fbpx

Radiator ventilator: direct besparen op gas

Geschreven door: Anouk

Maak jij al gebruik van een radiator ventilator? De winters in Nederland zijn over het algemeen vrij koud en guur (helaas). Niet zeer prettig natuurlijk, zeker wanneer je net een koude tocht hebt doorstaan naar bijvoorbeeld de supermarkt. Of wanneer je net thuis komt uit je werk. Wat je dan het allerliefste doet is natuurlijk met de beentjes op de bank en de verwarming lekker hoog zetten om op te kunnen warmen.

Zo kan je weer heerlijk opwarmen van dat koude Nederlandse weer. Jammer genoeg is dat vaak wel iets wat je terug gaat zien op de energierekeningen. Want helaas: de verwarming, lampen, koken, douchen… alles kost energie. En daarmee dus ook geld. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om geld te kunnen besparen op energie, zelfs meer dan je denkt. Want het is natuurlijk doodzonde om zoveel geld kwijt te zijn aan een lekker verwarmd huis! Dat is iets waar iedereen behoefte aan heeft, zeker in de koudste maanden van het jaar.

Gelukkig is daarvoor een goede oplossing, namelijk de radiator ventilator! Dit slimme apparaatje is een handige manier waarop jij geld kan besparen en toch lekker warm in huis kan zitten. In dit artikel gaan we je dan ook precies vertellen wat een radiator ventilator is.

Ook gaan we uitleggen hoe je nou precies kan besparen met radiator ventilator. Hierbij komt ook het zeer goede radiatorfolie rendement aan bod. En om het nog even wat makkelijker te maken leggen we je ook uit hoe je zelf de radiator ventilator moet installeren. Scheelt weer wat werk.

En als kers op de taart gaan we aan het eind van dit artikel ook nog twee zeer bekende verwarming ventilator merken bij langs: Speedomfort en Heatfan. Zo weet je zeker dat je goed zit.


Wat is een radiator ventilator?

Een radiator ventilator is een klein, handig apparaatje met speciale ventilator propellers. Deze bevestig je aan de onderkant tussen de platen van een radiator. Maar waar gebruik je dit apparaat dan voor?

radiator ventilator


Dankzij deze ventilator voor de radiator wordt er aanzienlijk meer warme lucht uit je radiator gehaald. Hierdoor voelt het sneller lekker warm in huis. Daarnaast kan de cv- ketel hierdoor op een lagere temperatuur gezet worden. Wanneer jij het dan koud hebt en je zet de verwarming hoger bespaar je juist gast in plaats van dat de rekening oploopt!


De smalle ventilatoren die in de radiator geplaatst worden kunnen heel makkelijk bevestigd worden met magnetische strips. Ze worden handig via een sensor geregeld en maken daarnaast erg weinig geluid. Wanneer de radiator vervolgens warm wordt (tussen de 28 en 31 graden) gaan de ventilatoren automatisch hun werk doen door deze sensor.


Als de radiator vervolgens weer afkoelt zullen ze vanzelf ook weer uitschakelen. Ideaal, want jij hoeft na de installatie dus helemaal niets meer te doen! De radiator ventilator werkt wel op elektriciteit, maar daar merk je eigenlijk maar vrij weinig van. Het stroomverbruik is zelfs zó laag dat dit je misschien 30 cent per jaar zal kosten. Als je dat vergelijkt met hoeveel gas je bespaart is dat net niks!

Bekijk de beste radiator ventilatoren


Hoe kun je besparen met een verwarming ventilator?

We hebben het er eerder in dit artikel al even kort over gehad, maar we gaan je nu precies uitleggen hoe een verwarming ventilator ervoor zorgt dat jij geld kan besparen. Een paar voorbeelden waarop je gas bespaart met zo’n radiatorventilator zijn:

 • Sneller opgewarmd
 • Een fijn en warm gevoel
 • Verwarmingswater van een lagere temperatuur (dat is zuiniger) 

Wanneer je thuiskomt in je koude huis en je deze op wil warmen kost dat vrij veel energie. Dit komt omdat de cv- ketel dan extra veel warmte moet afgeven om de woning zo snel mogelijk op te kunnen warmen. Gevolg: de hoge temperaturen van het circulerende cv- water zorgen ervoor dat de hr- ketel minder zuinig gaat werken.

Wanneer je dan een verwarming ventilator gebruikt (= radiator ventilator) hoeft de ketel minder lang op een hogere temperatuur zijn werk te doen. En dat bespaart jou dus geld! De ventilator zorgt er daarnaast dus ook voor dat de warme lucht zich sneller kan verspreiden over de ruimte.

Hierdoor voelt je kamer dus ook direct een stuk warmer aan. En hoe kouder het is, hoe warmer de radiatoren zijn en hoe meer warmte er ook wordt afgegeven. Je kan het werk van een ventilator vergelijken met die van een föhn. 

Hierdoor ben jij zeer waarschijnlijk veel minder vaak geneigd de thermostaat hoger te zetten wanneer het koud is in huis of jij net uit de kou thuiskomt. Wanneer je de thermostaat twee graden lager zet bespaar je zonder dat je het zelf doorhebt tot wel 14% per jaar! Dat is natuurlijk niet niks.

