fbpx

Is duurdere koffie altijd beter?

Geschreven door: Nanda

In Nederland, maar ook in andere landen van de wereld, wordt er elke dag veel koffie gedronken. De prijzen van de koffiebonen, en daarmee ook de koffieproducten, stijgen met de dag. Je hebt wel te maken met grote prijsverschillen als het gaat om de koffieproducten. Zo betaal je bijvoorbeeld voor HEMA koffie net wat minder dan voor Dolce Gusto. Maar, is het wel nodig om duurdere koffieproducten te kopen? Is de smaak van deze duurdere producten misschien beter of zijn deze producten over het algemeen beter? 

Koffiebonen

Koffie wordt meestal gemaakt van Arabica of Robusta koffiebonen. Arabica bonen bevatten vaak minder schimmels dan de Robusta bonen. Het blijft wel een feit dat beide soorten bonen schimmels kunnen bevatten. Het is wel zo dat er over duurdere koffiesoorten vaak wordt gezegd dat deze met meer zorg zijn gemaakt. Duurdere koffie zou dan vaak beter zijn voor de gezondheid. Maar, is dit wel zo? Een ding is zeker: vertrouw vooral op je eigen smaakpapillen en doe goed onderzoek naar de herkomst van je koffieproducten.

De smaak van koffie en de kwaliteit

Vaak geven je smaakpapillen al een goede indicatie over hoe het met de kwaliteit van de koffie is gesteld. Vertrouw daarom ook zeker op je eigen smaakpapillen wanneer je een kopje koffie drinkt. Goede koffie smaakt vaak veel lekkerder dan koffie van wat mindere kwaliteit. Wat maakt koffie lekker en goed?

Wanneer je het gevoel hebt dat je echt van het kopje koffie geniet, dan is het een lekker kopje koffie. Maar, de manier waarop de koffiebonen worden verwerkt, is bepalend voor de kwaliteit van de koffie. Neem bijvoorbeeld koffiebonen die in Afrika worden verwerkt. Daar is het vaak het geval dat de koffiebonen in de openlucht in de zon worden gedroogd. Dit is natuurlijk prima, maar vogels hebben dan wel de kans om hun uitwerpselen op de koffiebonen te laten vallen. De koffiebonen worden hierdoor blootgesteld aan bacteriën en die krijg je dan in je dagelijkse bakje koffie binnen. Dit wil niet zeggen dat je helemaal geen koffie uit Afrika moet drinken, maar doe wel goed onderzoek naar de herkomst van de bonen en de manier waarop deze zijn verwerkt.

Er zijn ook producenten die gebruikmaken van de natte verwerkingsmanier. Hierbij worden de bonen in tonnen met water opgeslagen, zodat het makkelijker is om de buitenkant van deze bonen te verwijderen. Ook dan bestaat er een kans dat deze worden aangetast door bacteriën. 

De positieve effecten van goede koffie

Maar, bij een goed bakje koffie is de smaak ervan heerlijk en is het verwerkingsproces van de bonen uitstekend, hygiënisch en verantwoord. Goede koffie heeft positieve effecten op alertheid en op de werking van de hersenen. En verschillende onderzoeken wijzen uit dat koffie ook positieve effecten heeft op het ouder worden. 

Door goed onderzoek te doen naar de herkomst en de verwerkingswijze van de bonen en door te vertrouwen op je smaakpapillen kom je te weten of je koffie van goede kwaliteit is. Duurdere koffie is alleen beter wanneer de prijs overeenkomt met de kwaliteit. Laat je niet misleiden door de prijzen die de ‘grotere’ merken voor hun koffieproducten vragen, maar doe altijd onderzoek. Alleen dan weet je of je waar krijgt voor je geld.

Over de auteur Nanda


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>