fbpx

Een duurzaam huis? 7 tips voor een duurzame woning

Geschreven door: Anouk

Tegenwoordig is alles duur. Misschien niet de meest positieve opening die je aan een artikel kan geven, maar wel één van de meest realistische. Ondanks dat je er alles aan doet om je huis duurzaam te maken kunnen de rekeningen aardig oplopen en dat is iets waar eigenlijk niemand op zit te wachten natuurlijk. 

Daarnaast wordt alles natuurlijk ook alleen maar duurder. Water, gas, elektriciteit… de prijzen zijn tegenwoordig haast belachelijk hoog. Gelukkig zijn er genoeg manieren om geld te kunnen besparen op deze steeds stijgende vaste lasten. 

Hierbij is je huis duurzamer maken en daardoor een duurzame woning hebben wel één van de meest effectieve manieren. Daarnaast betekent je dan ook iets goed voor het milieu. Alleen maar mooi meegenomen, aangezien moeder natuur het al moeilijk genoeg heeft dezer dagen. 

In dit artikel gaan wij je alles vertellen wat je moet weten om van jouw thuishaven een duurzaam huis te kunnen maken. Daarvoor geven we je meerdere uitgebreide tips over hoe jij dit zelf aan kan pakken. En we hoeven het misschien al niet meer uit te leggen, maar we gaan je ook nog kort uitleggen waarom het zo belangrijk is je huis duurzamer te maken.

En ook handig: aan het eind van dit artikel gaan we je op weg helpen om een inschatting te maken van hoe duurzaam je huis nu is. Misschien is je woning al een stuk duurzamer dan je denkt, of valt er juist nog een hoop te halen!


Je huis duurzaam maken

Je huis duurzaam maken: dat klinkt waarschijnlijk een stuk moeilijker en ingewikkelder dan dat het is. Zoals er vele wegen zijn naar Rome, zijn er ook veel verschillende manieren om van jouw woning een duurzaam huis te maken.

Om je hierbij te helpen, zetten wij onderstaand de 7 beste manieren uiteen om dit te kunnen realiseren. Wanneer je al deze manieren toepast zul je merken dat je huis duurzamer maken een appeltje eitje is! En ook wanneer je slechts een paar of zelfs één tip opvolgt ben je natuurlijk al een goed eindje op weg.

1. Duurzame verlichting

De eerste tip die we gaan behandelen is duurzame verlichting. Dit schijnt nog vrij onbekend te zijn namelijk, maar je verlichting is lang niet zo duurzaam als je zelf misschien denkt. Een LED lamp verbruikt ongeveer 40% minder energie dan een normale spaarlamp.

Dat is natuurlijk niet niks! Een voorbeeld: een spaarlamp van 5 Watt is gelijk aan een LED lamp van ongeveer 3 Watt. En een spaarlamp van 15 Watt geeft net zoveel licht als een LED lamp van 9 Watt. Het verschil is dus zeer groot.

Daarnaast gaan led lampen ook veel langer mee. Wist je dat een led lamp maar liefst 35.000 branduren heeft? (1) Dat is echt super veel! Tevens is dit ook 30 keer meer dan bij normale gloeilampen, 25 keer langer dan bij halogeen lampen en 10 keer langer dan bij fluorescentielampen.

Het energieverbruik kan je reduceren met maar liefst 70% (al dan niet meer). Wanneer je dus al je lampen vervangt door led lampen zullen deze zich binnen no- time terugbetalen. En naast dat het energieverbruik dus erg laag is, is het ook veel beter voor het milieu. Zo bevatten ledlampen géén giftige stoffen. Daarnaast wordt er weinig tot geen hitte geproduceerd waardoor de airconditioning minder hard hoeft te draaien. Er wordt op deze manier energie  en Co2 bespaart. 

