fbpx

Het energieverbruik van een warmtepomp: zo zit dat

Geschreven door: Anouk

Met de toenemende energieprijzen het afgelopen jaar is het investeren in een warmtepomp steeds interessanter geworden. Daar komt nog bij dat het vanaf 2026 verplicht is om bij het vervangen van de cv-ketel over te stappen op een duurzamer alternatief. Maar hoe zit het precies met het energieverbruik van een warmtepomp? Wij leggen het uit in dit artikel.

De werking van een warmtepomp

Een warmtepomp haalt zijn energie uit de omgeving. Dit kan de buitenlucht, ventilatielucht, het grondwater of de aarde zijn. Deze energie zet de warmtepomp om in energie voor het verwarmen (of koelen) van je woning en het verwarmen van water voor je keuken en badkamer. Bij dit proces verbruikt de compressor en enkele andere onderdelen van de warmtepomp elektrische energie.

All-Electric vs. hybride warmtepomp

Aan het proces zoals hierboven beschreven komt in principe geen gas aan te pas. In dat geval spreek je van een All-Electric ofwel volledig elektrische warmtepomp. Hiermee bespaar je 100% op je gasverbruik. Maar er zijn ook situaties waarin het nog niet wenselijk is om de cv-ketel de deur uit te doen, maar waar besparen op het gasverbruik nog wel mogelijk is. Daarvoor is een hybride warmtepomp een oplossing, die kan samenwerken met de cv-ketel. In dat geval zorgt de warmtepomp voor het grootste deel voor het verwarmen van de woning en alleen bij piekbelasting schakelt de cv-ketel nog in. En de cv-ketel zorgt dan ook voor het verwarmen van het water voor de keuken en badkamer. Wil je later nog wel de stap naar All-Electric makkelijk maken? Dan kies je het beste voor een All-Electric Ready hybride warmtepomp, die speciaal gemaakt zijn om de overstap nog makkelijker te maken..

Het stroomverbruik van een warmtepomp

Nu weer even terug naar de hoofdvraag van dit artikel. Want hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de volgende factoren:

  • de grootte van je huis
  • de mate van isolatie
  • aantal personen in je huishouden
  • gewenste hoeveelheid water
  • het rendement van de warmtepomp 

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP, waarbij geldt: hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteitsverbruik. Over het algemeen hebben warmtepompen een zeer goed rendemen. Zo zijn er warmtepompen die 1 kWh aan energie nodig hebben om 6 kWh aan warmte te leveren. Dit is een COP van 6 ofwel een rendement van 600%.

Een installateur kan de berekening van het stroomverbruik voor je maken en je helpen om de warmtepomp te kiezen die voor jouw woning het meeste rendement oplevert. Vraag dus vooral advies bij een installateur die verstand van zaken heeft. Lees ook meer over het overstappen naar een andere energieleverancier in 2023, waarmee je ook geld kunt besparen.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>