fbpx

Huis verbouwen? Doe dit binnen je bestaande hypotheek

Geschreven door: Bespaargelijk123
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Energie
  • /
  • Huis verbouwen? Doe dit binnen je bestaande hypotheek

Ben je voornemens om je huis te gaan verbouwen? Dan is dit vaak een flinke kostenpost. Logisch, want stel je voor dat je iets wilt laten doen wat ook serieuze impact heeft, dan gaan hier flink wat kosten mee gemoeid. Zo kunnen de kosten voor een nieuwe keuken of badkamer al snel oplopen tot ruim boven de 10.000 euro per verbouwing, maar is ook een aanbouw een investering die flink in de papieren kan lopen. Nu kan het natuurlijk zijn dat je dit allemaal vanuit je eigen spaarrekening kunt bekostigen, maar de kans dat ook jij dit kunt is vrij klein, weten we uit ervaring. Daarnaast is het ook vanuit fiscaal oogpunt verstandiger om dit middels een financiering te doen, zodat je niet direct alle geld van je spaarrekening hoeft te gebruiken. Hoe dit in de praktijk werkt, leggen we je allemaal uit.

Je verbouwing meefinancieren in je hypotheek

In de ideale situatie financier je de verbouwing direct mee in je hypotheek. Dit gebeurt vaak op het moment dat je een huis hebt gekocht en deze ook direct wilt laten verbouwen. Het gebeurt namelijk ontzettend vaak dat mensen kiezen voor een huis met potentie en direct de badkamer en keuken willen laten verbouwen, via stucdeal meerdere offertes opvragen voor een goede en betaalbare stukadoor en ga nog maar even zo verder. Wanneer je deze keuze maakt, dan kan er in het taxatierapport worden opgenomen wat de waarde van de woning is nadat je deze hebt verbouwd. Het is dan vaak mogelijk om op basis daarvan een hypotheek te krijgen die hoger ligt dan de huidige waarde van de woning, waardoor je dit dus kunt bekostigen vanuit de hypotheek.

Een tweede hypotheek afsluiten

Is de eerste optie niet mogelijk of kies je ervoor om je huis pas na een aantal jaren te gaan verbouwen, dan is het afsluiten van een tweede hypotheek ook een optie. Dit wordt vaak ook wel gezien als een bouwdepot en is als het ware een extra lening boven op je bestaande hypotheek. Dit doe je dan ook vaak bij dezelfde kredietverstrekker als je hypotheek, zodat je alles bij dezelfde partij aflost. Dit geld kun je dan vervolgens gebruiken voor de verbouwing van de badkamer, het laten aanbrengen van pleisterwerk, maar vergeet ook niet de kosten voor bijvoorbeeld het laten uithalen van de oude keuken of badkamer.

Lening afsluiten voor verbouwing

De laatste optie, maar zeker niet de voordeligste, is het afsluiten van een doorlopend krediet, bijvoorbeeld voor het aanpassen van de akoestiek in je woning. Bij een doorlopend krediet betaal je namelijk veel meer rente, maar heb je wel het voordeel dat je dit alleen betaalt over het geld dat je hebt opgenomen. Om nu te bepalen wat voor jou het beste is, is het aan te raden om eens in gesprek te gaan met een onafhankelijk financieel adviseur. Zo weet je namelijk precies welke mogelijkheden er zijn en welke constructie in jouw situatie het beste is.

Over de auteur Bespaargelijk123


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>