In dit artikel gaan wij jou alles vertellen wat je wil weten over duurzaam verwarmen. Zo gaan we in op duurzaam verwarmen zonder gas, maar ook op hoe je aan zo’n duurzame verwarming in huis kan komen. Zo weet jij precies hoe je dit zelf kan gaan doen!
De zomers in Nederland zijn (meestal) héérlijk. Hartstikke warm weer, dus de airco draait natuurlijk op volle toeren. Is ook niet gek, want die warmte kan ook vervelende gevolgen hebben. Echter is een airco vaak niet goedkoop, en verbruikt dit ook aardig wat stroom.
En stroom kost natuurlijk weer geld. Wanneer de warme zomerdagen dan plaats maken voor de koude, gure winterdagen kun je proberen wat geld te besparen. En dan moet je natuurlijk niet de kachel iedere dag helemaal open draaien, want dan ben je juist nog verder van huis.
Maar ja, wat kan je dan wel doen? Daar hebben wij dé oplossing voor. Namelijk duurzaam verwarmen! Door je huis duurzaam te verwarmen kan je geld besparen en daarnaast is dit natuurlijk ook nog beter voor het milieu. En aangezien de aarde het al zwaar te verduren heeft is het mooi dat je op zo’n manier een steentje bij kan dragen.
Hoe verwarm je je huis duurzaam?
Duurzaam verwarmen is de toekomst. We hebben er net natuurlijk een mooi praatje over gehouden, maar nu komen we even ter zake. Want zo’n duurzame verwarming in huis komt er niet zo maar. Er zijn veel verschillende manieren waarop je dit kan aanpakken.
Deze verschillende manier hebben wij hieronder speciaal voor jou uiteen gezet. Zo kan je overzichtelijk bekijken welke stappen je kan ondernemen om zo duurzaam verwarmen een appeltje eitje te maken.
Duurzaam verwarmen met elektrische kachels
Allereerst gaan we even stilstaan bij duurzaam verwarmen door middel van elektrische kachels. Hoe werkt dit dan precies? Allereerst is het dan handig om duidelijk te hebben dat er diverse soorten elektrische verwarmingen zijn.
De overeenkomst tussen deze verschillende soorten is dat ze allemaal een verwarmingselement bevatten. Dit element is een elektrische weerstand die elektrische stroom kan omzetten in warmte. Het verschil tussen deze soorten elektrische verwarmen is de manier van uitstoten.
Bij de ene elektrische kachel gaat dit via straling, en bij de ander door het uitblazen van warme lucht. Het kunnen zelfs volledige panelen zijn die aan een wand in je huis zijn bevestigd. Dit kan je dan gewoon gebruiken als hoofdverwarming.
Dit is dan ook zeer duurzaam. Bijna alle vormen van duurzaam opgewekte energie is elektriciteit. Een elektrische kachel met een verwarmingsspiraal of dus een infrarood paneel heeft een rendement van bijna 100%!
En nog een mooi voordeel: een elektrische kachel kan in principe in (vrijwel) iedere woonkamer geplaatst worden. Het ligt maar net aan hoe groot je huis is eigenlijk. De prijs loopt ook aardig uiteen, dus er zit waarschijnlijk ook wel een goede elektrische kachel tussen binnen jouw budget. Zo kan je duurzaam verwarmen zonder gas.Warmtepompen
En dan de warmtepomp. Deze zijn ook zeer duurzaam, maar lang niet geschikt voor ieder huis. Duurzaam verwarmen wordt echter wel heel makkelijk door middel van zo’n pomp. Nieuwbouwhuizen worden hier ook steeds vaker van voorzien.
Echter zitten er wel strenge eisen aan het installeren van een warmtepomp. Zo moet je er zeker van kunnen zijn (en ook kunnen aantonen) dat je huis goed genoeg geïsoleerd is. Wanneer jij in een zeer oud huis woont kan dit dan dus best lastig worden, omdat huizen toentertijd simpelweg niet zo goed geïsoleerd konden worden als nu.
Aan de positieve kant worden warmtepompen wel steeds goedkoper en daardoor dus beter betaalbaar. Je kan er in sommige gevallen zelfs een subsidie voor aanvragen. (1) Wanneer je dus een warmtepomp wil aanschaffen voor het duurzaam verwarmen van je huis is het goed om even stil te staan bij deze verschillende criteria.
