fbpx

16 Praktische Tips om energie te besparen [update!]

Geschreven door: Anouk
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Energie
 • /
 • 16 Praktische Tips om energie te besparen [update!]

Tips om energie te besparen? In dit artikel lees je de 16 beste tips om vandaag nog extra energie te kunnen besparen in jouw huis!

In Nederland hebben we het nog niet zo verkeerd. We kunnen makkelijk komen aan water en voedsel en hebben goed gebouwde huizen en wegen. Hier tegenover staat dat de gemiddelde Nederlander flink wat geld kwijt is aan belasting. En dan niet alleen aan belasting, maar ook aan andere kostenposten zoals  elektriciteit, gas én water.

Als er één ding is waar we dan ook goed in zijn is het besparen. Echter kan dit soms nog best wel een opgave zijn. Misschien weet je niet waar je moet beginnen of is het je onduidelijk welke stappen je precies kan ondernemen om geld te besparen. Daar willen wij je graag bij helpen.

Daarom hebben wij in dit artikel maar liefst 16 (!) verschillende energiebesparingstips op een rijtje gezet hoe jij geld kan besparen op energie. Na het lezen van deze tips wordt energie besparen in huis een fluitje van een cent! Onderstaand hebben wij ze allemaal overzichtelijk neergezet. Zo kan je ze ook altijd makkelijk teruglezen.


1.Voorkom sluipverbruik

Ten eerste is een vrij makkelijke manier om te besparen op energie door sluipverbruik te voorkomen. Wat is sluipverbruik precies? Dit is het verbruik van energie door apparaten die stand- by of zelfs uit staan. Maar dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld onbewust lang douchen. Sluipverbruik verminderen of zelfs voorkomen kan ervoor zorgen dat jij kan besparen op energie. 

Dit zijn de beste manieren om je sluipverbruik te voorkomen:

 • Uit- knop gebruiken in plaats van stand- by knop. Apparaten in stand- by verbruiken namelijk alsnog stroom.
 • Stekkers uit het stopcontact halen. Wanneer je op vakantie gaat doe je er goed aan om de stekkers van je apparaten uit het stopcontact te halen. Anders verbruiken deze onnodig stroom terwijl je er zelf niet bent (denk bijvoorbeeld aan je modem voor wifi).
 • Stand- by killers gebruiken. Wanneer je bang bent dat je niet altijd al je apparaten echt ‘uit’ zet omdat je dit bijvoorbeeld vergeet, is hiervoor de stand- by killer. Dit apparaatje zet elektronica in stand- by automatisch uit. 

2.Lampen vervangen voor led verlichting

Lampen vervangen om geld te besparen? Jazeker! Dit is een zeer snel en gemakkelijk klusje. Gewone lampen verbruiken namelijk véél meer energie dan duurzame LED- lampen. Sterker nog, LED- lampjes verbruiken amper energie. En naast dat het duurzaam is zul je ook ervaren dat je met LED- lampjes veel beter licht krijgt in verschillende tinten wit zoals warm geel of juist fel wit.

Bekijk de top 10 led verlichting hier


3. Zorg voor minder waterverbruik

Energie besparen kan óók door je waterverbruik te reduceren. Wij snappen dat dit natuurlijk best een opgave kan zijn. Koud of gehaast moeten douchen om dan maar minder geld te betalen is natuurlijk niet ideaal.

Gelukkig zijn hiervoor twee slimme uitvindingen bedacht: de waterbesparende douchekop en de douchetimer! Een waterbesparende douchekop voegt lucht toe bij de douchestraal. Hierdoor wordt de druk op het water verhoogd. Je doucht dan met hetzelfde comfort als bij een standaard douchekop, maar dan met minder water!

Daardoor kan je best wat geld besparen op je waterverbruik. En dan hoef je ook geen vaarwel te zeggen tegen een lekkere, warme douche. EN nog een pluspunt: voor 2 à 3 tientjes heb je al zo’n goede waterbesparende douchekop. En een douchetimer zetten kan natuurlijk ook energie besparen.

4. Apparaten gebruiken met een zuinig energielabel

Alle apparaten hebben een energielabel. Dit label heeft de klassen A tot en met G. Deze klassen zijn verdeeld in hoe zuinig een apparaat is. A is het meest zuinig en G juist het minste. Bij koelkasten, vriezers en wasmachines is A niet de hoogste klasse. Deze apparaten kunnen zelfs een A++ of A+++ label krijgen.

