fbpx

Afmetingen Zonnepanelen: Welke formaten zijn er?

Geschreven door: Anouk

Wat zijn eigenlijk de afmetingen van een zonnepaneel? Welke verschillende maten zijn er? Het zijn zo maar twee vragen die we regelmatig voorbij zien komen. En dat snappen we best. 

Zonnepanelen zijn er namelijk in verschillende formaten. Benieuwd welk formaat voor jou het meest geschikt is? In dit artikel vind je een compleet overzicht van de verschillende zonnepanelen afmetingen!


Hoe groot is een zonnepaneel?

De meeste zonnepanelen hebben een afmeting van 165 bij 100 centimeter. Er zijn echter ook grotere en kleinere zonnepanelen op de markt. Welke afmetingen zonnepanelen jij nodig hebt, hangt af van het oppervlakte van je dak!

Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Meer informatie ontvangen over zonnepanelen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 


Verschillende zonnepanelen afmetingen + vermogen

De afmetingen van zonnepanelen kunnen verschillen. Zo heb je 3 zonnepanelen afmetingen, namelijk: het standaard formaat zonnepanelen, grote zonnepanelen en kleine zonnepanelen. Onderstaand lichten we alle formaten en hun verschil in vermogen aan je toe!

Soort zonnepaneel

Afmeting (in cm)

Vermogen (in WP)

Standaard zonnepaneel

165 x 99

245 - 285 Wp

Groot zonnepaneel

195 x 99

≥ 300 Wp

Klein zonnepaneel

125 x 99

245 - 285 Wp

Het standaard formaat

Het standaard formaat zonnepanelen komt het meeste voor op Nederlandse daken. De algemeen vaste afmetingen van een zonnepaneel is 165 cm in de lengte bij 99 cm in de breedte. Een standaard zonnepaneel bestaat uit 60 zonnecellen en wekt een capaciteit tussen de 245 Wp en 285 Wp op.

Grote zonnepanelen

Naast standaard afmeting zonnepanelen, zijn er ook grotere zonnepanelen verkrijgbaar. Door hun grotere oppervlakte beschikken deze zonnepanelen ook over een groter aantal zonnecellen. Per paneel kunnen ze daarom meer energie opwekken. Een groot zonnepaneel heeft het formaat van 195 cm in de lengte bij 99 cm in de breedte en hebben een vermogen van 300 Wp of hoger.

Grote zonnepanelen zijn erg massaal. Installateurs vinden ze daarom vaak te lastig om te plaatsen op daken van standaard huizen. De daken zijn vaak te klein voor de grootte van de zonnepanelen. Vaak zie je grote zonnepanelen alleen terug voor bedrijfsmatige doeleinden. Zo zie je ze bijvoorbeeld in grote hoeveelheden terug op het dak van loodsen of in zonneparken.

Kleine zonnepanelen

Als laatst heb je een klein zonnepaneel, deze hebben een kleinere afmeting van 125 cm in de lengte bij 99 cm in de breedte. Opmerkelijk aan kleine zonnepanelen is dat zij over evenveel zonnecellen beschikken als de standaard afmetingen zonnepanelen. Kleine zonnepanelen nemen dus minder ruimte in, maar leveren evenveel energie als standaard zonnepanelen. Om deze reden zijn de panelen ook iets duurder! Kleine zonnepanelen worden vaak gebruikt voor daken waar niet genoeg plek is voor standaard zonnepanelen. 

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen hangt af van twee factoren, namelijk: het dakoppervlak en eventuele obstakels. Onderstaand lichten we beide factoren aan je toe!

Dakoppervlak

De lengte en breedte van een dak bepalen hoeveel zonnepanelen er op het dak passen en of ze horizontaal of verticaal geplaatst moeten worden. Ook wordt de keuze voor standaard, grote of kleine zonnepanelen op het dakoppervlak gebaseerd. Hoe groter het dak, des te meer zonnepanelen er passen!

Eventuele obstakels

In het beste geval hoef je alleen naar het dakoppervlak te kijken. Het kan echter zijn dat er objecten op het dak liggen waar de zonnepanelen omheen geplaatst zullen moeten worden. Schoorstenen, airco-units of ontluchtingsbuisjes nemen beschikbare ruimte in en kunnen voor schaduwval zorgen. Hierdoor is soms niet het hele dak geschikt voor zonnepanelen.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen er precies op jouw dak passen? Vul dan nu ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van zonnepaneel specialisten bij jou uit de buurt. Zij helpen je graag met al jouw vragen!


Zijn grotere zonnepanelen beter?

Een misvatting over grote zonnepanelen is dat ze effectiever zijn dan standaard zonnepanelen. Grote zonnepanelen mogen dan wel meer Wattpiek (Wp) energie opwekken, maar dit heeft niks te maken met de kwaliteit van de zonnepanelen. Grotere panelen leveren meer vermogen op omdat zij over een groter oppervlakte (en dus meer zonnecellen) beschikken. Voor het vermogen hoef je dus niet per se voor grote zonnepanelen te kiezen, de standaard maten zijn kwalitatief even goed!


Gemiddelde oppervlakte van een zonnepanelen installatie

Een gemiddelde zonnepanelen set bestaat uit zo'n 10 zonnepanelen. Het oppervlakte van een standaard paneel bedraagt 1,6 m². Een set van 10 zonnepanelen neemt daarmee ongeveer 16 m² op je dak in. Dit is in het geval van een dak zonder obstakels als schoorstenen of airco-units. Zodra er om bepaalde obstakels op het dak heen gemonteerd moet worden, kan een zonnepanelen installatie een groter oppervlakte innemen.

Welk formaat zonnepanelen past op mijn dak?

Voor welk formaat zonnepanelen je kiest, speelt een grote rol in de hoeveelheid zonnepanelen die op je dak passen. Om een goede berekening te kunnen maken, raden we je samen met een zonnepaneel specialist een dakplan op te stellen. Zij helpen je het formaat, aantal en het verwachte rendement te berekenen.

BespaarGelijk werkt samen met vele zonnepaneel specialisten door heel Nederland. Vul nu ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal op maat gemaakte offertes van deskundigen bij jou uit de buurt. Zo weet je zeker dat je de juiste zonnepanelen op je dak krijgt!

Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Meer informatie ontvangen over zonnepanelen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>