fbpx

Verbruiksmanagers: inzicht in je energieverbruik

Geschreven door: Anouk

Wist je dat een energie verbruiksmanager inzicht geeft in je energie verbruik maar ook kan helpen met besparen? Helaas wordt tegenwoordig alles duurder. En de meeste Nederlanders zijn daarnaast ook niet schatrijk, wat daardoor best kan zorgen voor een probleem. De boodschappen in de supermarkt worden duurder, maar ook andere belangrijke zaken.

Zo ook de vaste lasten van bijvoorbeeld elektriciteit. Misschien onderneem je zelf al dappere pogingen om je energieverbruik wat te reduceren. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar het kan natuurlijk best een opgave zijn.

Of misschien weet je nog niet echt waar je moet beginnen, dat kan natuurlijk ook. Daarnaast is het ook best lastig om vervolgens inzicht te krijgen in hoeveel je verbruikt en hoe erg je eigen bijdrage dit verbruik vermindert.

Gelukkig is daarvoor een super makkelijke tool ontwikkeld: de verbruiksmanager! In dit artikel gaan wij jou alles vertellen wat je wil weten over deze handige tool en de bijbehorende verbruiksmanager app.

Zo gaan we kijken naar de verschillende soorten verbruiksmanager apps en hebben we de speciale top vijf beste verbruiksmanagers op een rijtje gezet.


Wat is een verbruiksmanager?

Een verbruiksmanager is een applicatie die gebruikt wordt om inzicht te krijgen in je verbruik. Dit gaat vaak door middel van een speciaal ontwikkelde app, een scherm bevestigd aan je muur of een website.

Wanneer je graag minder wil verbruiken begint dit natuurlijk bij inzicht krijgen in wat je huidige verbruik is. En het kan natuurlijk nog best een opgave zijn om dat allemaal overzichtelijk in kaart te brengen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld iets huurt, je wil dan niet het overschot aan gas water en licht nog moeten bijbetalen aan het einde van het jaar.

Met behulp van een verbruiksmanager of een verbruiksmanager app kun je zelf zien hoeveel je verbruikt. Dit kan erg handig zijn om inzicht te krijgen in je huidige verbruik, maar ook bijvoorbeeld in je verbruik van nu ten opzichte van een maand geleden.

Je kan dan kijken of je je doelstelling om bijvoorbeeld minder energie te verbruiken gehaald hebt in de energieverbruiksmanager. Op deze manier kan je uiteindelijk een hoop besparen op je vaste lasten.

En dat is natuurlijk erg fijn. De energieprijzen stijgen namelijk hard, en dan kan je beter de onvoorziene kosten een stapje voor zijn met een verbruiksmanager.

Soorten Energieverbruik managers

Wij hebben je nu uitgelegd wat een verbruiksmanager is en nog belangrijker wat je er allemaal precies mee kan doen. Maar wist je wel dat er verschillende soorten energieverbruiksmanagers zijn? De één kan weer meer dan de ander en heeft verschillende functies.

Onderstaand hebben wij alle functies op een rijtje gezet die een energieverbruiksmanager mogelijk kan hebben. Zo kan je voor jezelf alvast bedenken welke functies jij het belangrijkste vindt!

Gas- en stroomverbruik

De meeste energieverbruiksmanagers hebben de optie om inzicht te krijgen in het gas- en stroomverbruik. Je kan dan inzien hoeveel je verbruikt voor het verwarmen en hoeveel warm water je verbruikt voor apparaten.

Periodes vergelijken

Een andere handige functie is het vergelijken van verschillende periodes. Je kan dan kiezen welke periodes je wil vergelijken zoals bijvoorbeeld in het weekend en tijdens een werkweek.

