Een lening kan een nuttig hulpmiddel zijn om grote aankopen te doen of financiële doelen te bereiken. Het is alleen wel belangrijk om verstandig te lenen en ervoor te zorgen dat je leent tegen goede voorwaarden. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten.
1. Vergelijk rentetarieven
Een van de belangrijkste factoren bij het besparen op je lening is het rentetarief. Verschillende kredietverstrekkers bieden verschillende rentetarieven aan. Het loont de moeite om de rentetarieven van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken voordat je een keuze maakt. Zoek naar de laagst mogelijke rente die je kunt krijgen, maar let ook op eventuele bijkomende kosten. Zo kan het zijn dat een kredietverstrekker een lage rente biedt, maar weinig flexibiliteit. Hoewel je in eerste instantie wellicht verwacht dat de kredietverstrekker met de laagste rente altijd de beste optie is, hoeft dit in de praktijk niet zo te zijn. Dit hangt er sterk van af van hoeveel belang jij hecht aan andere mogelijkheden die bij een lening kunnen worden geboden.
2. Zorg voor een volledig kostenplaatje
Naast het rentetarief moet je ook letten op de totale kosten van de lening. Sommige leningen kunnen lagere rentetarieven hebben, maar hogere kosten zoals administratiekosten, boetes voor vervroegde aflossing of verzekeringen. Het is belangrijk om het volledige kostenplaatje te begrijpen voordat je een beslissing neemt. Lees voordat je een lening afsluit daarom ook altijd de voorwaarden goed door. Let daarbij op details zoals mogelijke renteveranderingen, kosten, boetes en andere belangrijke bepalingen. Zorg ervoor dat je volledig begrijpt wat je ondertekent voordat je je verbindt aan een leningsovereenkomst. Overigens zal een goede kredietverstrekker, zoals bijvoorbeeld Becam, er altijd voor zorgen dat alle kosten goed inzichtelijk zijn. Zo kan worden voorkomen dat je op een later moment verrast wordt door verborgen kosten.
3. Let op de looptijd
De looptijd van de lening heeft invloed op de totale kosten. Over het algemeen geldt dat hoe langer de looptijd, hoe lager de maandelijkse betalingen, maar hoe hoger de totale kosten van de lening. Probeer een balans te vinden tussen een betaalbare maandelijkse betaling en een zo kort mogelijke looptijd om de kosten te minimaliseren. Overigens is het in de meeste gevallen mogelijk om extra af te lossen op je lening, wanneer je daar op een gegeven moment financiële ruimte voor hebt. Door extra betalingen te doen, kun je de totale rentekosten verlagen en de lening sneller aflossen. Controleer echter altijd of er boetes zijn voor vervroegde aflossing voordat je extra betalingen doet.
4. Check de flexibiliteit van de kredietverstrekker
Het is ook belangrijk om te letten op de flexibiliteit van de lening. Sommige kredietverstrekkers bieden opties zoals betalingspauzes, het wijzigen van de looptijd of het aanpassen van de betalingsstructuur. Dit kan handig zijn als je je financiële situatie wilt aanpassen of als je tijdelijk moeite hebt om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Flexibiliteit kan ook in andere zaken zitten. Bekijk bijvoorbeeld de betalingsmogelijkheden. Is het mogelijk om een betalingsdatum aan te passen, een vaste betaalfrequentie in te stellen, of kun je bijvoorbeeld automatische incasso’s regelen. Ook in de flexibiliteit qua aflossing kunnen verschillen zitten. Sommige kredietverstrekker bieden de optie om je termijnbedrag te verlagen, of om een betalingspauze te nemen. Ten slotte kun je ook de voorwaarden wat betreft boetes nakijken. Moet je bijvoorbeeld een boete betalen als je versneld wilt aflossen, of worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht?
5. Is er een goede bereikbaarheid?
Aan deze laatste tip wordt niet altijd gedacht, maar het loont de moeite om vooraf uit te zoeken of een kredietverstrekker een goed en goed bereikbare klantenservice biedt. Een goede klantenservice geeft namelijk een indicatie van de bereidheid van de kredietverstrekker om met je samen te werken en je te helpen bij eventuele vragen, verzoeken of problemen met betrekking tot je lening. Een goed bereikbare en behulpzame klantenservice kan je meer vertrouwen geven en kan bijdragen aan de flexibiliteit in de omgang met jouw lening. Natuurlijk ga je ervan uit dat het leenproces vlekkeloos verloopt en dat je daardoor weinig tot geen contact met de kredietverstrekker hoeft te hebben. Maar mocht dit wel nodig zijn, dan is het een geruststelling om te weten dat de aanbieder je inderdaad verder zal helpen.
Gericht advies
Ook met bovenstaande tips in gedachten kan het lastig blijven om een besluit te nemen over het aangaan van een lening. Twijfel je, of heb je meer inzicht nodig? Aarzel dan niet om advies in te winnen. Praat met een financieel adviseur of een professional op het gebied van leningen om je te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Ze kunnen je helpen bij het begrijpen van de complexe aspecten en je helpen de beste optie te kiezen op basis van jouw persoonlijke financiële situatie. Ga je zelf op zoek? Dan is het handig om vooraf voldoende informatie te verzamelen. Internet is daarbij je beste vriend. En heb je een kredietverstrekker op het oog? Dan kun je ook zelf checken of deze kredietverstrekker een vergunning heeft van De Nederlandse Bank of de Autoriteit Financiële Markten. Zo voorkom je dat je met een dubieuze geldverstrekker in zee gaat.