fbpx

BTW teruggave zonnepanelen: zo werkt het! [Stappenplan 2023]

Geschreven door: Anouk

Heb jij in de afgelopen 6 maanden zonnepanelen gekocht? Dan kan je de BTW terugkrijgen! In dit artikel vind je een stappenplan voor de BTW teruggave van zonnepanelen

Particulieren die middels zonnepanelen opgewekte stroom terugleveren aan het net, worden door de Belastingdienst gezien als ondernemers. Als particulier mag je de betaalde BTW terugvragen over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen.

Zo bespaar je alweer 21% op jouw investering! Een voorwaarde voor het btw zonnepanelen terugvragen is dat de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract én de factuur van het energiebedrijf op dezelfde naam staan!

In dit artikel vertellen we je precies hoe je je BTW kunt terugvragen en waar je op moet letten. 

Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Meer informatie ontvangen over zonnepanelen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 


Stappenplan BTW terugvragen over je zonnepanelen

Als je zonnepanelen koopt, mag je dus BTW terugvragen. Maar hoe werkt dit nu precies? Met onderstaand stappenplan helpen we je door de 3 stappen van betaalde BTW terugvragen heen!

Stap 1: Vul het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders' in

Allereerst dien je je voor de BTW-teruggave zonnepanelen bij de Belastingdienst aan te melden als ondernemer. Je aanmelden als ondernemer voor de btw gaat middels het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Dit formulier kan je digitaal of per papieren aangifte invullen. 

Op het formulier vul je in:

  • je volledige naam, mobiele nummer en burgerservicenummer
  • het adres waarop de zonnepanelen zijn geplaatst
  • de datum van de factuur van de zonnepanelen
  • het correspondentieadres 
  • of je gebruik wil maken van de Kleineondernemersregeling (KOR)
  • of je al met een btw-nummer geregistreerd staat

Zodra de Belastingdienst het formulier heeft ontvangen en goedkeurt, sturen zij als bevestiging de brief 'Vaststelling belastingplicht' terug. 

LET OP! Heb je nog niet de BTW teruggevraagd? Het aanvraagtermijn voor teruggave ligt op 6 maanden. Zorg dus dat je binnen 6 maanden na aanschaf van de zonnepanelen het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders instuurt!

Stap 2: Geef je rekeningnummer door

Om de betaalde BTW terug te krijgen, heeft de Belastingdienst jouw rekeningnummer nodig. Dit kan je doorgeven via Mijn Belastingdienst Zakelijk nadat je de brief 'Vaststelling belastingplicht' hebt ontvangen. In deze brief staat namelijk een omzetbelastingnummer die je nodig hebt!

Stap 3: Doe BTW-aangifte

Naast de brief 'Vaststelling belastingplicht' ontvang je nog een brief met je inloggegevens voor de digitale BTW-aangifte. Zodra je deze hebt ontvangen kan je beginnen! Jouw aangifte doe je digitaal via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hier vul je het BTW aangifteformulier in die de Belastingdienst voor je heeft klaargezet. 

Van het BTW-aangifte formulier hoef je alleen de rubrieken 1 tot en met 5 in te vullen. Het formulier vul je als volgt in:

  • Vraag 1a: Bij 'Bedrag omzetbelasting' vul je '0' in. Bij 'omzetbelasting' vul je het forfait in dat hoort bij de capaciteit van jouw zonnepanelen. Het forfait bedraagt €20 euro voor elke 1000 Wp aan opwekvermogen. Voorbeeld: jouw zonnepanelen hebben in totaal een capaciteit van 3.000 Wp, dan vul je (20 + 20 + 20 =) €60 in voor forfait.
  • Vraag 2: Hier vul je niks in of klik je bij digitaal aangifte op 'Akkoord'.
  • Vraag 3: Hier vul je niks in of klik je bij digitaal aangifte op 'Akkoord'.
  • Vraag 4: Hier vul je niks in of klik je bij digitaal aangifte op 'Akkoord'.
  • Vraag 5a: Hier vul je nogmaals het forfait bedrag in.
  • Vraag 5b: Hier vul je het BTW bedrag in dat je voor de aankoop en installatie van de zonnepanelen hebt betaald. Dit bedrag vind je op de factuur. 
  • Vraag 5c en 5e: Hier vul je het verschil (BTW bedrag - forfait) in, dit is het bedrag wat je terug krijgt.
  • Vraag 5d: Hier vul je niks in.

BTW terugvragen als ZZP’er

Ook als ZZP'er kan je BTW terugvragen als je zonnepanelen gebruikt. De BTW-aangifte verloopt voor een ZZP'er echter iets anders als voor een particulier, ZZP'ers doen namelijk al ieder kwartaal BTW-aangifte. Daarom tel je als ZZP'er het betaalde BTW bedrag over zonnepanelen bovenop het BTW bedrag van eigen ondernemingsactiviteiten. De BTW-teruggave zonnepanelen wordt voor een ZZP er dus samengevoegd met de BTW aangifte die ze altijd al doen!


Zonnepanelen installeren? Wij helpen je met je BTW teruggave

Geïnteresseerd in zonnepanelen op je dak? Dan is het verstandig een aantal offertes te vergelijken via BespaarGelijk! Wij werken samen met verschillende zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Zij kunnen je helpen met al je vragen over de BTW teruggave zonnepanelen en helpen je op weg met hun onafhankelijk advies! Vul nu vrijblijvend ons formulier in en kom in contact met specialisten bij jou uit de buurt. 

Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Meer informatie ontvangen over zonnepanelen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 

Veelgestelde vragen

Hoeveel BTW zit er op zonnepanelen?

Over zonnepanelen betaal je 21% BTW. De Belastingdienst ziet particulieren met zonnepanelen op hun dak als ondernemers, daarom kan je de BTW terugvragen.

Wat betekent Forfait zonnepanelen?

Forfait is de belasting die je betaalt over de stroom die je gaat opwekken. Het forfait is een eenmalig bedrag dat tijdens je BTW-aangifte automatisch wordt verrekend. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het maximale opwekvermogen van jouw zonnepanelen.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>