fbpx

Pelletkachel op CV aansluiten

Geschreven door: Anouk

Je huis verwarmen kan best duur zijn. De rekeningen kunnen aardig oplopen, zeker in de winter. Je zit dan na zo’n koude tocht buiten het liefst lekker warm binnen. Thuiskomen in een heerlijk verwarmd huis is dan natuurlijk super fijn.

Helaas zijn die extra kosten natuurlijk niet zo fijn. Maar goed, hoe kan je dan alsnog je huis lekker verwarmen op een goedkopere en duurzamere manier? Je raadt waarschijnlijk al waar we heen willen met dit verhaal. Namelijk de pelletkachel met CV aansluiting

In dit artikel gaan we je meenemen in de wereld van de pelletkachel op cv. Zo gaan we in op wat zo’n kachel nou precies is en welke kosten hieraan verbonden zijn. Maar dat is niet alles. Daarnaast gaan we ook nog kijken naar hoe je een pelletkachel precies kan aansluiten op CV.

Dit is namelijk een klusje dat je niet binnen een handomdraai klaar kan hebben, helaas. Mocht dit uiteindelijk toch niet iets voor jou zijn, bespreken we aan het eind van dit artikel ook nog de alternatieven voor een pelletkachel met CV aansluiting. Zo word jij in één klap een stuk wijzer! Benieuwd naar veelgestelde vragen? Ook deze staan onderaan het artikel.

Wat is een CV Pelletkachel?

Ten eerste gaan we kijken naar wat een pelletkachel nou precies is. De pelletkachel heeft iets weg van een ouderwetse houtkachel. Het verschil is dat er bij een pelletkachel logischerwijs pellets worden gebruikt in plaats van hout.


Wat zijn pellets dan precies? Je kan dit zien als geperste houtkorrels, die wat weg hebben van bijvoorbeeld kattenbakkorrels. Normaliter kan je met een pelletkachels slechts één ruimte verwarmen, en in de meeste gevallen is dit dan de woonkamer. 

Wat zijn pellets


Wanneer je graag je hele huis wil verwarmen door middel van zo’n kachel moet je dus je pelletkachel op CV aansluiten. Hiervoor is een speciale pelletkachel CV die is aangesloten op je radiatoren. Het reservoir van de pelletkachel op CV moet dan om de zoveel tijd worden bijgevuld. Er is dan een speciaal geautomatiseerd systeem dat de pellets doseert en naar de plek brengt waar het verbrandt wordt.


Maak je je druk om rook? Ook dat is geen probleem. De kachel is aangesloten op een ventilator die de gassen/rook via een pijp of de schoorsteen naar buiten afvoert. Zo heb jij hier thuis geen last van. Een pelletkachel op cv hoeft dus ook niet per se vast te zitten aan de schoorsteen. 


Wist je dat een pelletkachel een ontzettend goed rendement heeft? Het rendement van zo’n kachel is meestal 90% of zelfs hoger! Dit betekent dat heel weinig warme lucht verloren gaat en je daardoor de kachel vrijwel optimaal kan benutten om je huis te verwarmen. 


Wat kost een CV pelletkachel?

Leuk, zo’n pelletkachel op CV natuurlijk. Maar waarschijnlijk vraag je je af welke kosten hieraan verbonden zitten. Je hele huis ermee verwarmen is natuurlijk niet niks. Deze kosten liggen dan ook vrij hoog.

Daar tegenover staat dus wel dat je hele huis met een pelletkachel op Cv aansluiting verwarm kan worden. Een ‘normale’ pelletkachel is te koop vanaf ongeveer duizend euro. Dat is natuurlijk al een flinke klap geld. Wanneer je dan een pelletkachel op CV aansluiting wil hebben kom je nog weer wat duurder uit.

Je betaalt dan gemiddeld ongeveer drieduizend euro. Deze kosten kunnen nog oplopen. Dat is natuurlijk een behoorlijke investering. Wel is het zo dat je op deze manier je hele huis kan verwarmen en het een investering is op lange termijn. 

De kosten van CV pellet kachels variëren tussen de €1500,- en €8000,-. 

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Hoe sluit je een pelletkachel aan op de CV?

Dan is natuurlijk de grote vraag hoe je die pelletkachel kan aansluiten op de CV. En we waarschuwen alvast: dat is géén eenmans klusje. De meest voorkomende fout is dat men denkt dat de pelletkachel binnen een handomdraai aan de CV- leiding kan worden vastgekoppeld wanneer deze in de buurt van de kachel zit.

Dat is dus fout. Deze CV ketel is de bron van de verwarmingsinstallatie. Daarbij is het leidingwerk van de CV ketel zo aangelegd dat er een zeer goede doorstroming is van het water. Wanneer je de pelletkachel dan op de CV wil aansluiten en dat zo maar ergens in het midden doet, is er een kans dat sommige radiatoren niet meer warm worden.

Je sluit die goede doorstroming dan af waardoor er geen goede circulatie meer is. En dat wil je natuurlijk niet hebben. Hoe doe je dat dan wel? Nou, vanaf de pelletkachel moeten twee CV- leidingen van 22mm of meer naar de plaats van de CV ketel komen.

