fbpx

Sluipverbruik: hoe kun je het voorkomen of verminderen?

Geschreven door: Anouk
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Energie
 • /
 • Sluipverbruik: hoe kun je het voorkomen of verminderen?

Alles wordt helaas steeds duurder, een probleem waar menig Nederlander tegen aanloopt. Niet alleen de boodschappen en kleding, maar ook dingen als elektriciteit en stroom. Iets waar je waarschijnlijk wel redelijk wat van verbruikt, we hebben dit immers nodig voor het koken en de verwarming. In deze tijd is thuiswerken ook steeds meer naar de voorgrond gekomen, en dan is goed licht op zich wel handig. Veel van de apparaten in je huis hebben te maken met slaapverbruik.

Omdat dit niet goedkoop is herken je jezelf hier misschien wel in: je doet er alles aan om geld te besparen op de energierekeningen. Maar tóch lijkt er niks te veranderen, of erger zelfs: het wordt duurder. Je hebt je dan ook vast al afgevraagd hoe dat nou kan.

Dit fenomeen noemen we ook wel sluipverbruik. Apparaten worden niet goed uitgezet, de elektriciteit ‘lekt’ of de apparatuur is helemaal niet zo energiezuinig als je gedacht had. Dat is natuurlijk erg vervelend, aangezien de elektriciteitsrekening per jaar (helaas) ook steeds duurder wordt.

Omdat wij begrijpen hoe vervelend dit kan zijn willen wij je graag helpen dit verbruik probleem op te lossen. Zo kan jij sluipverbruik verminderen en nog beter het sluipverbruik voorkomen. Daarom staat in dit artikel alles wat jij moet weten over dit vervelende probleem en hoe je het sluipverbruik kan opsporen. 


Wat is Sluipverbruik?

Sluipverbruik is het verbruik van energie door apparaten die stand- by of zelfs uit staan. Maar dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld onbewust lang douchen. Sluipverbruik verminderen kan dan ook nog best lastig zijn omdat je je er zelf meestal niet bewust van bent welke apparaten dit zijn.


Om uit te leggen wat sluipverbruik precies is denken we dat het goed is om een leuk voorbeeld op te noemen. Waarschijnlijk houd jij zoals de meeste mensen van een lekkere, warme douche. Zeker wanneer het zo koud is buiten kan dat even een heerlijk momentje zijn om daarvan bij te komen.


Maar met zo’n fijne warme douche verbruik je een stuk meer dan je denkt. Wist je dat je met een douche van slechts 9 minuten gemiddeld 70 liter water verbruikt? Even een rekensommetje: als je dit terug kan schroeven naar 5 minuten in plaats van 9 bespaart je dat ongeveer 15.000 liter water.


En dat is natuurlijk best een hoop. Naast water bespaar je er zelfs nog 60 m3 gas mee. Dat is toch ongeveer 70 euro dat je per jaar bespaart. En dit is dus een klassiek voorbeeld van sluipverbruik kosten. Door onbewust te genieten van je lange douche worden de rekeningen duurder.Welke apparaten zijn de grootste sluipverbruikers?

Geef aan dat bepaalde apparaten meer sluipverbruik veroorzaken dan andere. Geef vervolgens een opsomming in bulletpoints van de grootste sluipverbruikers.

Zoals gezegd is sluipverbruik verminderen nog best een lastige opgave. Je hebt vaak zelf niet door welke apparaten het zijn en het zal je waarschijnlijk ook nog verbazen. Dat maakt sluipverbruik opsporen ook zo lastig.

Het is wel goed om hier inzicht in te krijgen natuurlijk. Sluipverbruik voorkomen wordt dan een stuk makkelijker. Daarbij is het ook zo dat het ene apparaat veel meer verbruikt dan de ander.

Daarom hebben wij onderstaand de grootste sluipverbruikers op een rijtje gezet. Zo kan jij besparen op sluipverbruik kosten en kan je deze geniepige apparaten goed in de gaten houden!

1. Computer met randapparatuur

Met stipt op nummer één staat, jawel, de computer! Dit apparaat verbruikt (gemiddeld) ongeveer 150 kWh per jaar. Het sluipverbruik is echter 30 euro. Best wat voor zo’n onschuldige computer.

2. Elektrische boiler

De volgende in deze rij is de elektrische boiler. Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar deze verbruikt hetzelfde als een computer. Daarbij is het sluipverbruik ook ongeveer 30 euro. Bij zulke onschuldige apparaten is sluipverbruik opsporen zeker niet makkelijk.

3. TV decoder met harde schijf

Met 130 kWh per jaar verbruikt de Tv decoder met harde schijf net wat minder dan de boiler en computer. Hierbij is het sluipverbruik maar liefst 26 euro per jaar.

4. Internetmodem

Ja, zelfs je modem is een sluipverbruiker! Dit apparaat verbruikt wel een stuk minder, ongeveer 80 kWh per jaar. Echter is het sluipverbruik toch 16 euro. Best zonde om dat te laten liggen.

5. Kraan met kokend water

Handig en hypermodern zo’n kraan waar tevens kokend water uit kan komen. Echter verbruikt deze kraan ook 80 kWh per jaar wat wederom resulteert in ongeveer 16 euro aan sluipverbruik.

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Hoe kan ik het sluipverbruik verminderen?

Nu het duidelijk is welke apparaten de meeste sluipverbruik kosten met zich mee dragen, is het tijd om te kijken naar hoe je dit kan tegen gaan. En geen zorgen, sluipverbruik verminderen is een stuk makkelijker dan je denkt.

