fbpx
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Zonnepanelen
 • /
 • Zonnepanelen met stekker: De voor- en nadelen op een rijtje! [Plug and Play]

Een deel van jouw stroom zelf opwekken of op zoek naar een zonnepaneel voor op de camper of caravan? Dan zijn zonnepanelen met stekker een geschikte keuze! In dit artikel leggen we je alles uit over de zonnepanelen op stopcontact; de kosten, voor- en nadelen en hoe ze werken. 

Wil jij meer weten over Zonnepanelen met stekker? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Waarom kiezen voor zonnepanelen met stekker?

Het laten installeren van reguliere zonnepanelen is vaak een behoorlijke klus. Zo dient de gehele zonnepanelen set op het dak gemonteerd te worden en door een elektricien op de meterkast aangesloten te worden. Een simpeler systeem dan de reguliere zonnepanelen zijn de plug & play zonnepanelen. Deze zonnepanelen beschikken enkel over een stekker die je aansluit op een stopcontact. De opgewekte zonne-energie stroomt dan direct het stopcontact in waardoor je op energie bespaart. Zonnepanelen met stekker kunnen enkel kleine hoeveelheden stroom opwekken en worden daarom vaak gebruikt voor op de camper, caravan, een tuinhuis of chalet.

Net als aan elk ander product, zitten er ook aan zonnepanelen met stekker ervaringen zowel voordelen als nadelen. Onderstaand zetten we de verschillende voor- en nadelen zonnepanelen met stekker voor je op een rijtje:

Voordelen Zonnepanelen met stekker

Een aantal voordelen van plug and play zonnepanelen zijn:

 • Je hebt geen montagekosten van een elektricien, zonnepanelen met stekker worden namelijk zelf aangesloten.
 • Je kan de zonnepanelen eenvoudig zelf installeren, je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te plaatsen. 
 • Je kan de zonnepanelen gemakkelijk meenemen bij een verhuizing.
 • Zonnepanelen met stekker zijn goedkoper dan reguliere zonnepanelen. De terugverdientijd is dan ook korter, gemiddeld maar zo'n 4 jaar.
 • Je mag de BTW over de panelen terugvragen, dit scheelt in kosten.

Nadelen Zonnepanelen met stekker

Een aantal nadelen van plug and play zonnepanelen zijn:

 • Zonnepanelen met stekker zijn niet geschikt om grote hoeveelheden energie op te wekken, ze worden daarom alleen gebruikt voor kleinere stroom hoeveelheden.
 • Zonnepanelen met stekker kunnen extra kosten met zich meebrengen, denk aan: kosten voor verlengkabels, een bevestigingssysteem of een opbrengstmeter.

Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Meer informatie ontvangen over zonnepanelen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 


Hoe werken zonnepanelen op stopcontact?

Zonnepanelen op stopcontact werken heel eenvoudig. De zonnepanelen beschikken over een stekker, deze sluit je aan op een stopcontact. Vervolgens plaats je het zonnepaneel op een plek waar hij voldoende zonlicht kan vangen. Het zonnepaneel produceert dan net als een regulier zonnepaneel zijn eigen zonne-energie.

De energie die het zonnepaneel opwekt, wordt vervolgens via een ingebouwde omvormer omgezet naar stroom geschikt voor het elektriciteitsnet. Via de stekker wordt deze zelf opgewekte energie terug het stopcontact in geleid en aan het elektriciteitsnet geleverd.

Op deze manier kan je volledig onafhankelijk zonne-energie opwekken en bespaar je op jouw energierekening! Daarnaast werken zonnepanelen mee aan een beter milieu.

Let op: Zonnepanelen met stekker moeten aangemeld worden bij jouw netbeheerder omdat je hiermee elektriciteit aan hen zal terugleveren.


Zelf de zonnepanelen aansluiten op het stopcontact

Een set plug & play panelen is eenvoudig zelf te installeren, hier heb je in tegenstelling tot reguliere zonnepanelen dus geen installateur voor nodig. Je ontvangt de zonnepanelen met een doe-het-zelf handleiding. Het enige wat je hoeft te doen is een goede plek voor het zonnepaneel vinden en de zonnepanelen aansluiten op het stopcontact. Vanaf dit moment begint het paneel automatisch stroom op te wekken en bespaar je op energiekosten!


Kosten & opbrengsten zonnepanelen met stekker

De kosten voor zonnepanelen met stekker liggen laag in vergelijking tot reguliere zonnepanelen. Waar je voor reguliere zonnepanelen al snel €650 per paneel betaalt, betaal je voor plug and play zonnepanelen gemiddeld maar rond de €400 per paneel. 

De opbrengst van één zonnepaneel met stekker bedraagt gemiddeld €60 per jaar. Dit houdt in dat je met drie panelen jaarlijks gemiddeld €180 euro bespaart op jouw energiekosten. Over hoe meer zonnepanelen met stekker je beschikt, hoe hoger de gemiddelde besparing zal uitvallen!

In onderstaande tabel zetten we de gemiddelde kosten en opbrengsten van plug and play zonnepanelen voor je op een rijtje:

Aantal panelen

Kosten

Opbrengst in kWh

Opbrengst in €

2

€800

500 kWh

€120

4

€1.600

1.000 kWh

€240

6

€2.400

1.500 kWh

€360

8

€3.200

2.000 kWh

€480

10

€4.000

2.500 kWh

€600


Zonnepanelen met stekker vergelijken via BespaarGelijk

Op zoek naar zonnepanelen met stekker en benieuwd naar de precieze kosten? Dan raden we aan een aantal offertes te vergelijken! BespaarGelijk werkt samen met verschillende zonnepaneel-installateurs door heel Nederland. Vul nu ons formulier in en ontvang binnen 24 uur een aantal offertes van aanbieders bij jou uit de buurt. Zo weet je zeker dat je de beste deal vindt! Onze offerteaanvragen zijn volledig vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

 Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>