Hoe zuiniger het energielabel is, hoe meer energie jij met het apparaat zal besparen. Heb je dus een wasmachine staan met een energielabel G of F? Misschien wordt het dan tijd voor vervanging. Op lange termijn bespaar je daar energie mee. Ook wanneer je een nieuw product koopt is het handig om op het energielabel te letten.

Lees ook: energieverbruik koelkast

5. Woning isoleren

Logisch natuurlijk, het is dan kouder. Maar wanneer je huis niet goed geïsoleerd is zal het nog veel kouder zijn in huis. Gevolg: meer stoken en dus meer geld uitgeven.

Er zijn meerdere manieren om je woning te isoleren:

 • Muurisolatie gebruiken
 • Dakisolatie om zo warmte binnenshuis te kunnen houden
 • Vloerisolatie
 • Glasisolatie met HR++ (dubbelzijdig glas in je ramen)

Vraag hier vrijblijvend een isolatie offerte aan.

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

6. Gaten en kieren dichtmaken

Energie besparen kan ook heel eenvoudig door gaten en kieren in je huis dicht te maken. Door deze gaten en kieren komt er namelijk tocht in je huis te staan. De kou van bijvoorbeeld de hal komt dan ook in de woonkamer, waardoor je de kachel nog hoger gaat zetten.

Gelukkig zijn hier simpele oplossingen voor. Zo kan je een tochtstrip onder de kier van je deur leggen. Hierdoor blijft alle warmte in de kamer en komt er ook geen koude lucht binnen. Gaatjes kan je vaak makkelijk dicht kitten. Zo’n kitset koop je bij de bouwmarkt, maar vaak ook bij winkels als de Action of Blokker.

7. Warmtepomp laten installeren

Een iets radicalere manier om energie te besparen is door een warmtepomp te laten installeren. Wat is dat dan? Een warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Hiervoor wordt stroom gebruikt. Echter is dit aanzienlijk minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Dit kan je na installatie aardig wat geld besparen.

Er zijn Verschillende soorten warmtepompen:

 • Lucht/water- warmtepomp

 • Water/water- warmtepomp

 • Bodem/water- warmtepomp

 • Lucht/lucht- warmtepomp

8. Gebruik infrarood panelen

Je kan er ook voor kiezen om infrarood panelen te laten installeren. Hierbij moet je denken aan hoe de zon de aarde verwarmt: dit gaat ook met behulp van infrarood! Infrarood panelen kunnen door een speciaal ontwikkelde koolvezel structuur in de verwarming dezelfde vorm van straling opwerken als de zon.

Je kan deze panelen ook per stuk laten installeren. Wanneer jij dus alleen de woonkamer en slaapkamer wil verwarmen kan dat prima. Maar ook wanneer je het hele huis wil verwarmen is dit een prima manier om te besparen. Dit is dus ook zeer geschikt wanneer je bijvoorbeeld een studio huurt (mits je huis baas hiermee akkoord gaat).

9. Zonnepanelen plaatsen

Dit is natuurlijk een hele bekende: zonnepanelen! Met deze panelen wek jij energie op door middel van de zon. Hierdoor kan je flink wat besparen op je energie kosten.

Vaak krijg je ook nog een deel van de installatiekosten vergoed middels een subsidie voor de overheid. Naast dat je namelijk zelf energie bespaart, is deze vorm van groene energie ook erg duurzaam en beter voor het milieu! Zonnepanelen heb je in 6-8 jaar terugverdiend.

10. Gebruik een verbruiksmanager

Een verbruiksmanager is een applicatie die gebruikt wordt om inzicht te krijgen in je verbruik. Dit gaat vaak door middel van een speciaal ontwikkelde app, een scherm bevestigd aan je muur of een website. 

Met behulp van een verbruiksmanager of een verbruiksmanager app kun je zelf zien hoeveel je verbruikt. Dit kan erg handig zijn om inzicht te krijgen in je huidige verbruik, maar ook bijvoorbeeld in je verbruik van nu ten opzichte van een maand geleden.

Je kan dan kijken of je je doelstelling om bijvoorbeeld minder energie te verbruiken gehaald hebt in de energieverbruiksmanager. Op deze manier kan je uiteindelijk een hoop besparen op je vaste lasten.

