Tegenwoordig wordt er veel verstuurd in de vorm van pakketjes. Sinds de corona periode kopen we allemaal meer online. Maar andersom kan natuurlijk ook. We mogen allemaal best iets duurzamer leven en wat is er nou nuttiger dan spullen een tweede leven geven. In plaats van het in de vuilnisbak gooien, kun je spullen dus beter weggeven of verkopen. Het levert iets op en het is beter voor het milieu!
Dure verzendkosten kunnen echter een flinke stempel drukken op het plezier van spullen versturen. In dit artikel geven we drie tips om de prijs van het versturen van een pakketje leuk te houden.
Tip 1: Moet het echt als pakket op de post?
Als de ontvanger van je pakketje in de buurt woont, is het zonde om geld uit te geven aan het verzenden ervan. Tijdens een wandeling of fietstocht kun je het misschien gewoon af gaan geven. Of misschien moet de ontvanger wel toevallig bij jou in de buurt zijn? Ga met elkaar in gesprek, dan volgt een oplossing vaak vanzelf.
Daarnaast passen kleine spullen gewoon in een envelop. Dit is veel goedkoper om te verzenden dan een pakketje. Een envelop past ook nog eens door de brievenbus waardoor de ontvanger niet thuis hoeft te zijn bij ontvangst. Moet je meerdere kleine dingen versturen, controleer dan of het goedkoper is om meerdere enveloppen te versturen, in plaats van alles samen in één pakketje te steken.
Tip 2: Vergelijk pakketdiensten
Bij het versturen van een pakketje kun je kiezen voor verschillende pakketdiensten. Deze hanteren allemaal hun eigen prijzen en richtlijnen. Meestal is de prijs per gewicht of grootte van het pakket. Je kunt veel besparen door deze prijzen met elkaar te vergelijken en het bedrijf te kiezen dat voor jouw pakket het goedkoopste is. Moet je echt iets groots of zwaars verzenden, zoals bijvoorbeeld een hometrainer, ga dan even terug naar tip 1.
Sommige pakketdiensten bieden een online verzendservice aan. Je dient dan online een label te kopen en te printen. Deze plak je vervolgens zelf op je pakket, waarna je je pakketje wegbrengt of op laat halen. Doordat dit tijdwinst oplevert bij de pakketdiensten kunnen ze korting geven op het verzendbedrag.
Verder zijn er pakketdiensten die de mogelijkheid geven om het pakketje te laten verzenden naar een afhaalpunt. De tijdwinst van de pakketbezorger (hij kan zo meerdere pakketjes tegelijk afgeven) zorgt ervoor dat het verzendbedrag lager is. Het verzenden naar een afhaalpunt heeft tevens het voordeel dat de ontvanger niet thuis hoeft te zijn. Hij kan het gaan ophalen op een moment dat hem uitkomt.
Tip 3: De manier van verpakken
Ga slim om met het formaat van je pakketje. Er bestaan doosjes die precies door de brievenbus passen, een zogenaamde brievenbus doosjes. Deze zijn goedkoper om te versturen dan pakjes die aan de deur afgegeven moeten worden. Het is zonde om meer te betalen voor een doos die half met lucht gevuld is! Gebruik dus, indien mogelijk, een brievenbusdoosje of anders een zo klein mogelijk doosje.
Daarnaast is het aan te raden om dozen en verpakkingsmateriaal van pakketjes die je zelf ontvangt, te hergebruiken. Een bubbeltjes envelop of een doosje van een brievenbuspakje is zeker de moeite om te bewaren. Het is zonde om te betalen voor verpakkingsmateriaal dat je zelf enige tijd geleden in de vuilnisbak of bij het oud papier gedaan hebt. Grotere dozen kun je bij de supermarkt vaak gratis meenemen. Als je geregeld pakketjes verstuurd, houd je ogen dan open tijdens de speurtocht naar geschikte dozen.
Denk tenslotte aan het gewicht van het opvulmateriaal. Hoe lichter hoe beter. Gebruik in ieder geval materiaal dat je anders toch weg zou gooien. Denk hierbij aan het milieu. Piepschuim waar de bolletjes van los komen, is erg schadelijk voor het milieu. Er zijn alternatieven, zoals bijvoorbeeld proppen krantenpapier. Ook kun je een ballon in precies het juiste formaat opblazen, om het lege gat in het doosje te vullen. Zo wordt het verzenden van jouw pakketje een klein feestje!