fbpx

Hoeveel liter water verbruik je met douchen?

Geschreven door: Anouk

Waarschijnlijk is het je niet ontgaan: de inflatie is momenteel ontzettend hoog. Hoe dit komt? Nou, de pandemie heeft een groot aandeel gehad in deze stijging. Het gevolg hiervan is dat eigenlijk vrijwel alles duurder wordt. Wist jij bijvoorbeeld al hoeveel liter water je verbruikt met douchen?

Je kleding, boodschappen maar ook vaste lasten zullen in prijs gaan stijgen komende tijd (is de verwachting). Hierdoor ben jij dus ook meer geld kwijt. En dat is natuurlijk flink balen: niemand zit daar op te wachten.

Helaas is er weinig wat je daar aan kan doen. Inflatie wordt beïnvloed door verschillende factoren waar jij als individu niet veel macht over hebt. Echter kan je natuurlijk wel op variërende manieren proberen te besparen op al deze stijgende kosten.

Besparen op je boodschappen kan tot zekere hoogte uiteraard. Gelukkig zijn er talloze verschillende manieren waarop je kan besparen op deze vaste lasten! Een erg bekende kostenpost is natuurlijk de douche. Besparen op douchen is dan ook een goed idee. 

Een douche verbruikt nou eenmaal veel water per minuut. Wanneer je graag houdt van uitgebreid douchen kan deze rekening aardig hoog oplopen. Maar je waterverbruik tijdens het douchen kan je heel makkelijk reduceren! Je zal zien dat dit best wat geld kan besparen, en daar kan je weer hele andere leuke dingen van doen! 

In dit artikel gaan we je uitleggen hoeveel liter water jij (gemiddeld) verbruikt onder de douche. Daarnaast gaan we in op hoe jij je waterverbruik tijdens douchen kan verminderen. En tot slot vertellen we je hoeveel douchen nou precies kan kosten.


Hoeveel liter water verbruik je met douchen?

In slechts één minuut gebruik je al gauw 6 liter water. (1) Klein rekensommetje: in 5 minuten is dat 30 liter, in 10 minuten 60 liter en in een half uur 180 (!) liter water. Dat is natuurlijk verschrikkelijk veel. En naast dat dat nogal aantikt op de rekening is het natuurlijk ook niet goed voor moeder natuur.


Aantal minuten

Aantal liter

1 minuut douchen

6 L

5 minuten douchen

30 L

30 minuten douchen

180 L

Dit verbruik is natuurlijk wel een gemiddelde. Wat je waterverbruik tijdens het douchen exact is, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan je de straal van de douche natuurlijk zo hard of zacht zetten als je zelf prettig vindt.

Hierbij is de vuistregel: hoe harder de straal, hoe meer water je verbruikt. Maar dat is niet alles. Het type douchekop dat je gebruikt kan hier ook veel invloed op hebben. Zo heb je bijvoorbeeld kleine douchekoppen maar ook extra brede douchekoppen. Daar komt dan ook logischerwijs meer water uit dan bij een kleine.


Een regendouche is eigenlijk de grootste verbruiker, omdat deze ook de grootste douchekop heeft. Maar je hebt ook een speciale waterbesparende douchekop. Hiermee kan je op een slimme manier veel water besparen door middel van luchtdruk. Daar komen we later in dit artikel nog op terug!


(1) Boilermarkt. (z.d.). Wat is het gemiddelde waterverbruik met douchen? | Boilermarkt.nl. Geraadpleegd op 19 december 2021, van https://www.boilermarkt.nl/hoeveel-liter-water-verbruik-ik-met-douchen-per-minuut/

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Hoe kun je het waterverbruik verminderen tijdens het douchen?

Je weet nu hoeveel water je (gemiddeld) verbruikt met het douchen. Dat kan best schrikken zijn natuurlijk, omdat dit vaak meer is dan je denkt of bewust beseft. De grote vraag is dan hoe je het waterverbruik tijdens het douchen kan gaan verminderen.

Want erg goed voor de portemonnee is het niet. En voor het milieu uiteraard ook niet, omdat voor douchen energie nodig is. En de opwekking van energie zorgt weer voor de uitstoot van CO2 en dat wil je het liefste zoveel mogelijk reduceren. 

Er zijn gelukkig verschillende manieren om je waterverbruik tijdens het douchen te verminderen. Onderstaand hebben wij deze manieren keurig op een rijtje gezet. Zo kan jij dit later ook rustig teruglezen, handig!

Waterbesparende douchekop

De eerste manier om je waterverbruik tijdens douchen te verminderen is door een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Maar wat is dit precies? Een waterbesparende douchekop verbruikt aanzienlijk minder water dan normale douches. 

Dit komt door verschillende functies die zijn toegevoegd aan de kop. De meeste waterbesparende douchekoppen voegen lucht toe om op die manier water te kunnen besparen. De douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut, mét alsnog een goed straal. Je merkt zelfs het verschil niet! 