11. Warme trui aandoen ipv kachel aan

Dit is misschien wel de meest makkelijke en eenvoudige manier om geld te besparen. Waarschijnlijk is het een tip die je vaak genoeg hebt gehoord van je moeder of oma. Wanneer je het koud hebt, kan je je ook iets warmer aankleden. Dan hoef je de kachel ook niet meer zo snel aan te doen of hoger te zetten. Simpel, maar toch effectief!

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 

12. Overweeg een windwokkel

Een windwokkel is een mini windturbine. Dit is misschien wel één van de beste energiebesparingstips in het rijtje. Deze zogenoemde mini windturbine wordt doorgaans op het dak geïnstalleerd waardoor je optimaal gebruik kan maken van windenergie.

Zodra het dan buiten begint te waaien zal de wokkel gaan draaien. Deze draaiende beweging zorgt ervoor dat stroom opgewekt kan worden. En één wokkel geeft net zoveel stroom als 12 tot 25 zonnepanelen! (1) En in tegenstelling tot zonnepanelen kan je deze windwokkels overdag en in de nacht gebruiken. Tevens maken deze geen geluid en zijn ze daardoor ook prima te gebruiken als particulier. 

(1) Zonnepanelen-info.nl. (2021, 31 mei). Windwokkels als avondoplossing voor stroom opwekken. Geraadpleegd op 15 december 2021, van https://www.zonnepanelen-info.nl/nieuws/windwokkels-als-avondoplossing-voor-stroom-opwekken/

13. Op koudere temperaturen wassen

Wanneer je je kleding in de wasmachine doet was je dit op een bepaalde (vaak hoge) temperatuur. Meestal is dat helemaal niet nodig. Door de temperatuur van je was standaard op bijvoorbeeld 30 graden te zetten zul je meer energie besparen. Hoe warmer je wast, hoe meer energie het namelijk kost. Dit is nog zo’n eenvoudige en snelle tip om energie te besparen.

14. Droog je kleding op een wasrek

Deze sluit een beetje aan op het vorige punt. In plaats van je kleding in de droger te stoppen kan je het ook simpel ophangen aan een wasrek, zowel binnen als buiten. Een droger vreet namelijk behoorlijk wat energie, iets wat je terugziet op de rekeningen. Door de droger wat minder vaak te gebruiken bespaar je net even wat meer op de energierekeningen.

15. Ontdooi je vriezer regelmatig

Ook niet geheel onbelangrijk is de vriezer. Wanneer je deze niet regelmatig ontdooid kan dit extra (en onnodige) kosten met zich mee brengen. Zo kost een ijslaag van slechts 3 millimeter 11% extra stroom. Dat is natuurlijk belachelijk veel! Door eens in de zoveel tijd je vriezer wat tijd te geven te ontdooien zullen de ijslaagjes niet meer zo dik zijn en bespaar je dus weer wat geld.

16. Ga na of je woning al HR++ glas heeft

De oplettende lezer heeft gezien dat we eerder in dit artikel HR++ glas al even kort benoemd hebben. Dit is een sterke vorm van dubbelzijdig glas. In nieuwere huizen zit dit meestal al, maar in de oudere nog niet.

En dat is zonde. Wanneer je geen dubbelzijdig glas hebt in je woning kan kou veel makkelijker naar binnen komen. Andersom zal warmte veel sneller je huis verlaten wanneer je geen goed glas in de ramen hebt zitten. Een aanrader is dus om HR++ glas in je ramen te zetten om zo geld te kunnen besparen. 

Eerder schreven we al wat over het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas.


Veelgestelde vragen over energie besparen

Hoeveel energie kan je besparen (per jaar)?

Hoeveel jij op jaarbasis kan besparen hangt af van hoeveel stroom je nu verbruikt en hoeveel stappen je wil en kan ondernemen om hier iets aan te doen. Ook ligt het er maar net aan uit hoeveel personen je huishouden bestaat.

Wat is de beste energiebesparing?

Een ‘beste manier’ om energie te besparen is er niet. Het is maar net wat voor jou het beste werkt en hoeveel geld je ervoor over hebt om op lange termijn energie te besparen. Alle tips in dit artikel werken goed om energie te besparen.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>