Een andere manier om met de ventilator voor de radiator te besparen is door de temperatuur het cv- water dat door de radiatoren stroomt te verlagen. Misschien denk je, kan dat? Jazeker! In de meeste woningen staat dit standaard ingesteld op een temperatuur van 80 graden of zelfs hoger. 

Wanneer je deze maximale cv temperatuur verlaagt tot een maximum van bijvoorbeeld 55 graden, zal de hr- ketel minstens 10% zuiniger werken. Normaliter gesproken zou je met deze temperatuur je huis natuurlijk niet snel genoeg op kunnen warmen, maar dankzij de handige radiatorventilator dus wel!


Wat levert een radiator met ventilator op qua besparing?

Goed, we weten nu wat een radiator met ventilator is en hoe je hiermee kan besparen op je vaste lasten. Nu gaan we je vertellen hoeveel een radiator ventilator jou nou precies kan opleveren. Een radiator ventilator zorgt ervoor dat jij je woning sneller kan opwarmen, en daarnaast zal je woning ook sneller warm aanvoelen.

Hierbij is de besparing ongeveer 10 tot 15 procent per jaar op je gasverbruik. (1) Bij een gemiddeld huis met een gasverbruik van 1300 kuub is dit een bedrag tussen de 90 en 160 euro! Echter kan dit bedrag zelfs nog hoger uitvallen.

Veel hr- ketels verwarmen het circulatiewater dat door je radiatoren stroomt op een temperatuur van 70 tot 90 graden. Wanneer je, zoals eerder gezegd, deze temperatuur verlaagt heb je dankzij de ventilator evenveel warmte in je huis. Echter is je gasverbruik dan nóg zuiniger.

(1) Radiator ventilator: gas besparen in een warmer huis! (2021, 19 oktober). Zelf Energie Besparen. Geraadpleegd op 12 december 2021, van https://www.zelfenergiebesparen.nl/gas-besparen/radiator-ventilator/

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Hoe kun je de radiator ventilator plaatsen?

Wij hopen dat je nu net zo enthousiast bent als ons over het aanschaffen van een verwarming ventilator. Echter is dan natuurlijk nog de grote vraag hoe je deze zelf kan plaatsen. Hoe je dit doet heeft te maken met of je een ventilator hebt voor een radiator met één plaat, of voor een ventilator met convectors. 

Beide manieren behandelen we hieronder. Heb je een radiator met twee platen, dan werkt dit vrij simpel. Dit staat dan aangegeven in de meegeleverde handleiding.

Bij een radiator met één plaat

Sommige radiatoren bestaan niet uit twee platen die een stukje uit elkaar staan, maar hebben juist maar één plaat. Bij deze soort kan je het beste de producten van SpeedComfort gebruiken. De ruimte tussen muur en plaat moet dan minimaal 55 millimeter zijn. Je hebt dan de SpeedComfort Narrow nodig.

Deze bevestig je met de meegeleverde beugeltjes. Voor de ondersteuning aan de kant van de muur heb je metalen steunplaatjes nodig. Je krijgt natuurlijk een handleiding meegeleverd waarin staat hoe het exact moet.

Bij ventilator voor convectors

Wanneer je een convector of convectorput in huis hebt werkt het net iets anders. De minimale ruimte boven het convector blok moet dan 50 millimeter zijn. De ventilator moet namelijk boven het blok geplaatst worden maar mag niet boven het vloerniveau uitkomen.

Je krijgt de pootjes die je hiervoor nodig hebt meegeleverd. Je bent dan binnen een paar minuutjes klaar met de installatie, en ook hier krijg je een handleiding meegeleverd.


Beste Radiatorventilatoren merken

Tot slot gaan we de twee bekendste merken nog even kort bespreken. Zo hoef jij je zelf niet meer te oriënteren en weet je direct wat de goede merken zijn.

1. SpeedComfort:

Het eerste merk dat we behandelen en overigens eerder al benoemd hebben is SpeedComfort. Dit is zelfs ontworpen door een paar Nederlanders! Je kan dit merk kopen bij enkele bouwmarkten maar natuurlijk ook online bij bol.com bijvoorbeeld.

Zij bieden verschillende modellen radiator ventilatoren aan. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

 • Basic Mono voor kleine en korte radiatoren
 • Basic Trio: 3 koppelbare stukken voor grote, lange radiatoren
 • Type Narrow voor smalle radiatoren

En natuurlijk heeft dit merk zo ook zijn voordelen. Een paar voordelen van de SpeedComfort radiator ventilator zijn:

Voordelen

 • Vrij goedkoop in verhouding met andere merken verwarming ventilatoren
 • Een energieverbruik van slechts 16 cent per jaar
 • Maakt weinig tot geen geluid

2. Heatfan

Een ander bekend Nederland merk dat ventilator radiatoren maakt is Heatfan. Dit merk bestaat ook nog maar 3 jaar. Ondanks de jonge leeftijd van het merk is het een zeer goede gebleken. 

Ook zij bieden natuurlijk verschillende modellen aan, zo kan je er ook meerdere kopen voor een net iets voordeligere prijs dan de stukprijs. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

 • Duo Heatfan
 • Trio Heatfan
 • Heatfan solo

Voordelen

 • Maakt ook vrijwel geen geluid
 • Door de ventilator komt er wel 10 tot 20 procent meer warmte uit de radiator Heeft
 •  handige hoekstukken waardoor deze past op vrijwel elke radiator of convector

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>