(1) Conrad.nl. (2019, 14 oktober). Alles over LED lampen | Conrad.nl. Conrad. Geraadpleegd op 11 december 2021, van https://www.conrad.nl/info/inspiration/installatietechniek/led-lampen

2. Goede isolatie

De tweede tip die wij willen meegeven voor een duurzame woning is, jazeker, goede isolatie. Hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe meer warme lucht binnen blijft en het huis niet verlaat. Daardoor hoef jij minder te stoken en lopen de rekeningen ook minder snel op.

Wanneer je woning niet goed geïsoleerd is zal warme lucht sneller naar buiten glippen. Hierdoor voelt het kouder aan en ga je de verwarming (onbewust) waarschijnlijk hoger zetten. Dat is natuurlijk doodzonde en draagt daarnaast niet bij aan je huis duurzamer maken.

Goede isolatie begint bij de ramen, de vloer, de gevel en het dak. Er zijn veel verschillende manieren om deze beter te isoleren. Zo kan je in je ramen HR++ glas laten zetten (een luxere variant van dubbel glas). HR++ glas heeft aan de binnenzijde een ‘onzichtbaar’ laagje zitten. Dit is een speciale coating die warmte van je huis weerkaatst. Daardoor blijft het ook echt binnen en zal er geen warmte naar buiten kunnen glippen. 

En hoeveel je precies kan besparen? Nou, bij een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar zo’n € 1.800 besparen wanneer je van jouw huis een goed geïsoleerd huis maakt! Dat is niet niks natuurlijk.

3. Windwokkel

Plat gezegd is een windwokkel een mini windturbine. Deze zogenoemde ‘mini’ windmolen is geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Green Hybrids. Met deze windwokkel op je dak kan je optimaal gebruik maken van het opwekken van windenergie (in plaats van bijvoorbeeld zonne- energie).

Oke, energie opwekken met wind. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Na de installatie kan de wokkel direct gebruikt worden. Zodra het buiten begint te waaien zal de wokkel gaan draaien. Deze draaiende beweging zorgt ervoor dat stroom opgewekt kan worden. En één wokkel geeft net zoveel stroom als 12 tot 25 zonnepanelen! (2)

Hoeveel je hiermee kan besparen heeft natuurlijk te maken met waar je woont. Wanneer je bij bijvoorbeeld de zee woont zal de opbrengst hoger liggen dan in een druk bewoonde wijk in de binnenstad. Maar op jaarbasis ligt dit gemiddeld tussen de 2.000 en 3.500 kWh (kilowattuur). Dat draagt dus zeker bij aan een duurzaam huis.

(2) Zonnepanelen-info.nl. (2021, 31 mei). Windwokkels als avondoplossing voor stroom opwekken. Geraadpleegd op 15 december 2021, van https://www.zonnepanelen-info.nl/nieuws/windwokkels-als-avondoplossing-voor-stroom-opwekken/

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

4. Zonne-energie opwekken met zonnepanelen

Naast een windwokkel kan je natuurlijk ook de bekende zonnepanelen laten installeren op je dak. Met deze panelen wek jij energie op door middel van de zon. Hierdoor kan je flink wat besparen op je energie kosten. 

Vaak krijg je ook nog een deel van de installatiekosten vergoed middels een subsidie voor de overheid. Dat is mooi meegenomen. En naast dat je namelijk zelf energie bespaart, is deze vorm van groene energie ook erg duurzaam en beter voor het milieu!

Om je een beetje een richtlijn te geven van hoeveel je precies kan besparen: met 10 zonnepanelen kan je al snel 775 euro besparen! De levensduur is ook minstens 25 jaar, dus de kosten voor aanschaf en installatie heb je zo weer terugverdiend.

5. Duurzame energie

Een andere weg naar een duurzaam huis is middels duurzame energie. Hierbij heb je het dan over duurzame energieleveranciers. De allergroenste leveranciers leveren vrijwel alleen maar stroom die is opgewekt uit zonnepanelen of windmolens. Erg goed voor het milieu, en jij kan er daarnaast ook van profiteren.

