewoon domme fabels of mythes die niet gebaseerd zijn op daadwerkelijke feiten. Daardoor kan het best moeilijk zijn een onderscheid te maken tussen wat echt is en wat niet.

Daardoor wordt de beslissing over wel of geen zonnepanelen ook een stuk moeilijker. En dat is natuurlijk zonde van je tijd. Daarom hebben wij de meest bekende fabels voor je op een rijtje gezet! Hierbij leggen we natuurlijk ook uit waarom dit slechts fabeltjes zijn.

Fabel 1: ‘’Zonnepanelen zijn niet rendabel’’

Je hebt het misschien zelf ook al wel gelezen. Websites die beweren dat zonnepanelen totaal niet rendabel zijn en de moeite ook niet waard zijn. Onzin! Zonnepanelen zijn zeker wel rendabel.

De rentabiliteit van zonnepanelen ligt tussen de 15 en 22%. Dit klinkt misschien niet veel, maar echter is dat genoeg om op jaarbasis (bij 10 zonnepanelen) gemiddeld 3.150 kWh op te wekken. 

Voor het idee: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 2.730 kWh per jaar. Dit kan je dan allemaal opwekken met je zonnepanelen!

Fabel 2: ‘’Zonnepanelen flauwe kul’’

Er zijn toch best wat mensen die denken dat zonnepanelen maar flauwekul zijn. Het kost teveel geld en je hebt er niks aan. Daarnaast beweren ze dat zonnepanelen ook niks doen voor het milieu.

Ook hierbij is het tegendeel waar. Zonnepanelen zorgen voor ontzettend groene energie en gaan minstens 25 jaar mee. Daardoor draag jij je steentje bij om moeder natuur weer te kunnen laten herstellen. 

Ook verminder je de CO2 uitstoot met zonnepanelen wat erg belangrijk is om klimaatverandering tegen te gaan. En zoals we al zeiden kan je met zonnepanelen erg goed besparen op je huidige energierekeningen. Wat ons betreft is dit het geld zeker waard!

Fabel 3: ‘’Je kunt het beste nog even wachten met zonnepanelen’’

Er zijn mensen die beweren dat je het beste nog even kan wachten met het kopen van zonnepanelen. Dat is absoluut niet zo. Wanneer je nu zonnepanelen aanschaft kan je namelijk nog gebruik maken van de voordelige salderingsregeling van de overheid.

Hierdoor kan je geld besparen. Echter wordt deze regeling afgeschaft in 2023. Wanneer je dus wacht met het aanschaffen van zonnepanelen vis je net buiten de boot en ben je er meer geld aan kwijt.

Besparen op zonnepanelen?

Via onderstaand formulier vraag je geheel gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes. Op deze manier kun je direct zien wat zonnepanelen in jouw situatie zouden kosten. Ook kun je hierdoor de prijzen vergelijk waardoor je gelijk geld kunt besparen.

Insert Content Template or Symbol

Veelgestelde vragen over zonnepanelen wel of niet

Zijn zonnepanelen goed of slecht?

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu. Je vermindert je CO2 uitstoot drastisch. Daarnaast kan je ook flink besparen op je energierekeningen

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

Binnen drie jaar heb je gemiddeld je kosten terugverdiend. Echter heeft dit natuurlijk ook te maken met je rendement.

Wanneer zijn zonnepanelen interessant?

Wanneer je een eigen woning hebt zijn zonnepanelen zeer interessant. Je kan op deze manier onafhankelijk worden van energieleveranciers én je huis kan in waarde stijgen door de installatie van zonnepanelen.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>