fbpx

Wat is het verschil tussen dubbel glas en hr++?

Geschreven door: Anouk

Wanneer je nou een nieuw huis koopt, in een oud huis woont of je juist een parel uit de 19e eeuw op het oog hebt…. een goede isolatie van je huis is altijd belangrijk. Want: hoe minder goed geïsoleerd, hoe meer jij betaalt aan de vaste kosten. Kies je dan voor HR++ glas of dubbel glas?

Wanneer je huis namelijk minder goede isolatie heeft zal kou veel sneller binnenkomen en warmte veel sneller weggaan. Een beetje met de kraan open dweilen dus. Je huis isoleren hoeft niet moeilijk te zijn. Goede ramen met sterk glas erin doet al wonderen. Zo blijft namelijk die warmte binnen en blijft de kou lekker waar het hoort: buiten!

Je hebt waarschijnlijk al wel eens gehoord over dubbel glas in je ramen. Maar heb je ook gehoord van HR++? Of van beide niet? Daarvoor hebben wij dit artikel geschreven. Wij gaan je vertellen wat nou precies het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas is.

Daarnaast gaan we ook nog in op welke apparaten sluipverbruikers zijn. Zo weet jij nog nét even wat beter wat je kan doen om geld te besparen op de vaste kosten. En als kers op de taart gaan we aan het eind van dit artikel je uitleggen hoe je zelf kan controleren wat voor glas er in je ramen zit! Zo weet je precies waar je aan toe bent.


Wat is het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas?

HR glas staat voor Hoogrendementsglas en isoleert beter dan dubbelglas. Dit komt door het feit dat HR++ glas een ‘onzichtbaar’ laagje aan de binnenzijde heeft zitten. HR++ glas isoleert dus beter dan dubbel glas.


Vaak wordt gedacht dat HR++ glas hetzelfde is als dubbel glas. In de volksmond wordt het dan ook vaak hetzelfde genoemd. Echter is dat niet het geval en zit er wel degelijk verschil tussen. Maar wat is dan het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas?

Verschil dubbel glas en hr++


Het zit ‘m voornamelijk in de isolatie. Het komt er op neer dat HR++ glas beter isoleert dan ‘normaal’ dubbel glas. Wist je dat HR de afkorting is van Hoog Rendement? Dat houdt dus in dat je rendement bij HR++ beter is dan bij normaal dubbel glas. Maar, wat is dan het exacte verschil?


Laten we daar eens verder op ingaan. HR++ glas heeft aan de binnenzijde een ‘onzichtbaar’ laagje zitten. Dit is een speciale coating die warmte van je huis weerkaatst. Daardoor blijft het ook echt binnen en zal er geen warmte naar buiten kunnen glippen. 


Ook is er een verschil in materiaal tussen HR++ en dubbel glas. HR++ glas bestaat namelijk uit twee glasplaten met daartussen een edelgas (over het algemeen is dit argon) die ervoor zorgt dat de isolatie verbeterd wordt. 


Dubbel glas bestaat, zoals de naam ook zegt, uit twee glasplaten. Er zit dan lucht tussen, wat minder goed isoleert dan edelgas. Daarnaast zit er ook geen coating aan de binnenkant. Hierdoor heb je dus niet het weerkaatsende effect van warmte naar binnen toe zoals bij HR++ wel het geval is. Het is natuurlijk wel altijd beter dan enkelglas.

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Hoe kan ik weten of ik dubbel glas of HR++ glas heb??

We hebben nu uitgelegd wat het verschil is tussen dubbel glas en HR++ glas. Wij kunnen dan ook iedereen adviseren om HR++ glas in hun huis te laten installeren. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst weten wat voor glas je nu in je huis hebt.

Het kan best zijn dat je het al hebt! Dan ben je de geluksvogel natuurlijk. Hieronder leggen wij de twee manieren uit waarop je kan achterhalen welk glas je in je ramen hebt zitten. Zo kan jij ervoor zorgen dat straks alle warmte in je huis blijft en je geen extra geld meer kwijt bent aan stookkosten!

Manier 1: Documenten checken

De eerste is het makkelijkste, maar niet iedereen heeft deze luxe helaas. Om erachter te kunnen komen welk glas je in je woning hebt kan je soms gelukkig dit makkelijk op zoeken in documenten over je huis.

Hierbij kan je denken aan documenten zoals een aan- of verkoopbrochure. Hierin staan alle details van een huis vaak vermeld, en dus ook die over het glas in de ramen. Ook kan dit staan in het bouwkundig rapport of taxatierapport dat je misschien hebt laten opstellen bij aankoop van je nieuwe huis.

Tot slot kan het ook nog staan in facturen van eventuele verbouwingen die zijn gedaan aan het huis. Mocht je al deze documenten niet hebben of staat het er niet in? Dan hebben wij ook nog een tweede manier waarmee je zelf kan checken welk glas je in je woning hebt.

Manier 2: Zelf je glas checken

Je kan best gemakkelijk zelf je ramen checken om erachter te komen welke soort glas erin zit. Ten eerste moet je dan kijken naar enkel glas of dubbelzijdig glas, wat makkelijk te herkennen is. Enkel glas bestaat, zoals de naam al zegt, uit slechts één glasplaat. Wanneer je dubbelzijdig glas hebt zul je zien dat er een aluminium strip zit tussen de twee glasplaten. 

Zo weet je dus vrijwel direct of je enkel of dubbelzijdig glas in de ramen hebt zitten. En dan moet je natuurlijk nog onderscheid kunnen maken tussen HR++ en dubbelzijdig glas. Omdat dit zoveel op elkaar lijkt en de extra coating onzichtbaar is, kan dit nog net even wat lastiger zijn.

Probeer eens goed te kijken op die aluminium strip tussen de twee glasplaten in. Wanneer hier de letters HR op staan, weet je dat je te maken hebt met HR++ glas. Wanneer er geen of andere letters staan heb je normaal, dubbelzijdig glas.

Mocht je nog twijfelen? Je kan dan heel makkelijk de code op de strip online invullen. Via daar kom je er dan achter of het om dubbel glas of HR++ glas gaat. Je komt dan namelijk vaak terecht op de website van de desbetreffende fabrikant. 

Een andere manier om twijfels weg te nemen is met behulp van een aansteker of een lucifer. Dat gaat als volgt: houd de brandende aansteker/ lucifer voor het glas en kijk schuin neer op het raam. Als het goed is zie je dan vier vlammetjes. Als ze allemaal dezelfde kleur hebben is het dubbel glas. Wanneer het tweede of derde vlammetje een net wat andere kleur heeft gaat het om HR++ glas.

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Veelgestelde vragen over HR++ en dubbel glas

Is HR++ glas beter dan dubbel glas?

Ja! HR++ glas zorgt voor veel meer isolatie dan dubbel glas. Dit komt omdat er een speciale coating op zit die warmte terugkaatst naar je kamer.

Is dubbel glas isolerend?

Dubbel glas is zeker isolerend en veel beter dan enkel glas. Echter gaat HR++ glas hier net een stapje verder in. 

Wat is HR++ glas?

HR (Hoog Rendement) ++ glas heeft aan de binnenzijde een ‘onzichtbaar’ laagje zitten. Dit is een speciale coating die warmte van je huis weerkaatst. Daardoor blijft het ook echt binnen en zal er geen warmte naar buiten kunnen glippen. 

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten die luchtdicht met elkaar verbonden zijn. De lucht tussen de twee glasplaten zorgt voor het grootste deel voor de isolatie. Lucht heeft namelijk een hoge warmteweerstand.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>