fbpx

Alles over nachttemperatuur voor in huis

Geschreven door: Anouk

Ben jij al op de hoogte van het feit dat je met het instellen van een goede nachttemperatuur veel kunt besparen. Tegenwoordig is gas erg duur. De prijzen zijn instabiel en Nederland wordt steeds afhankelijker van andere landen voor de levering van gas. En ook dat helpt niet mee aan de prijs. Want de hoogste bieder krijgt namelijk het meeste gas, en als kikkerlandje kunnen wij niet op tegen landen als China. 

Jij als consument bent hier dan ook de dupe van door deze hoge prijzen. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren waarop je kan besparen op deze vaste lasten. Mooi, dan kan je dat geld weer voor iets anders gebruiken.

Waarschijnlijk maak jij je er ook schuldig aan: ‘s nachts de verwarming lekker hoog zetten voor een comfortabele nachtrust. Echter kost dit meer energie en dus geld dan je denkt.

De manier om te besparen die wij in dit artikel gaan bespreken is dan ook de nachttemperatuur. Wist je dat dit veel meer invloed op je energieverbruik heeft dan je denkt? Hoe kouder je deze zet hoe minder je verbruikt natuurlijk. Het is een manier waar lang niet iedereen bij stilstaat, maar alsnog zeer effectief is!

In dit artikel gaan we je vertellen wat de beste nachttemperatuur is. Ook gaan we uitleggen hoeveel je er precies mee kan besparen. En tot slot gaan we ook vertellen op hoeveel graden je de CV moet instellen in de nacht!


Wat is de beste nachttemperatuur?

Goed, wat is nou de beste nachttemperatuur? Kort gezegd is dat bij nieuwbouwwoningen het beste 2 graden Celsius. Wanneer de temperatuur dan normaal gesproken 21 graden is verlaag je dat naar 19 graden.


Deze woningen maken ook vaak gebruik van nieuwe manieren om te verwarmen zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. Dat werkt traag maar ook erg zuinig op lage temperatuur. Het kost daardoor wel veel tijd om met vloerverwarming je woning op te waren. Vandaar dat de nachttemperatuur lager zetten een betere optie is.


Echter heeft de ideale nachttemperatuur ook te maken met het huis waar je woont. Wanneer je ergens woont met slechte matige isolatie is dit een ander verhaal. Dan kan je de temperatuur het beste 5 tot 10 graden verlagen. Het is bij dit soort woningen namelijk veel goedkoper om de verwarming ‘s nachts uit te laten.


Je moet er wel opletten dat je de temperatuur dan ook weer niet té laag zet. Wanneer je dan de volgende ochtend je kamer weer wil opwarmen kost dit juist meer energie. Dan doe je het eigenlijk voor niks, en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Hoeveel kun je per jaar besparen door het instellen van een goede nachttemperatuur?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af hoeveel je precies kan besparen met het instellen van de juiste nachttemperatuur, en terecht! Ook dit verschilt natuurlijk. Wanneer je in een vrijstaand huis woont is dat anders dan in een appartement.

Bij een slecht geïsoleerd, vrijstaand huis kan je 400 euro besparen als je de nachttemperatuur op 15 graden hebt staan. Dat is niet niks! Bij een redelijk geïsoleerde rijtjeswoning is dat ongeveer 100 euro. Echter moet de temperatuur dan op 10 graden staan in plaats van 15. Bij een nieuwbouwwoning is dat slechts één euro.


Op hoeveel graden moet je ‘s nachts de CV instellen?

De nachttemperatuur op de CV is natuurlijk ook belangrijk. Je vraagt je waarschijnlijk al af: Wat is de beste nachttemperatuur voor de CV? Wanneer je normale radiatoren hebt is een temperatuur tussen de 60 en 70 graden helemaal prima.

Woon je in een goed geïsoleerd huis? Dan kan je de nachttemperatuur voor de CV het beste tussen de 40 en 55 graden zetten. Op deze manier stookt de CV met een zo hoog mogelijk rendement.

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Veelgestelde vragen over de nachttemperatuur

Hoe koud moet de verwarming 's nachts?

Dit is afhankelijk van het huis waar je woont. Bij nieuwbouwwoningen kan je de temperatuur het beste 2 graden Celsius lager zetten dan dat je nu hebt. Wanneer je in een slecht tot matig geïsoleerd huis woont kan je het beste een temperatuur aanhouden tussen de 10 en 15 graden.

Welke temperatuur CV bij vorst?

Wanneer het gaat vriezen is het belangrijk dat je de temperatuur niet té laag zet. Doe dit niet lager dan 17 graden. Op deze manier voorkom je dat de cv- leidingen gaan bevriezen, een probleem dat nog wel eens voor wil komen bij slecht of matig geïsoleerde woningen.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>