Hier wordt in de meeste gevallen ook een buffervat geplaatst, waarbij eentje van 800 liter een goed formaat is. Hierbij moet je een ruimte van 1 vierkante meter bij 2 meter hoog vrij hebben. Het verstandigste is om deze installatie te laten doen door professionals, zij hebben er immers verstand van.

Het proces gaat dan ook veel sneller en is ook een stuk minder ingewikkeld dan dat het nu klinkt. Wanneer je echt twijfelt of een pelletkachel met CV aansluiting wel mogelijk is in je huis kan je altijd bij een betreffend bedrijf vragen om advies. Zorg dat je dan ook de beschikbare ruimte alvast goed hebt opgemeten, zodat je weet dat je in ieder geval genoeg ruimte hebt voor zo’n aansluiting met een eventueel buffervat.


Wat zijn de alternatieven voor een pelletkachel met CV aansluiting?

Een pelletkachel op CV kan dus een ontzettende uitkomst zijn en hebben daarnaast ook nog eens een hartstikke goed rendement. Mooi, maar wij kunnen ons voorstellen dat dit toch niet iets voor jou is. Misschien is het je net wat te duur of heb je er simpelweg de ruimte niet voor. Daarnaast is de pelletkachel op cv aansluiten natuurlijk ook een klusje op zichzelf.

Maar niet getreurd! Omdat wij dit ons zo goed kunnen voorstellen zijn wij zo vrij geweest om een aantal alternatieven voor je op een rijtje te zetten. Wanneer je dan geen pelletkachel op de CV in je huis kan installeren is één van deze opties misschien toch wat voor jou!

Bio- ethanolkachels

Allereerst de Bio- ethanol kachels. De brandstof van deze kachel (bio- ethanol) is een goedkope en daarnaast ook erg zuivere brandstof. Je hebt ook geen rookkanaal nodig voor deze kachel. Echter moet er wel goed geventileerd worden omdat er bij de verbranding kooldioxide ontstaat. De warmte is daar tegenover wel regelbaar en kan een vermogen van wel duizend tot zelfs drieduizend Watt leveren!

Elektriciteitskachels

Wanneer je de kachel alleen wil gebruiken voor de sfeer kan een elektriciteits kachel net zo goed. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is namelijk een stopcontact. Deze kan je dan ook eigenlijk overal plaatsen. Het zogenaamde ‘vuur’ dat van de kachel komt lijkt levensecht. Sommige modellen bootsen zelfs het geluid van knisperend vuur na voor de echte ervaring. Als je je huis dus wat meer sfeer wil geven is dit een goed alternatief.

Gaskachels

De iets minder duurzame variant in dit rijtje is de gaskachel. Maar: gas is er nog voldoende. Ook ziet het er vrijwel hetzelfde uit als bij een houtgestookte kachel. De meeste moderne gashaarden werken met een afstandsbediening. Hierdoor kan je de kachel gemakkelijk op afstand aansteken of uitzetten. OOk hoef je geen aslades te legen of de schoorsteen te vegen.

Dat is wel zo makkelijk. Ook komt er met een gaskachel geen fijnstof vrij. Er zijn maar twee vereisten: een aanwezige gasleiding en aansluiting op een rookgaskanaal. De overheid wil echter wel dat iedereen in Nederland vanaf 2050 gasloos woont. Dit is ten nadele van de gaskachel. Maar deze kan je dan de komende 29 jaar nog gebruiken.

Houtkachels

En tot slot nog de houtkachels. Deze soort kachels zijn vrij goedkoop. Er zijn namelijk erg goede, op maat gemaakte houtblokken te koop die je voor deze soort kan gebruiken. Vaak zijn ze per zak verpakt/ per kubieke meter en handig online te bestellen. Je hebt dan natuurlijk wel een opslagruimte nodig voor dit hout. 

Wanneer je geen tuintje of schuurtje hebt is deze soort dus minder goed aan te raden. Ook zijn er veel mensen met hout zonder kachel, dit is een kans om goedkoop hout te scoren wanneer je ze kent. Houtkachels veroorzaken fijnstof waardoor de aslade regelmatig geleegd moet worden en ook minimaal eens per jaar moet worden schoongemaakt. De afvoer van het rook mag alleen via het dak.

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Veelgestelde vragen over CV pelletkachels

Zit er subsidie op een CV pelletkachel?

Nee. Sinds vorig jaar is de subsidie op een pelletkachel (en dus ook wanneer aangesloten op de CV) afgeschaft. Dit omdat een pelletkachel niet zo duurzaam is als van tevoren gedacht werd.

Werkt een pelletkachel op vloerverwarming?

Ja, wanneer je je pelletkachel aansluit op de CV is er ook een optie om dit te doen in combinatie met vloerverwarming.

Is een CV pelletkachel gevaarlijk?

Nee, een CV pelletkachel is niet gevaarlijk. Wanneer deze aansluiting professioneel wordt uitgevoerd kan er vrijwel niets misgaan.

Is een pelletkachel goedkoper dan gas?

Ja! Sterker nog: een pelletkachel kan tot wel 50% goedkoper zijn dan gas.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>