fbpx

14 Voordelen en Nadelen van Pelletkachels

Geschreven door: Anouk

Een pelletkachel is de ideale manier om tijdens de gure wintermaanden lekker warm te blijven, zowel binnen als buiten! Deze kachels zijn dan ook terug van weggeweest en weer helemaal populair. Zeker omdat je deze makkelijk binnen en buiten kan plaatsen kan deze kachel best een uitkomst zijn.

Maar goed, hoe weet je dan of een pelletkachel iets voor jou is? Om je bij deze vraag te helpen hebben wij in dit artikel alle pelletkachel voordelen en nadelen op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden. Hierbij gaan wij in op de pelletkachel voordelen en de pelletkachel nadelen.

Zo weet jij precies waar je aan toe bent én kan je een weloverwogen keuze maken!


Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

Allereerst kijken we naar de pelletkachel voordelen die het gebruik van zo’n kachel zo fijn maken. Deze worden vervolgens afgewogen tegen de pelletkachel nadelen in het volgende stukje.

1. Handig als extra verwarming

Ten eerste is een pelletkachel erg geschikt om te gebruiken als verwarming in het tussenseizoen. In plaats van de centrale verwarming te gebruiken wanneer het koud is, gebruik je gewoon de pelletkachel.

Wanneer je deze een paar uur per dag gebruikt tussen oktober en april betaal je ongeveer 150 tot 200 euro. Bij intensiever gebruik ligt dit bedrag natuurlijk iets hoger. Op deze manier kan je besparen op je elektriciteitskosten.

2. Goedkoop als brandstof

De prijs van de pallets is de afgelopen 10 jaar eigenlijk vrijwel hetzelfde gebleven. Dat is best uitzonderlijk, omdat overige energiebronnen erg sterk schommelen in de functie van de markt. Voor een afzonderlijke zak pellets die 15 kilo weegt betaal je in de supermarkt ongeveer 4-5 euro. En dat dan ook met btw.


Even een snel rekensommetje: dat is ongeveer 30 tot 36 cent per kilogram. Bij een ton of een palet van 64 tot 102 zakken betaal je nog minder: tussen de 26 en 30 cent. De levering is daarnaast bij sommige bedrijven ook gratis. Dit maakt het een redelijk goedkope brandstof wat zeker weten een pelletkachel voordeel is.

3. Gebruiksgemak

Pelletkachels zijn lekker makkelijk. Alle modellen hebben een speciale thermostaat die automatisch aan en uit gaat. Sommige modellen hebben zelfs nog geavanceerde functies. Daarbij kan je denken aan speciale programmering, een afstandsbediening of zelfs besturing via je telefoon! Dit zorgt ervoor dat het gebruiksgemak van zo’n pelletkachel erg hoog ligt.

4. Goed rendement

Het rendement van een pelletkachel is ontzettend goed. Bij hoogkwalitatieve pellets kan het rendement maar liefst 90% overschrijden. Dat betekent dat maar 10% van de energie vanuit de pellets verloren gaat aan de schoorsteen.


Dit is onder andere meer dan bij een klassieke houthaard. Bij de klassieke haard is het rendement namelijk 40 - 50%. Alleen bij de betere kwaliteit houthaarden ligt dit hoger, namelijk tussen de 60 en 80%. En dat is alsnog minder dan bij de pelletkachel!


Naast de houthaard en pelletkachel heb je natuurlijk ook een open haard. Hierbij is het rendement van een pelletkachel ook drastisch hoger. Een open haard heeft namelijk een rendement van slechts 5 tot 15%. (1)

(1) Hoogste rendement van een pelletkachel. (2018, 8 november). Pellethandel.com. Geraadpleegd op 19 december 2021, van https://www.pellethandel.com/hoogste-rendement-van-een-pelletkachel

5. Schoorsteen niet nodig

Geen schoorsteen? Geen probleem! Een pelletkachel heeft geen schoorsteen nodig namelijk. De rook wordt heel makkelijk naar buiten geleid door een speciale geforceerde ventilatie. Deze ventilatie gaat via een buis van ongeveer 80 tot 120 mm die verticaal en horizontaal opgesteld kan worden.

Er is zelfs de mogelijkheid om een knik in de buis te zetten waardoor deze misschien beter in je huis past. De kachel installeer je dus heel makkelijk tegen of in de buurt van een buitenmuur en een stopcontact of gewoon heel simpel onder een plafond.

De kachel gebruikt kamerlucht of buitenlucht. Dit gaat aan de hand van een speciale dubbele afvoer- en aanzuigpijp of een aparte buitenluchttoevoer. Erg handig dus en zeker een pelletkachel voordeel!

Vergelijk de top 10 beste pelletkachels


Welke pelletkachel nadelen zijn er?

Ieder voordeel heeft zo weer zijn nadeel. Pelletkachels zijn natuurlijk een erg leuke én geldbesparende aankoop. Echter zitten er ook wat complicaties vast aan zo’n kachel. Daarom hebben wij alle pelletkachel nadelen hieronder ook nog even op een rijtje gezet. Dan weet je zeker dat je een weloverwogen keuze kan maken.

1. Minder gezellig dan ‘ouderwetse’ kachel

Dit is natuurlijk enigszins subjectief, maar over het algemeen worden pelletkachels wel als minder gezellig ervaren dan de traditionele kachels. Hoe dat dan komt? De vlammen van de pelletkachel worden als het ware ‘geblazen’.

