fbpx

Hoeveel stroom verbruikt een koelkast?

Geschreven door: Anouk

Wist je dat een koelkast een enorme stroomvreter is? Zeker doordat de prijs van elektriciteit zo is gestegen betaal je hierdoor meer voor de vaste lasten dan nodig. Daarom gaan wij je in dit artikel vertellen over het gemiddelde stroomverbruik van een koelkast.

Daarnaast gaan we ook in op het energieverbruik van een koelkast per energielabel. Hier zit namelijk ook weer verschil in. Tot slot gaan we ook nog in op de vraag of je beter een koelkast kan aanschaffen met een A++ of A+ label.


Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de inflatie heeft dankzij de pandemie een hoogtepunt bereikt. En een hogere inflatie betekent natuurlijk ook duurdere prijzen. Gevolg voor jou als consument is dat je dus meer gaat betalen voor bijvoorbeeld het eten in de supermarkt.

Maar dat (helaas) niet alleen. Naast dat je meer gaat betalen voor je eten, zullen de kosten voor bijvoorbeeld kleding ook stijgen. Daarnaast zijn de energiekosten tegenwoordig ook torenhoog. 

De verwachting is dan ook dat dit de komende tijd alleen maar toe gaat nemen, omdat we straks volledig afhankelijk zijn van andere landen voor de aanvoer van gas. Dat de kosten van elektriciteit toenemen is je waarschijnlijk zelf ook niet ontgaan. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarmee je kan besparen op al deze toenemende kosten. 


Wat is het gemiddelde stroomverbruik van een koelkast?

Hoeveel een koelkast verbruikt is dus onder andere afhankelijk van het energielabel. Een koelkast met het energielabel A++ gebruikt 116 kWh per jaar. Een koel vries combinatie koelkast met hetzelfde label verbruikt jaarlijks 228 kWh. Je kan je voorstellen dat de kWh kosten die hieraan verbonden zijn best hoog liggen!


Waarschijnlijk ben je ook wel benieuwd naar het gemiddelde verbruik per dag, per week of per maand. Dat snappen wij heel goed! Daarom hebben wij onderstaand overzichtelijk op een rijtje gezet wat het stroomverbruik van een koelkast met een A++ label is per dag, week én maand. Let wel: dit gaat dus om gemiddelden.


Per dag:

Een koelkast met A++ label verbruikt per dag zo’n 0,31 kWh. Dat komt neer op kWh kosten van ongeveer 0,8 cent per dag. Wanneer je een koel vries combinatie koelkast hebt met hetzelfde label is dit ongeveer 0,62 kWh per dag. dat is ongeveer 0,16 cent!


Per week:

Een koelkast met A++ label verbruikt per week zo’n 2,3 kWh. Dat komt neer op een slordige 0,55 cent per week. Wanneer je een koel vries combinatie koelkast hebt met datzelfde label is het verbruik ongeveer 4,4 kWh per week. Dat is zo’n €1,10 per week.


Per maand:

Een koelkast met A++ label verbruikt per maand ongeveer 9,7 kWh. Omgerekend zijn de kWh kosten dan zo’n €2,30 per maand. Bij een koel vries combinatie koelkast verbruikt hetzelfde label ongeveer 19 kWh. Dit is €4,56 per maand.


Waarschijnlijk valt dit alles je nog wel mee. Echter is het wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat dit één van de meest zuinige energielabels is die er zijn. Wanneer jij een koelkast hebt met een B label ben je veel verder van huis en ook een stuk duurder uit.


De kosten kunnen dan namelijk ontzettend uiteen lopen en ook een stuk duurder zijn. Heb je een koelkast thuis staan van 15 jaar oud? Dan kan je er wel vanuit gaan dat deze veel meer kWh kosten met zich mee brengt. Maar daar komen we later in dit artikel nog op terug.


Energieverbruik koelkast per energielabel

Goed, we hebben het net gehad over de kWh kosten bij een koelkast én koel vries combinatie koelkast met het energielabel A++. Echter hebben we net ook gezegd dat je met andere energielabels een hele andere prijs betaalt voor het verbruik van je koelkast.

De stroomprijzen zijn waarschijnlijk ook hoger dan je zelf denkt, zeker bij de oudere modellen. Om het voor jou makkelijker te maken hier inzicht te krijgen hebben wij onderstaand de verschillende labels op een rijtje gezet. 

Daarbij hebben we ook de kosten per jaar berekend. Let wel, hier gaat het om koelkasten met een vriezer.

Let op: sinds maart 2021 zijn de energielabels opnieuw ingedeeld. De klassen A+ t/m A+++ verdwijnen en koelkasten worden opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G, waarbij klasse A het meest zuinig is. (1)

(1) Hage, J. (2020, 4 augustus). Energielabel koelkasten. Consumentenbond. Geraadpleegd op 19 december 2021, van https://www.consumentenbond.nl/koelkast/energielabel

Energielabel

Verbruik per jaar

A

14,40 euro

B

31,20 euro

C

60 euro

D

Niet bekend

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Koelkast A++ of A+

Wanneer jij erg energiezuinig bezig bent wil je waarschijnlijk graag een koelkast met een label dat minstens net zo energiezuinig is. Deze zijn naast goed voor het milieu natuurlijk ook erg goed voor de portemonnee.

Waarschijnlijk vraag je je af wat het verschil is tussen een koelkast met het label A+ of A++ label. Dit kan natuurlijk voor jou als consument erg verwarrend zijn. Tegenwoordig zijn er geen koelkasten meer met een A+ of A++ label, dit wordt namelijk gereserveerd voor koelkasten die in de toekomstig zuiniger zijn. Hierdoor kan een koelkast met energielabel B juist duurzamer en goedkoper zijn dan eentje met energielabel A+.

Let op: sinds maart 2021 zijn de energielabels opnieuw ingedeeld. De klassen A+ t/m A+++ verdwijnen en koelkasten worden opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G, waarbij klasse A het meest zuinig is.

Oud vs Nieuw energielabel

Sinds maart 2021 krijgen alle koelkasten die nieuw op de markt komen een energielabel volgens de nieuwe methode. Hierbij bestaan A+, A++ en A+++ niet meer en is er enkel nog A t/m G.

oud vs nieuw energielabel koelkast

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>