Hieronder een voorbeeld:

Standaard douchekop

Waterbesparende douchekop

46.800 liter water per jaar

28.080 liter water per jaar

196 m3 gas per jaar

118 m3 gas per jaar

Kosten: 206 euro

Kosten: 123 euro

Top 5 Beste Waterbesparende douchekoppen

Beste koop waterbesparende douchekop
1. MM Brands Ionische Douchekop

Beste prijs / kwaliteit
2. Ionische douchekop

Beste goedkope waterbesparende douchekop
3. Ionische douchekop - Hoge druk, Waterbesparend & Met 3 Douchemodi

Beste luxe waterbesparende douchekop
4. MM Brands Ionische Douchekop

Beste koop waterbesparende douchekop
1. MM Brands Ionische Douchekop

Douchetimer

Ten tweede kan je ook een douchetimer instellen uiteraard. Wij snappen natuurlijk dat het heerlijk is om na een lange werkdag lekker tot rust te komen door een uitgebreide, warme douche te nemen. Maar wanneer je dit met enige regelmaat doet kan het zorgen voor serieuze extra kosten op de rekeningen.

Zeker wanneer je bijvoorbeeld niet alleen woont, maar ook met kinderen die graag lang willen douchen. Een makkelijke manier om hier verandering in te brengen is door een douchetimer in te stellen.

Je hebt speciale timers die je aan je douchewand vast kan maken waarop je gemakkelijk een tijd van bijvoorbeeld 7 minuten in kan stellen. Maar het kan ook prima op je telefoon. Het is een simpele maar effectieve manier om je waterverbruik tijdens douchen te verminderen.

Thermostatische mengkraan

Een thermostatische mengkraan is, zoals de naam ook impliceert, een kraan met een ingebouwde thermostaat. Deze thermostaat regelt de temperatuur van het water, waardoor jij dit met slechts één knop in kan stellen.

Veel douches hebben standaard zo’n thermostatische mengkraan. Je kan zelf de knop warmer of kouder draaien. vervolgens zorgt de thermostaat voor een menging van warm en koud water om zo op de gewenste temperatuur te komen. Door deze een paar graden kouder te zetten dan normaal kan je al geld besparen.

Douche-WTW

Tot slot heb je nog de zogenoemde douche-WTW. Dit staat voor Warmte Terug Winning. Zo’n WTW installatie haalt warmte uit wegstromend douchewater. Dit wordt vervolgens gebruikt om het koude leidingwater voor te verwarmen.

Je ‘recyclet’ als het ware dus je warme water. Er zijn verschillende soorten douche WTW’s. De goedkoopste variant is de douchepijp WTW. Deze zorgt tevens ook voor de meeste besparing, vang je direct twee vliegen in één klap!  

Klein minpuntje: je kan deze douchepijp WTW alleen gebruiken wanneer de badkamer op een verdieping staat waar ruimte is voor een verticale buis. Wanneer dit niet kan heb je ook nog de douchegoot WTW. Dit is een horizontale buis met warmteverwisselaar die verwerkt zit in een speciale douchegoot.

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Wat kost douchen?

Je weet nu natuurlijk hoeveel liter water je verbruikt in één minuut, maar ook in een half uur. Waarschijnlijk vraag je je dan ook af wat de prijs hiervan is. Want is dat wel écht zo prijzig als je denkt?

Hiervoor gaan we kijken naar de kosten per liter water en naar de kosten voor een douchebeurt van één, vijf en tien minuten. Dit hebben we onderstaand verwerkt in een overzichtelijke tabel!


Disclaimer: omdat het waterverbruik van een douchebeurt afhankelijk is van verschillende factoren gaan we hier uit van gemiddelden. In jouw persoonlijke situatie kan dit dus net iets hoger of juist lager uitvallen.

Aantal minuten

Prijs voor de douchebeurt

Tien minuut douchen

0,50 cent

Vijf minuut douchen

0,25 cent

Eén minuut douchen

0,05 cent

Tip: last van veel kalk? Bekijk eens deze pagina over de beste waterontharders!

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Water besparen met douchen - FAQ

Hoeveel water verbruik je met 10 minuten douchen?

Hoeveel liter water je verbruikt met 10 minuten douchen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo heeft dit te maken met de temperatuur van het water, maar ook met de douchekop en de breedte van de douchestraal. Gemiddeld kost 10 minuten douchen zo’n 50 cent.

Verbruikt douchen minder water dan een bad?

Dat ligt er maar net aan hoe lang je doucht natuurlijk. Een gemiddeld bad heeft zo’n 115 liter water nodig. Afhankelijk van hoeveel water je gebruikt kost een bad tussen de 0,58 of 0,87 cent per keer. Wanneer je een korte douche neemt verbruik je dus minder water dan bij een bad.

Hoeveel kost een douchebeurt?

Hoeveel een douchebeurt kost is afhankelijk van hoe lang je zelf doucht. Ook is dit afhankelijk van andere factoren zoals je douchekop, de temperatuur van het water en de straal die je gebruikt. Gemiddeld kost een douchebeurt van 8 minuten 40 cent.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>