(1) Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. (2021, 18 november). Krijg ik subsidie voor een warmtepomp? Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 19 december 2021, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/vraag-en-antwoord/krijg-ik-subsidie-voor-een-warmtepomp
Infraroodverwarming
Naast de elektrische kachel is er ook een infrarood verwarming. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als met de aarde en de zon. Dit gaat namelijk ook met behulp van infrarood! Door een speciaal ontwikkelde koolvezel structuur in de verwarming kunnen de infrarood panelen dezelfde vorm van straling opwekken als de zon.
Deze straling noem je ook wel een C- straling, die wordt opgewekt met behulp van dus elektriciteit. Ze verwarmen niet een ruimte, maar de richting waar jij de verwarming naar toe hebt gedraaid. Wanneer je dan wel de hele ruimte wil verwarmen zal je meerdere panelen moeten aanschaffen.
Als je een groot huis hebt kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de badkamer te verwarmen met een speciale infrarood verwarming. Dat bespaart alsnog geld en is ook weer een stukje duurzamer.
Wanneer jij dus een kleine studio hebt of studentenkamer kan zo’n verwarming ervoor zorgen dat jij lekker warm op de bank kan zitten. Dat bespaart je dan ook nog weer geld op het voorschot gas, water en licht.
Hoe duurzaam dit is hangt een beetje af van het gebruik, en dan specifiek of je het gebruikt als bijverwarming of hoofdverwarming. En natuurlijk is dit ook afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is, want anders kan een deel van de warmte alsnog verloren gaan.
Over het algemeen is een infraroodverwarming zeker duurzamer dan een verwarming op gas, omdat er een stuk minder Co2 wordt uitgestoten. Ben je dus op zoek naar een oplossing voor één bepaalde ruimte of heb je een studio? Dan kan dit best wat voor jou zijn.
Duurzaam verwarmen met hout
Jazeker: je kan ook duurzaam verwarmen met hout! Er zijn verschillende soorten houtkachels waarmee je op een verantwoorde manier je huis kan verwarmen. Hierbij zijn niet alle houtkachels even duurzaam natuurlijk.
Bij de goedkopere varianten stoot je meer Co2 uit omdat je meer hout wil stoken. En dat is natuurlijk erg jammer. Je kan het beste duurzaam verwarmen met een speksteenkachel of een tegelkachel.
Nu denk je misschien: wat voor kachels zijn dat? Laten we beginnen bij de speksteenkachel. Deze is gemaakt van natuursteen en heeft een vrij hoge warmte opname. De stenen werken als een soort ‘accu’. Het duurt iets langer, maar dan is je kamer wel volledig verwarmd.
Deze kachel is zo lekker duurzaam omdat je amper hoeft te stoken. Daarnaast gaat de verbranding zeer efficiënt en op hoge temperaturen, waardoor de uitstoot vrijwel ‘schoon’ is.
Een tegelkachel is gemaakt van keramisch materiaal. Qua duurzaamheid en de efficiëntie van verbranding zit deze soort kachel op hetzelfde niveau als een speksteenkachel. De prijzen van deze kachels lopen erg uiteen en kunnen oplopen tot een paar duizend euro. Wanneer je een klein budget hebt kan dit soms duurder uitvallen dan je denkt.
Zonneboiler
Nog een manier van duurzaam verwarmen is met de welbekende zonneboiler. Deze boiler zorgt voor warm water met energie van, jawel, de zon. Hierdoor kan je tot wel de helft van je energieverbruik onder bijvoorbeeld de douche of in de keuken besparen.
Voor het laten installeren van zo’n handige boiler kan je een subsidie vragen. Wanneer je huis aan de eisen voor subsidie voldoet scheelt dit direct een hoop geld. De installatie van zo’n boiler kan oplopen tot een paar duizend euro namelijk. Wanneer je klein woont en/ of een klein budget hebt is dit waarschijnlijk niet iets voor jou.
Heb je echter een vrij nieuw huis en ook het budget ervoor? Dan kan het zomaar zijn dat je er ook subsidie op krijgt. (2) Je gasverbruik wordt dan ook met de helft vermindert waardoor je dus ook zoals gezegd kan besparen op je energieverbruik. Dat scheelt een hoop geld én het is duurzaam. Je stoot namelijk ook veel minder Co2 uit!
