fbpx

Bijdragen aan een beter milieu én tegelijkertijd besparen op jouw energierekening? Dat kan met zonnepanelen! De prijs van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. In dit artikel zetten we de zonnepanelen kosten overzichtelijk voor je op een rijtje. Zo weet je precies wat je kan verwachten!

Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Meer informatie ontvangen over zonnepanelen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 


Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

De kosten van zonnepanelen zijn erg uiteenlopend. De prijzen variëren gemiddeld tussen de €4.000 tot € 12.000 (incl. montage). De hoeveelheid panelen bepaalt voor het grootste deel wat zonnepanelen kosten. Hoe meer panelen je nodig hebt, hoe groter het totale kostenplaatje. 

Belangrijk om te weten: De prijs van zonnepanelen is op het moment gunstiger dan ooit. Afgelopen jaren zijn de kosten zonnepanelen steeds blijven dalen waardoor de investering steeds betaalbaarder werd.

Echter, na een paar jaar van prijsdalingen is de voorspelling dat de zonnepaneel kosten vanaf nu weer wat meer zullen gaan stijgen vanwege hogere prijzen voor grondstoffen. Daarom is het nu nog belangrijker om voor aankoop een aantal offertes te vergelijken via BespaarGelijk. Dan weet je zeker dat je de beste deal vindt. Via deze link vergelijk je gemakkelijk offertes. 


Voorbeeld tabel Zonnepanelen kosten

Eenvoudig de kosten en opbrengsten van zonnepanelen vergelijken? Dat kan! In onderstaande tabel hebben we de kosten en opbrengsten per het aantal zonnepanelen voor je op een rijtje gezet. Zo weet je meteen wat je kan verwachten van de zonnepanelen-opbrengst!

Aantal panelen

Kosten panelen

Installatiekosten

Opbrengst per jaar

6

€ 3.300

€ 750

€ 390

8

€ 4.400

€ 850

€ 520

10

€ 5.500

€ 950

€ 650

12

€ 6.600

€ 1.050

€ 780

14

€ 7.700

€ 1.150

€ 910


Wat voor installatie heb ik nodig voor een gemiddeld huishouden

Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks rond de 3.000 kWh aan stroom. Voor dit verbruik heb je vaak genoeg aan 10 zonnepanelen. De jaarlijkse opbrengst van 10 zonnepanelen ligt in de eerste jaren op ongeveer 3.000 kWh, wat wel €650 scheelt op je energierekening! 


Voor een gemiddeld huishouden helpt een set van 10 zonnepanelen je dus behoorlijk besparen. De kosten voor 10 zonnepanelen liggen gemiddeld rond de €5.500 (incl. installatie). Binnen +/- 9 jaar heb je de zonnepanelen terugverdient en geniet je van gratis stroom!

Hoe wordt de zonnepanelen prijs bepaald?

Het totale kostenplaatje van zonnepanelen kan erg uiteenlopen. De precieze prijs zonnepanelen wordt bepaald door meerdere factoren, zoals: het merk, vermogen, omvormer, soort zonnepaneel en de installateur. Onderstaand lichten we de factoren aan je toe!

Het merk zonnepanelen

Net als bij andere producten, zijn er ook voor zonnepanelen zowel A- als B-merken. Een aantal A-merken in zonnepanelen zijn o.a. SunPower, LONGi Solar, Canadian Solar en Solarwatt. Met deze merken ben je zeker van een kwaliteitsproduct op jouw dak.

Hoewel de kosten van zonnepanelen met een A-merk iets hoger uit kunnen vallen, raden we je toch aan voor deze merken te kiezen. Met A-merk zonnepanelen ben je namelijk gegarandeerd van het hoogste rendement en dus de meeste opbrengst aan groene stroom!

Het vermogen 

Een andere factor die de prijs van een zonnepaneel bepaalt is het vermogen van een paneel. Zonnepanelen zijn er in verschillende vermogens; 350 Wp, 360 Wp, 400 Wp, etc. Hoe hoger het vermogen, des te meer stroom een paneel opwekt. De zonnepanelen met een hoog vermogen zijn dan ook iets duurder dan de zonnepanelen met een lager vermogen.

