Als huiseigenaar is het een goed idee om te investeren in zonnepanelen. Je kunt het rendement op deze investering vergelijken met een spaarrekening met 5 procent rente. Daarnaast bespaar je energiekosten en je krijgt zelfs een financiele vergoeding vanuit de overheid om de zonnepanelen aan te schaffen. Dat klinkt als een uitstekende deal. Wat zijn dan de kosten van zonnepanelen? Je leest er meer over in dit artikel.
Kosten van zonnepanelen: meerdere factoren zijn van invloed
Wat zijn de precieze kosten van zonnepanelen? Dat is van meerdere factoren afhankelijk. Ieder huishouden en set van zonnepanelen is verschillend. Je leest hieronder hoe dat precies kan.
Soort zonnepanelen
Je hebt twee soorten zonnepanelen: monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Daarnaast heb je ook glas-glas en folie-glas zonnepanelen. De monokristallijn zonnepanelen zijn iets duurder, net als de glas-glas panelen. Als je de combi van beide neemt, dan betaal je de hoogste prijs. Daarvoor heb je wel de beste kwaliteit en dat zie je terug in de maximale levensduur.
Welk merk zonnepanelen
Er is niet 1 merk zonnepanelen: je vindt een divers aanbod op de markt. De prijs en kwaliteit lopen behoorlijk uiteen. De merken uit Duitsland of Scandinavië hebben een betere reputatie dan de merken uit China. Daarom betaal je meer voor de Europese merken. Al is er geen goed of slecht merk als je zonnepanelen wil aanschaffen. Het hangt af van je budget en je behoeften.
Vermogen zonnepanelen
Het vermogen van een zonnepaneel is uitgedrukt in Wattpiek. Hoe groter je verbruik en gezinssamenstelling, hoe meer vermogen je nodig hebt. Als je weinig ruimte hebt en je hebt wel een groot vermogen nodig, dan heb je minder zonnepanelen. Je betaalt dan misschien toch net zoveel als iemand met meer panelen. Daarom is ook daar geen vaste prijs aan te hangen. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt echt af van je persoonlijke situatie. Een adviseur van Veranderstroom kan je daar alles over vertellen.
Subsidies vanuit de overheid voor consumenten
De investering in een zonnepanelensysteem gaat al snel vanaf 5000 euro. Gelukkig zijn er genoeg regelingen vanuit de overheid om de kosten te drukken. Je kunt bijvoorbeeld het bedrag terugvragen van de betaalde btw via de Kleine Ondernemersregeling. Met de salderingsregeling krijg je een bedrag voor de stroom die je teruglevert aan het energienet. Het is dan wel belangrijk dat je als ondernemer staat ingeschreven bij de KVK. Daarnaast zijn er via de gemeente verschillende subsidies verkrijgbaar. Vraag na bij het loket van de gemeente wat voor jou van toepassing is. Wil je nog meer weten van de kosten van zonnepanelen? Kijk dan op veranderstroom.nl wat voor jou van toepassing is.