Verbruik per dag, uur of per moment

Deze spreekt eigenlijk al voor zich. In de verbruiksmanager app kan je zeer nauwkeurig zien hoeveel er verbruikt wordt en of hier ook een verschil in zit ten opzichte van de ochtend of avond
Instellen streefdoelen: er zijn verbruiksmanager app waarin je zelf een doel kan stellen om minder te verbruiken. Hierdoor krijg je (mogelijk) nog meer motivatie om geld te besparen

Zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen hebt, is hier ook een speciale functie voor. Je kan dan inzicht krijgen in hoeveel de zonnepanelen je opleveren en of je hier eventueel zelf nog invloed op kan uitoefenen.

Dit zijn de meest voorkomende functies voor een energieverbruiksmanager. Je hebt natuurlijk ook nog een speciale verbruiksmanager app, maar ook een schermpje aan de muur of juist een website. Ga bij jezelf na welke soort je het fijnste vindt en welke functies je hierbij graag wil hebben.

Top 5 beste verbruiksmanager app

cemm basic verbruiksmanager

#1ste

1. Cemm Basic Energieverbruiksmanager

Met stipt op één is de verbruiksmanager app Cemm Basic. Deze app kun je installeren op zowel je computer als je telefoon. Daarnaast biedt het bedrijf zelfs een speciaal schermpje aan dat je thuis kan installeren.

Zo vang je dus twee vliegen in één klap! Ook kan je specifiek en realtime je stroomverbruik bekijken. En dan niet alleen stroom, maar ook gas en zelfs van je zonnepanelen! Een handige multifunctionele verbruiksmanager app dus.
2-wire energie monitor

2. 2-Wire energie monitor - verbruik app

De 2-Wire Energie Monitor zorgt ervoor dat je alle belangrijke data makkelijk en visueel kunt uitlezen. Deze energieverbuiksmanager biedt voldoende opties. 

Visuals hadden iets mooier gemogen maar uiteindelijk draait het om nauwkeurige data en dat wordt keurig geleverd. 

earn-e solar

3. Earn-E solar verbruiksmanager

Simpel, betaalbaar en doet precies wat het moet doen. De Earn-E solar verbruiksmanager stelt nooit teleur!

Daarom staat deze verbruik app bij ons op nummer 3 in onze lijst van beste vebruiksmanagers.

Engie verbruik app

4. Engie verbruiksmanager app

Engie is een groot bedrijf wat steeds weer opnieuw innoveert met kwalitatieve en goed werkende producten. Dit geldt ook voor de verbruiksmanager van Engie.

De grafieken zien er zo mooi uit dat het echt leuk is om steeds te kijken hoe je energieverbruik in elkaar zit.

slimmemeteruitlezen.nl app

5. Slimmemeteruitlezen.nl verbruiksmanager

Tot slot de nummer 5 uit de lijst van beste verbruiksmanagers.

Log in op je verbruik app van Slimmemeteruitlezen.nl en krijg direct in zicht in je energieverbruik, je gasverbruik en eventueel de opgewekte stroom van je zonnepanelen!

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Veelgestelde vragen over verbruiksmanager

Welke energieverbruiksmanager is het best?

De energieverbruiksmanager van Cemm Basic is veruit de beste. Deze app kan je installeren op zowel je computer als telefoon. Daarnaast biedt het bedrijf een speciaal schermpje aan dat je thuis kan installeren. Je krijg met de Cemm Basic inzicht in je stroomverbruik, gasverbruik en zelfs dat van je zonnepanelen.

Wat is een energiemanager?

Een energiemanager is een applicatie die gebruikt wordt om inzicht te krijgen in je verbruik. Dit gaat vaak door middel van een speciaal ontwikkelde app, een scherm bevestigd aan je muur of een website. Je kan dan inzicht krijgen in je stroom- en gasverbruik, maar in sommige gevallen ook in dat van bijvoorbeeld je zonnepanelen.

Kost een verbruiksmanager geld?

Dat verschilt. De meeste verbruiksmanager apps zijn gratis. Wanneer je een schermpje in je huis wil installeren zullen hier waarschijnlijk wel kosten aan verbonden zitten.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>