fbpx

Startende ondernemer: heb je hier al aan gedacht?

Geschreven door: Anouk
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Startende ondernemer: heb je hier al aan gedacht?

Ben je startende ondernemer? Dan komt er een heleboel op je af. Ondernemer worden is een serieuze stap, waar veel bij komt kijken. Je bent immers net begonnen met je business: nu is het zaak om winst te maken en te groeien. Dat niet alleen, er zijn ook verschillende regelzaken om goed in te duiken. Je wilt een veilige en gezonde bedrijfsvoering toepassen. Hoe je dat doet? Dit zijn slimme tips.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Als ondernemer heb je te maken met bedrijfsaansprakelijkheid, bijvoorbeeld bij ongevallen. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Een ongeluk is immers zo gebeurd, met als mogelijk gevolg dat je een schadeclaim ontvangt. De kosten kunnen flink oplopen, wat er in het ergste geval voor kan zorgen dat je failliet gaat. Een AVB verzekering (oftewel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering) helpt je bij het oplossen van schade bij een klant of opdrachtgever. Wat er verzekerd is? Denk aan zaak- of persoonsschade door producten die je maakt of levert, evenals zaak- of persoonsschade ontstaan tijdens het uitvoeren van werkzaamheden door je eventuele werknemers. Maar ook kosten voor rechtsbijstand vallen onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Vrijwel alle ondernemers doen er goed aan om deze verzekering aan te vragen.

Verzekeringen

Naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn er nog meer verzekeringen om aan te vragen. Hoewel weinig tot geen verzekeringen verplicht zijn als ondernemer, zijn er wel veel relevante verzekeringen. Denk er in ieder geval over na of je deze verzekeringen wilt afsluiten. Zo zijn er verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen voor ondernemers: denk naast aansprakelijkheid voor bedrijven (AVB) ook aan aansprakelijkheid voor beroepen (BAV) en bestuurders (BTA). Het is maar net wat er in jouw beroep relevant is. Bij arbeidsongeschiktheid verdien je niets als ondernemer: dit vang je op met een arbeidsongeschiktheidsverzekering, of een alternatief zoals een broodfonds. Denk er verder over na of je je bedrijfsruimte, producten of apparatuur wilt verzekeren. Dit zijn belangrijke verzekeringen om de basis mee te leggen. Per beroep zijn bepaalde verzekeringen weer meer of minder belangrijk: achterhaal waar jij mee te maken krijgt als ondernemer. Je kunt je hier ook over laten adviseren.

Ondernemingsplan

Hoewel je misschien de neiging hebt om in het wilde weg te gaan ondernemen, kun je het beter gestructureerd aanpakken. Start met een ondernemingsplan, dat je zelf opstelt of waar je hulp bij inschakelt. Hierin zet je verschillende zaken op papier: het liefst zo uitgebreid mogelijk. Hoe ziet je bedrijf eruit? Wat voegt jouw bedrijf toe? Waar sta je over een aantal jaar? Hoe ziet de markt eruit waarin je werkt? Welke marketing ga je toepassen? En hoe ga je je bedrijf financieren? Noteer je doelen en de winst die je voor ogen hebt. Schrijf ook iets over jezelf en hoe je jezelf ziet als ondernemer. Het opstellen van dit plan is niet alleen nuttig voor jezelf, maar ook noodzakelijk als je bijvoorbeeld een investering wilt aanvragen.

Administratie

De administratie is voor veel (startende) ondernemers een hoofdpijndossier. Toch is het absoluut essentieel om de administratie op orde te hebben: dit is zelfs verlicht voor de Belastingdienst. Houd vanaf het begin alles bij rondom je inkomsten, uitgeven en winst. Ook praktische zaken tellen mee: maak bijvoorbeeld een document voor offertes en facturen. Houd je uren bij. Doe op tijd je aangiftes, zoals de kwartaalaangifte en de aangifte inkomstenbelasting. Dit hoef je niet helemaal zelfstandig te doen, mocht je er niet uitkomen. Het is aan te raden om een boekhouder te nemen, die je ondersteunt bij de administratie. Een boekhouder geeft je inzicht en kan er zelfs voor zorgen dat je minder hoeft te betalen qua belasting.

Neem je bedrijfsvoering direct serieus, al vanaf de start van je ondernemerschap. Daar pluk je later weer de vruchten van. Het gaat dus niet alleen om het uitvoeren van je werkzaamheden, maar ook om alle randzaken die erbij komen kijken.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>