Sommige leveranciers kunnen nog verder ‘vergroenen’ door het behalen van bepaalde certificaten. Ze kunnen dit behalen door te investeren in groene energie of een langdurig inkoopcontract af te sluiten met duurzame producenten (door bijvoorbeeld energie uit windmolens).

Over het algemeen is overstappen naar een meer duurzame leverancier ook niet moeilijk. Daarnaast is dit in sommige gevallen duurder, maar hoeft dat zeker niet altijd zo te zijn. Het is belangrijk dat jij goed de verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijkt voor je overstapt zodat je niet onverwachts nog duurder uit bent.

6. Zonneboiler plaatsen

Wil je je huis duurzaam maken? Dan is de zonneboiler een zeer goede optie. Wat is het dan precies? Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van, wel ja, de zon. Daardoor kan je ongeveer de helft van je energieverbruik besparen onder de douche en in de keuken!

De boiler kan je zien als een duurzame vervanger van aardgas. Wanneer je dit gebruikt komt er dus géén Co2 vrij, en de zon raakt nooit ‘op’ natuurlijk. Dit is een stuk beter voor het milieu. Een huishouden van 4 mensen kan met zo’n boiler jaarlijks 180 m3 gas en 330 kilo Co2- uitstoot besparen. En ook mooi meegenomen: je kan er subsidie voor aanvragen.

7. Warmtepomp plaatsen

Een iets andere manier om energie te besparen is door een warmtepomp te laten installeren. Wat is dat dan? Een warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Hiervoor wordt stroom gebruikt. 

Echter is dit aanzienlijk minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Dit kan je na installatie aardig wat geld besparen en is daarnaast ook een stuk duurzamer. Hoeveel zo’n warmtepomp je precies kan besparen?

Hiervoor nemen we even een voorbeeld. Een gemiddelde eengezinswoning verbruikt ongeveer 1300 euro per jaar aan gas voor verwarming + warm water. Met een warmtepomp kan je dit terugbrengen naar minstens 1100 euro. Je bespaart dan dus ongeveer 200 euro per jaar! Dat is niet niks.

Lees hier een artikel over de warmtepomp kosten.


Waarom zou je je huis verduurzamen?

Misschien vraag je je nu af, waarom moet ik mijn huis dan verduurzamen? Wat heeft dat voor zin? De eerste en tevens ook meest belangrijke reden om je woning om te toveren in een duurzaam huis is natuurlijk geld. 

De rekeningen voor gas, water en licht zijn absoluut niet goedkoop. Wanneer jij je huis duurzamer zal maken kun je hierop flink besparen. En dan hebben we het niet over een paar tientjes, maar over honderden euro’s per jaar.

En van dat geld kan je natuurlijk weer hele andere leuke dingen doen. Daarnaast is het ook een stuk beter voor het milieu. Het gaat helaas niet goed met onze aarde en klimaatverandering eist steeds meer zijn tol. 

Door je huis duurzamer te maken kan je helpen klimaatverandering en alle gevolgen hiervan tegen te gaan. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag met het werken aan een duurzaam huis!

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Hoe duurzaam is mijn woning?

Misschien weet je nog niet zo goed hoe duurzaam je woning nu is. Wel handig om te weten, want dan kan je direct een helder beeld krijgen van welke stappen je zelf nog kan ondernemen om dit te verbeteren.

Dit kan je doen aan de hand van het energielabel van je woning. Hierbij zijn de woningen met een A++++ label het meest energiezuinig. De minst energiezuinige woningen hebben een G- label. Je kan zelf makkelijk je energielabel opzoeken.

Je gaat dan naar de website energielabel.nl. Daar voer je je postcode en het huisnummer in. Vervolgens zal er op de website komen te staan welk energielabel jouw huis heeft. Dat kost je nog geen minuutje werk, maar is dus wel erg waardevolle informatie.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>