fbpx

Dit is hoe je engerlingen kunt bestrijden

Geschreven door: Anouk
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Dit is hoe je engerlingen kunt bestrijden

Engerlingen zijn de larven van kevers zoals mei- en junikevers en ze kunnen heel veel schade aanrichten aan planten, bomen en gazons. Heeft jouw gazon veel kale of bruine vlekken dan heeft je tuin meer dan waarschijnlijk ongenode engerlingen te gast. Bij ernstige aantasting worden de wortels van het gazon volledig weggevreten en komt de grasmat los te liggen. Je zou ze probleemloos op kunnen rollen omdat er van de hechting van wortels gewoon geen sprake meer is. 

Hoe klein de larven met hun lijven in c-vorm en bruine hard kop ook zijn, zaak is dus om ze zo snel mogelijk te bestrijden. Want, naast het wegvreten van de wortels wat we primaire schade noemen, kan er ook sprake zijn van secundaire schade. Vogels en mollen zijn bijvoorbeeld gek op de engerlingen en ze komen dan ook met plezier je gras omwoelen op zoek naar deze lekkernij. 

Op deze manier bestrijd je Engerlingen

Natuurlijk is de belangrijkste vraag van elke tuinliefhebber: hoe kom ik hier zo snel mogelijk vanaf. Hét antwoord: door het gebruiken van aaltjes tegen engerlingen.

Aaltjes zijn niet alleen een effectief, maar ook een milieuvriendelijke manier om engerlingen te bestrijden. Als de aaltjes op tijd worden ingezet, dat is wanneer de engerling nog jong is en bij voorkeur kleiner dan twee centimeter, dan zien we dat in de weken na de behandeling van gazon of plantenperk maar liefst 80 tot 95% van de engerlingen sterft.

De strijd van de aaltjes tegen de engerlingen

Als je aaltjes hebt gekocht, dan is het aan te raden om die ook zo snel mogelijk te gebruiken. Wil je ze toch liever nog even bewaren, dan kan dat maximaal twee weken in de koelkast bij een temperatuur tussen 4 en 8 graden. 

Ga je aan de slag? Meng de aaltjes dan in een gieter met water en begiet daar je gazon of plantenperk mee. De aaltjes zullen samen met het water de grond indringen en daar de engerlingen doden. Wees niet te zuinig met je hoeveelheid aaltjes, want overdosering is onmogelijk en deze natuurlijke bestrijders zijn niet schadelijk voor mens, huisdier of plant.

Blijf ook na de behandeling de grond goed vochtig houden, want als die té droog wordt, gaan de aaltjes dood. Herhaal de procedure zeker elk jaar. Engerlingen die toch de dans ontspringen, kunnen immers jaren overleven. Is de plaag echt héél hardnekkig dan mag je zelfs twee of drie keer per jaar een behandeling met aaltjes toepassen, telkens met een tussentijd van een maand. En tenslotte nog een laatste tip: giet de aaltjes het liefst ‘s avonds, ‘s morgens of op een bewolkte dag uit. Van direct zonlicht houden ze immers niet.

Veel succes alvast!

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>