Er valt een parkeerboete op de deurmat, maar je denkt zeker te weten dat dit niet klopt. Gelukkig is het mogelijk om een verkeersboete aan te vechten. Lees in dit artikel waarom deze boetes soms onterecht zijn uitgeschreven en hoe je hier bezwaar tegen maakt.
Onterechte verkeersboete
Er zijn verschillende redenen waarom een verkeersboete niet klopt. Dit komt voornamelijk door het gebruik van scanauto’s, die via een camera geparkeerde auto’s controleren terwijl ze langsrijden. Op het moment dat het kenteken van je auto geregistreerd staat als ‘niet betaald’, volgt automatisch een boete.
Het probleem is dat dit systeem rigide werkt, het is goed of het is niet goed. De scanauto ziet niet of je net naar de parkeerautomaat loopt om te betalen, of dat je kort stilstaat om te laden en lossen. De software van scanauto’s heeft regelmatig problemen met gemeentelijke ontheffingen of auto’s met een invalidenparkeerkaart. Hoewel je legaal parkeert, volgt dan toch een parkeerboete.
Ook in het geval dat je bij een parkeerautomaat of via een parkeerapp per ongeluk een verkeerd kenteken invoert, is bezwaar tegen de boete behoorlijk kansrijk. Als je bij het bezwaar een schermprint van de app, of het bonnetje meestuurt, kun je aantonen wel te hebben betaald, ook al klopt het kenteken niet.
Heeft een parkeerboete aanvechten zin?
De NOS heeft in de vier grootste steden uitgezocht of aanvechten zinvol is. Daaruit bleek dat in Rotterdam en Utrecht maar liefst driekwart van de boetes vervielen. In Amsterdam ging het om driekwart en in Utrecht een derde van alle ingediende bezwaren. Hieruit blijkt dat een verkeersboete aanvechten zeker kansrijk is.
Hoe een verkeersboete aanvechten
Een verkeersboete herken je door een brief met de letter M in de rechterbovenhoek. In de brief staat waarom de boete is opgelegd. In de meeste gevallen is het een gemeentelijke boete, waardoor je bij deze gemeente bezwaar moet maken. In de brief staat hoe je dit doet. Het gemakkelijkst is online, met gebruik van je DigiD. Je kunt ook schriftelijk bezwaar indienen. In de brief moeten onderstaande gegevens zijn vermeld:
- Naam, geboortedatum en geboorteplaats.
- Adres en woonplaats.
- Het CJIB-nummer, die staat rechtsboven in de brief.
- De motivatie waarom de boete onterecht is.
- De bezwaardatum, niet langer dan zes weken na ontvangst van de parkeerboete.
- Je bankrekeningnummer.(IBAN)
- Je handtekening.
- Een copy van de verkeersboete
Je kunt in de brief aangeven dat je in een gesprek je motivatie wil toelichten. In dat geval zal het Parket CVOM hierover contact met je opnemen.
Bezwaar tegen een negatieve beslissing
De officier van Justitie beoordeeld het bezwaar en beslist of de parkeerboete wel of niet terecht is uitgeschreven. Is de uitslag negatief, maar ben je het daar niet mee eens, dan is de stap naar een kantontrechter de volgende stap. De kantonrechter beoordeeld het verweer en spreekt zich uit.
Blijft de verkeersboete gehandhaafd, dan is er nog een andere stap, namelijk het gerechtshof. Overweeg wel goed of de hoogte van de boete deze stap waard is. Verlies je dit beroep, dan moet je vaak ook voor de proceskosten opdraaien, waardoor je een veelvoud beteeld van de oorspronkelijke parkeerboete.
Een andere optie? Laat verkeersboete.nl kosteloos voor je in bezwaar gaan. Verkeersboete.nl heeft een slagingskans van 1 op 4 in het aanvechten van verkeersboetes, dus is het zeker waard om het te proberen. Succes!