fbpx

Hoeveel geld kan ik besparen met vloerisolatie?

Geschreven door: Anouk
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoeveel geld kan ik besparen met vloerisolatie?

Vloerisolatie is een belangrijke investering voor huiseigenaren die op zoek zijn naar manieren om energie te besparen en hun wooncomfort te verbeteren. Naast het verminderen van warmteverlies en het behouden van een aangename temperatuur in huis, kan vloerisolatie ook helpen om geld te besparen op energierekeningen. In dit artikel zullen we de potentiële besparingen bespreken die kunnen worden bereikt met vloerisolatie en enkele andere voordelen van deze energiezuinige upgrade.

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie verwijst naar het proces van het aanbrengen van isolatiemateriaal onder de vloer om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van een woning te verbeteren. Het isolatiemateriaal, zoals isolatieplaten of isolatiedekens, wordt geplaatst tussen de vloerbalken om een barrière te vormen tegen koude luchtstromen vanuit de kruipruimte of de grond.

Hoe werkt vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal strategisch geplaatst om te voorkomen dat koude lucht vanuit de kruipruimte of de grond de vloer binnendringt. Dit helpt om warmteverlies te verminderen en een constantere temperatuur in huis te behouden. Het isolatiemateriaal fungeert als een thermische barrière en vermindert de behoefte aan verwarming, waardoor energie wordt bespaard.

De voordelen van vloerisolatie

Vloerisolatie biedt verschillende voordelen voor huiseigenaren. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Verhoogd comfort: Vloerisolatie zorgt voor een gelijkmatigere temperatuur in huis, waardoor koude vloeren en tocht worden verminderd. Dit resulteert in een verhoogd comfort voor de bewoners.
 • Energiebesparing: Door het verminderen van warmteverlies via de vloer kan vloerisolatie aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Minder energieverbruik betekent lagere energierekeningen.
 • Milieuvriendelijkheid: Met vloerisolatie vermindert je jouw ecologische voetafdruk door het verminderen van de CO2-uitstoot. Het is een duurzame oplossing die bijdraagt aan een groenere leefomgeving.

Hoeveel geld kan ik besparen met vloerisolatie?

De exacte besparingen die je kunt bereiken met vloerisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van jouw woning, het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt en de energieprijzen in jouw regio. Over het algemeen kunnen de besparingen op energierekeningen variëren van 10% tot 25% na de installatie van vloerisolatie.

Factoren die van invloed zijn op de besparingen

De besparingen die je kunt behalen met vloerisolatie kunnen variëren op basis van de volgende factoren:

 • Woningtype: De grootte en het type woning hebben invloed op de hoeveelheid warmteverlies en de potentiële besparingen. Grotere woningen hebben doorgaans meer verwarmingsbehoeften, dus de besparingen kunnen hoger zijn.
 • Isolatiemateriaal: Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, EPS-parels en polyurethaanschuim. Elk materiaal heeft zijn eigen isolatiewaarde en eigenschappen, wat van invloed kan zijn op de besparingen.
 • Energieprijzen: De energieprijzen variëren per regio en kunnen een grote rol spelen bij de uiteindelijke besparingen. Hogere energieprijzen resulteren over het algemeen in grotere besparingen.

Subsidies en financiële ondersteuning

Om huiseigenaren aan te moedigen om energiezuinige maatregelen te nemen, zijn er verschillende subsidies en financiële ondersteuningsprogramma’s beschikbaar voor vloerisolatie. Deze programma’s kunnen helpen bij het verlagen van de vloerisolatie kosten en het stimuleren van investeringen in energiebesparende upgrades. Neem contact op met lokale instanties en energieadviseurs om te ontdekken welke subsidies beschikbaar zijn in jouw regio.

Het belang van professionele installatie

Het correct installeren van vloerisolatie is essentieel voor optimale prestaties en besparingen. Het is raadzaam om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen voor de installatie. Een professional kan de juiste isolatiematerialen kiezen, ervoor zorgen dat de isolatie naadloos wordt aangebracht en eventuele problemen identificeren die de prestaties kunnen beïnvloeden.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>