Omvormer

Een omvormer zet gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. De kosten voor een omvormer hangen af van het merk en vereiste vermogen, maar liggen gemiddeld rond de €850 (incl. plaatsing). De meeste aanbieders rekenen de omvormer al mee in de aankoopprijs, je ontvangt dan het totale kostenplaatje inclusief omvormer.

Soort zonnepaneel

Er zijn 3 soorten zonnepanelen op de markt, de één duurder als de ander. Zo heb je de amorf zonnepanelen, deze zijn met €350 per paneel het goedkoopst. De monokristallijn zonnepanelen zijn de duurste zonnepanelen en kosten gemiddeld €650 per paneel. Als laatste liggen de polykristallijn zonnepanelen met €550 per paneel tussen beide in.

Installateur

Zonnepanelen dienen op het dak gemonteerd te worden door erkende installateurs. Installateurs hanteren verschillende tarieven, het dus extra belangrijk om hun offertes te vergelijken via BespaarGelijk.nl voor de beste deal!

Hoeveel kun je met zonnepanelen besparen?

Door zelf zonne-energie op te wekken, kun je flink besparen op jouw energierekening! Gemiddeld bespaart een persoon met zonnepanelen op het dak over de gehele levensduur van de zonnepanelen (25 jaar) zo'n €500 per jaar. Zodra je de terugverdientijd zonnepanelen van +/- 9 jaar voorbij bent, geniet je dus nog 16 jaar van gratis eigen stroom. Een slimme investering dus!


Lagere prijs zonnepanelen dankzij subsidies

De aanschaf van zonnepanelen is behoorlijk duur. Helaas geldt er in Nederland geen landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. Gelukkig zijn er verschillende andere manieren om de prijs alsnog naar beneden te halen. Onderstaand lichten we de subsidies van zonnepanelen aan je toe!

BTW-teruggave

Allereerst is het voor iedereen die zonnepanelen koopt mogelijk om het volledige BTW-bedrag over zowel de aankoop als de installatie terug te vragen. Zodra je zelf opgewekte stroom teruglevert aan het net, word je door de Belastingdienst namelijk gezien als ondernemer. Als ondernemer mag je de betaalde BTW over zonnepanelen over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Zo bespaar je alweer 21% op jouw investering!

Groene lening van de gemeente

Sommige gemeentes geven nog subsidie op zonnepanelen in de vorm van een groene lening. Met een groene lening kan je geld lenen om zonnepanelen aan te schaffen. Let er wel op dat je deze leningen vervolgens met rente terugbetaald! Voor meer informatie over de groene lening raden we aan contact op te nemen met jouw gemeente.

Lokale subsidies

Om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren bieden sommige gemeenten lokale subsidies aan. Zo is er een lokale subsidie die korting geeft op zonnepanelen bij groepsaankopen. Check daarom altijd de website van jouw gemeente voor eventuele lokale subsidies!


Zonnepanelen kosten vergelijken

Geïnteresseerd in een set zonnepanelen op je dak? Dan is het verstandig een aantal zonnepanelen-offerte te vergelijken via BespaarGelijk! Wij werken samen met verschillende zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Zij kunnen je helpen met al je vragen over hoeveel zonnepanelen en de totale kosten! Vul nu vrijblijvend ons formulier in en ontvang meerdere offertes van specialisten bij jou uit de buurt.

Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Meer informatie ontvangen over zonnepanelen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 


Veelgestelde vragen

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De gemiddelde prijs van 1 zonnepaneel ligt rond de €550. Een gemiddeld huishouden heeft rond de 10 zonnepanelen nodig om aan hun energievraag te voldoen. 10 zonnepanelen kosten dan in totaal gemiddeld €5.500 (incl. montage).

Wat is de prijs van 30 zonnepanelen inclusief montage?

De prijs van 30 zonnepanelen ligt gemiddeld rond de €16.500. Dit bedrag is inclusief montage en exclusief BTW.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>