Hieronder hebben wij overzichtelijk op een rijtje gezet welke acties het beste werken zodat jij sluipverbruik verminderen succesvol kan uitvoeren. Dan kan je met het bespaarde geld nog eens wat leuks doen

1. Uit-knop gebruiken in plaats van stand-by knop

Wanneer jij de stand- by knop gebruikt op één van je apparaten in plaats van de uit- knop, bespaar je geen stroom. In stand- by verbruiken apparaten namelijk alsnog stroom. Dat is dus een sluipverbruiker.

Probeer jezelf dus aan te leren om apparaten voortaan volledig uit te zetten, en niet in stand-by. Zo bespaar je weer wat geld, en dat wil natuurlijk iedereen!

2. Stekkers uit het stopcontact halen

Nou ja, oké: dit klinkt waarschijnlijk erg logisch. Maar denk jij eraan om je televisie of modem uit het stopcontact te halen wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat of een weekendje weggaat? Waarschijnlijk niet.

En dat is natuurlijk niet zo gek, want er zijn maar weinig mensen die hier aan denken en dat dan laat staan óók nog onthouden. Echter is dit wel een vorm van sluipverbruik die flink wat schade kan aanrichten aan je rekeningen. Verstandig is dus om dit eens te doen wanneer je op vakantie gaat, dan zul je zien dat dit je geld bespaart.

3. Stand-by killers

Deze tactiek heeft wat overlap met de eerste. De kans dat je voortaan altijd alle apparaten volledig uitzet is natuurlijk niet volledig honderd procent. Sommige apparaten gaan ook zelf automatisch in stand-by of zijn wat ingewikkelder om volledig uit te schakelen.

Gelukkig is daar een heel slim apparaatje voor bedacht: namelijk de stand- by killers! Deze vernuftige uitvinding zorgt ervoor dat het desbetreffende apparaat helemaal wordt uitgeschakeld op het moment dat deze in stand-by wordt gezet/ staat. Dan hoef jij je hier ook niet meer druk om te maken en bespaar je geld.


Hoe kun je sluipverbruik opsporen?

Wij hebben eerder in dit artikel aangegeven dat sluipverbruik opsporen nog best een opgave kan zijn. Daarom hebben wij onderstaand stapsgewijs uitgelegd hoe je dit het beste kan aanpakken. Zo word jij die vervelende sluipverbruik kosten de baas!

Sluipverbruik opsporen in 5 stappen:

 1. Begin met het kijken naar de aanschaf van een energiemeter. Deze kan je helpen inzicht te krijgen in welke sluipverbruikers zich in jouw huis bevinden

 2. Steek deze energiemeter in het stopcontact bij het apparaat dat je wil meten op verbruik

 3. Je kan dan direct zien hoeveel dit apparaat verbruikt. 

 4. Zoek vervolgens op hoeveel dit apparaat normaliter hoort te verbruiken. Vaak is dit te vinden op de website van de leverancier of op energie websites 

 5. Ligt dit net wat te ver uit elkaar? Dan heb jij een sluipverbruiker gevonden!

Deze stappen kan je herhalen bij alle apparaten die je wil testen op sluipverbruik. Zo kom jij er precies achter hoe die rekening toch zo hoog zijn en kan je daar direct korte metten mee maken!


Wat kost sluipverbruik per jaar?

Het verschilt natuurlijk per huishouden hoe hoog de schade is van het sluipverbruik. Wanneer je alleen woont of met een gezin van drie kinderen maakt nogal wat uit. Daarnaast heeft het natuurlijk ook te maken met de hoeveelheid apparaten die je in huis hebt staan.

Echter is volgens het Milieu Centraal (1) gebleken dat een huishouden zo’n 450 kWh stroom aan sluipverbruik opmaakt. Dit staat dan weer gelijk aan ongeveer 100 euro. Dat is natuurlijk aardig wat! Van dit geld had je natuurlijk ook hele andere leuke dingen kunnen doen zoals bijvoorbeeld een weekendje weg. Daarom is sluipverbruik verminderen ook zo belangrijk!

(1) Voorkom sluipverbruik. (z.d.). Milieu Centraal. Geraadpleegd op 19 december 2021, van https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-in-huis/voorkom-sluipgebruik/

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Veelgestelde vragen over Sluipverbruik

Welke apparaten gebruiken sluipverbruik?

Niet alle apparaten gebruiken sluipverbruik. Vaak voorkomende apparaten zijn computers, boilers televisies. Maar ook een modem kan sluipverbruik met zich mee dragen.

Wat is een normaal sluipverbruik?

Sluipverbruik verschilt ontzettend erg per huishouden. Dit heeft te maken met je gezinssamenstelling maar natuurlijk ook met het aantal apparaten dat je in huis hebt staan. Gemiddeld maakt een huishouden ongeveer 450 kWh sluipverbruik per jaar. Dat komt neer op een slordige 100 euro.

Waarom moet je de stekker uit het stopcontact halen?

Wanneer je de stekker niet uit het stopcontact haalt kunnen apparaten alsnog stroom verbruiken. Dit zonder dat je daar dan zelf stil bij staat.

Wat is een stand-by killer?

Een stand- by killer is een handig apparaat om sluipverbruik tegen te gaan. Dit apparaat zorgt ervoor dat apparaten in stand-by automatisch volledig worden uitgeschakeld. Zo wordt er een einde gemaakt aan het sluipverbruik.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>