Dit geeft een heel ander beeld dan bij bijvoorbeeld een houtkachel, omdat je dan de vlammen op traditionele wijze kan aanschouwen. Er zijn wel modellen die dit kunnen nabootsen, maar het blijft toch net wat anders.

2. Pellets nemen ruimte in beslag

Een ander puntje van een pelletkachel zijn natuurlijk de pellets. Erg leuk, maar wanneer jij op 5 hoog woont zonder balkon kan het best moeilijk zijn om deze pellets een goede plek te geven. Zeker wanneer je graag ruimte wil besparen omdat je bijvoorbeeld niet zo ruim woont.

Pellet zakken zijn vaak 15 kilo (of 10). Dat op een slimme manier bewaren kan best een opgave zijn. Wanneer je een ruime tuin hebt of een schuur is dit natuurlijk een ander verhaal. Ook moeten de pellets op een droge plek opgeslagen worden en is een overkapping daarvoor niet altijd genoeg helaas.

3. Elektriciteit

Een ander pelletkachel nadeel is dat ze werken op elektriciteit. Enerzijds is dat natuurlijk wel een voordeel, maar vanuit ander perspectief bekeken niet. Zo kan de ventilatie en het automatische ontstekingssysteem niet functioneren zonder elektriciteit. Wanneer de stroom dan een keer uitvalt kan je niet rekenen op de pelletkachel voor warmte.

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

4. Niet volledig geruisloos

Deze soort kachels zijn helaas niet volledig geluidloos. Een zogenaamd ‘goed stille’ kachel produceert een geluid van minder dan 32 decibel. Dat is minder dan bijvoorbeeld het zoemende geluid dat uit je koelkast kan komen.

Een goedkopere pelletkachel kan een geluid produceren van maar liefst 49 decibel. Dat is een stuk meer, en maakt de kachel dus ook direct een stuk minder stil. Het lawaai van de pelletkachel kan met twee dingen te maken hebben:

De toevoerschroef draait met tussenpozen van een paar seconden
De ventilator maakt lawaai bij het opstarten

Bij de betere kwaliteit modellen heb je hier in veel mindere mate (tot vrijwel niet) last van. De duurdere varianten pelletkachels zijn vaak uitgerust met speciale systemen die het geluid dempen. Wanneer je erg gevoelig bent voor lawaai is dat nog iets om te bekijken en na te vragen dus.

5. Verbruik

Het verbruik van de pellets hangt af van meerdere dingen:

  • De verwarmingstijd van de kachel
  • De door jou ingestelde temperatuur
  • De grootte van de kamer waarin de kachel zich bevindt
  • De isolatie van de kamer

Afhankelijk van deze factoren kan je vrij snel door je voorraad pellets heen gaan. De reserve van de kachel is ongeveer 12 uur wanneer je de kachel op het volle vermogen gebruikt. Wanneer je de kachel op één derde van het vermogen gebruikt is dit maximaal 36 uur. Je kan dus na een paar dagen stoken alweer door je voorraad heen zijn.  

6. Onderhoud

Het laatste pelletkachel nadeel dat we willen adresseren is de onderhoud die komt met de aanschaf van zo’n kachel. De volgende punten moeten bijgehouden worden:

  • Af en toe de brander vegen met een borstel
  • Om de twee weken de asbak legen
  • Om de vier weken de warmtewisselaar schoon maken 
  • Jaarlijkse onderhoudsbeurt door een specialist.

Dat is natuurlijk best wel wat. Wanneer je weinig tijd hebt om schoon te maken is dit wel een puntje om naar te kijken.

7. Milieuvriendelijk

En het laatste en zeker niet meest onbelangrijke pelletkachel voordeel is de milieuvriendelijkheid. De kachel én de pellets zorgen namelijk voor een zogenoemde ‘schone’ verbranding. Zoals eerder gezegd is de koolstofbalans van een pelletkachel voor de atmosfeer neutraal. Zo doe je dus ook nog iets goeds voor moeder natuur!

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Veelgestelde vragen over Pellet Kachels

Hoeveel uitstoot heeft een pelletkachel?

De fijnstof- uitstoot van een pelletkachel is maar liefst 80% minder dan bij een houtkachel. Een pelletkachel die 1.000 uur brandt stoot slechts 0,68 kilogram uit.

Hoeveel kost een pelletkachel?

Je hebt pelletkachels in verschillende prijs klassementen. De beginprijs is vanaf ongeveer 1000 euro, en dit bedrag kan oplopen tot wel 5000 euro. Dit hangt ook af van het aantal extra functies waarover de kachel beschikt.

Hoe kom ik aan hout voor mijn pelletkachel?

Je kan het hout voor je pelletkachel heel makkelijk online bestellen bij verschillende bedrijven. Vaak zijn er ook bepaalde winkels die het hout voor een pelletkachel verkopen of kunnen laten bezorgen.

Is een pelletkachel goedkoper dan gas?

Ja. Een pelletkachel kan tot wel 50% goedkoper zijn dan gas, afhankelijk van je verbruik.

Wat zijn de voordelen van een pelletkachel t.o.v. een houtkachel?

Het rendement van een pelletkachel ligt veel hoger dan bij een houtkachel. Daarnaast is een pelletkachel milieuvriendelijker en heeft een houtkachel een schoorsteen nodig. Een pelletkachel kan je ook plaatsen zonder schoorsteen.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>