(2) Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. (2021b, oktober 13). Krijg ik subsidie voor een zonneboiler? Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 19 december 2021, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/subsidie-zonneboiler
Duurzame energieleverancier
De laatste manier om duurzame verwarming in huis te halen is met natuurlijk een duurzame energieleverancier. Maar wat is zo’n duurzame leverancier precies? Nou, de allergroenste leveranciers leveren vrijwel alleen maar stroom die is opgewekt uit zonnepanelen of windmolens.
Hartstikke goed voor het milieu natuurlijk, en daar kan jij ook van profiteren. Daarnaast kunnen deze leveranciers nog verder vergroenen door het behalen van bepaalde certificaten. Ze investeren dan bijvoorbeeld zelf ook in groene energie of sluiten een langdurig inkoopcontract af met duurzame producenten (van bijvoorbeeld energie uit windmolens).
Wanneer je iets huurt kan het zijn dat je niet zomaar mag overstappen naar een groenere leverancier. Vaak betaal je door de groene stroom net wat meer. En als jij een appartement huurt met gas, water en licht inclusief zal je huis baas daar waarschijnlijk niet om staan te springen.
Dat verschilt natuurlijk wel per situatie. Het is alleen van belang dat je dit van te voren controleert om zo teleurstellingen te kunnen voorkomen. De prijs verschilt natuurlijk ook per leverancier.
Waarom duurzaam verwarmen zonder gas?
Je vraagt je nu misschien af: ‘Leuk hoor dat duurzaam verwarmen, maar waarom geen gas meer gebruiken?’. Dat heeft meerdere redenen. Zo wordt er met gas ontzettend veel Co2 uitgestoten wat erg slecht is voor het milieu, de aarde én klimaatverandering.
Daarom wil onze overheid in 2050 volledig af zijn van de uitstoot van Co2, en daaronder valt dus ook gas. Daarom heeft de overheid verschillende afspraken gemaakt om de uitstoot zo snel mogelijk te reduceren. Duurzaam koken, douchen en energie opwekken is dus echt de toekomst.
Tevens komt een gedeelte van ons gas uit Noorwegen, Rusland, Engeland en het Midden- Oosten. Zij vragen steeds meer geld voor dit gas, wat de prijzen ook steeds duurder maakt. Het gas dat wij thuis gebruiken komt voornamelijk uit Groningse bodem.
En ook dat kan binnenkort natuurlijk niet meer. Hoe meer gas er wordt gewonnen in Groningen, hoe meer aardbevingen daar ook zullen komen. De hoogst gemeten aardbeving in de provincie Groningen is onderhand al 3,6 op de schaal van Richter!
Dit heeft als gevolg dat veel huizen in elkaar zakken in deze mooie provincie. En ook dat kost daarnaast geld. Kortom: gas heeft meer nadelen dan voordelen.
Top 3 bespaar gadgets
1. Stand By Killer
Bespaar €100 per jaar
2.EcoSavers Radiatorfolie
Bespaar €80 per jaar
3. Halo besparende douchekop
Bespaar €60 per jaar
Wat zijn de voordelen van duurzaam verwarmen?
Tot slot willen we nog ingaan op de voordelen van duurzaam verwarmen. Dit zijn er natuurlijk wel wat! Om het lekker overzichtelijk te houden hebben wij de belangrijkste redenen onderstaand keurig op een rijtje gezet.Goedkoper
Duurzaam verwarmen is dus vele malen goedkoper. Je bespaart hierdoor geld op je maandelijkse en jaarlijkse rekeningen. En van dat geld kan je weer andere leuke dingen doen!
Beter voor het milieu
Beter voor het milieu. We kunnen er niet omheen dat de aarde steeds warmer wordt en het klimaat veel heftiger. Door duurzaam te verwarmen kun jij je steentje bijdragen om dit tegen te gaan
Subsidie
Vaak kan je voor duurzaam verwarmen een subsidie krijgen. Omdat de overheid af wil van gas geven zij huishoudens een tegemoetkoming om hier aan mee te helpen. Zo ben je dus ook nog weer wat goedkoper uit.
Nu Besparen op Energie?
Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,-
per jaar op je energierekening!