fbpx

Wat is de beste Pelletkachel? [Test 2023]

Geschreven door: Anouk

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: alles wordt eigenlijk alleen maar duurder. En dan hebben we het niet alleen over de prijs van bijvoorbeeld je boodschappen of nieuwste kledingstuk, maar ook van je rekeningen voor gas, water en licht. De inflatie is dankzij de pandemie ontzettend omhoog gegaan en daar ben jij als consument kort gezegd de dupe van geworden.

En het laatste wat je wil is dat je meer geld kwijt bent aan je vaste lasten. Je wil bijvoorbeeld niet honderden extra euro’s kwijt zijn aan douchen, boodschappen doen of het verwarmen van je huis. Dit zijn natuurlijk noodzakelijke behoeften waar je eigenlijk niet zonder kan als mens zijnde.

Een sterkte die je uit deze stijgende prijzen kan halen is dat Nederlanders één ding zeer goed kunnen: besparen! Er zijn ontzettend veel manieren om te besparen, waarvan de meeste ook zijn terug te vinden op onze website. Echter houden we ons in dit artikel bezig met één manier: namelijk een pelletkachel gebruiken!

Zoals eerder genoemd zullen de prijzen voor gas, water en licht steeds meer gaan stijgen. Hierdoor betaal je ook meer wanneer je je huis wil verwarmen, iets wat menig Nederlander graag doet in de koudere maanden van het jaar. Door een pelletkachel te gebruiken kan je besparen op deze stookkosten! 

En naast dat je hierdoor kan besparen op je vaste lasten, doe je met de pelletkachel moeder natuur ook een plezier! Pelletkachels stoten minder Co2 uit en zijn een stuk schoner dan normale kachels. Een win- win actie voor jouw portemonnee én moeder natuur. In dit artikel gaan wij je vertellen welke pelletkachels als beste zijn getest. Hierdoor heb jij binnen no- time de juiste pelletkachel gevonden. 

Daarnaast vertellen wij je ook waar je op moet letten tijdens het kopen van een pelletkachel Handig, kun je dat lijstje voordat je overgaat op aankoop nog eens rustig doorlezen. En als kers op de taart hebben wij in dit artikel een top vijf samengesteld met daarin de beste pelletkachels, inclusief zowel voor- als nadelen!


Top 5 Beste Pelletkachels

Beste koop Pelletkachel
1. Tessa 10 Kw Pelletkachel

Beste prijs / kwaliteit
2. Petite Pelletkachel

Beste Goedkope Pelletkachel
3. Cora 9Kw

Beste hetelucht pelletkachel
4. Titan p9 9kw

Beste Italiaanse Pelletkachel
5. Mondena Pelletkachel


Waar moet je op letten bij het kopen van een pelletkachel?

Goed, zoals beloofd zouden we je vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een pelletkachel. Het is natuurlijk niet handig dat je zonder nadenken een pelletkachel gaat kopen. Het kan dan zijn dat deze achteraf helemaal niet zo goed is als je had verwacht. Dat is zonde, en een miskoop wil je voorkomen.

Daarom hebben wij onderstaand een paar belangrijke criteria op een rijtje gezet om rekening mee te houden tijdens het kopen van een pelletkachel. Zo verzeker jij jezelf van een goede aankoop en krijg je geen last van spijt achteraf!

Garantie

Het eerste punt dat we in dit artikel willen bespreken in dit artikel is de garantie. Dit kan je zien als een soort indicatie vanuit het bedrijf over hoe lang het product ten minste mee moet gaan. 

Mocht er binnen deze gestelde garantietermijn dan iets niet goed zijn met het product, kan je terugvallen op de garantie. De fabrikant zal dan samen met jou kijken naar een passende oplossing zoals een vergoeding van het aankoopbedrag of een vervangend product.

Wanneer een product dan geen garantie heeft, moet je bij jezelf nagaan waarom dit zo is. Wat zegt dit dan over de kwaliteit van het product dat je van plan bent te kopen? Zorg er daarom voor dat de garantie op jouw toekomstige pelletkachel ten minste twee tot drie jaar is. Dan kan jij onbezorgd gaan stoken thuis!

Vermogen

Net zoals met andere apparaten heeft een pelletkachel een bepaald stookvermogen, wat wordt uitgedrukt in kilowattuur (ook wel kWh afgekort). Het stookvermogen kan verschillen per kachel. 

Het is hierbij belangrijk dat je van tevoren gaat opmeten waar je de kachel wil plaatsen. Het is namelijk wel de bedoeling dat je de hele kamer kan verwarmen met je nieuwe pelletkachel. Ook hoeft de grootte lang niet alles te zeggen over het vermogen van de kachel.

Zo zijn er kleine pelletkachels met een hoog vermogen en zijn er grote pelletkachels met een laag vermogen. Kijk dus niet naar de grootte, maar echt naar het vermogen. Hierbij is de vuistregel: Om te weten of de pelletkachel de ruimte kan verwarmen, deel je de oppervlakte van de kamer door 10. 

Is je woonkamer dan bijvoorbeeld 40 m2, dan heeft de kachel dus een vermogen van minstens 4 kWh nodig om de ruimte volledig te kunnen verwarmen. Zo weet je zeker dat je goed zit!

Uiterlijk van de pelletkachel

Een geheel ander punt om rekening mee te houden tijdens het kopen van een pelletkachel is natuurlijk het uiterlijk. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar je moet er rekening mee houden dat de kachel pontificaal in de ruimte komt te staan.

Deze zal dus erg opvallen, voor gasten maar ook voor jou. Als je dan een kachel kiest die je niet mooi vindt of die niet in je interieur past is de kans groot dat je daar spijt van gaat krijgen. Je kan je er zelfs aan gaan storen op een gegeven moment. Zorg er daarom voor dat je een kachel kiest die er óók mooi uitziet, om dit probleem te voorkomen.

Afkomst

Dit klinkt misschien een beetje gek. Maar ook de afkomst van je toekomstige pelletkachel is van belang. Een pelletkachel uit China is door de lage prijs misschien zeer aantrekkelijk, maar de kwaliteit is over het algemeen een stuk minder dan bij kachels uit Europa.

Dit komt doordat de Europese pelletkachels vrijwel altijd voldoen aan de Nederlandse normen die gesteld zijn voor deze kachels. Hierdoor zal de kwaliteit een stuk beter zijn en het rendement ook. Kwaliteit boven kwantiteit, zeggen ze dan.

Budget

Het laatste punt om rekening mee te houden is het budget dat je hebt voor de aanschaf van een pelletkachel. De kosten voor een pelletkachel kunnen namelijk best oplopen, en vaak zijn er ook nog kosten verbonden aan de installatie. 

Door van tevoren een budget met jezelf af te spreken voorkom je dat je teveel zal uitgeven. Of erger nog: dat je meer geld uitgeeft dan je hebt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! 


Wat is de beste Pelletkachel van 2023?

Wij hebben op basis van bovenstaand genoemde punten, en natuurlijk nog wel meer, een uitgebreide test uitgevoerd onder tientallen verschillende pelletkachels. Op deze manier kunnen wij jou verzekeren van de beste kwaliteit en daarmee ook de beste testresultaten.

De test was erg interessant, en veel pelletkachels die voorbij kwamen gingen erg gelijk aan elkaar op. Maar uiteindelijk konden er maar een paar in de felbegeerde top vijf komen natuurlijk. En dat is zeker weten gelukt!

Na zwaar wikken en wegen hebben wij uiteindelijk een ultieme top vijf beste pelletkachels kunnen samenstellen. Ben je nou ook benieuwd naar welke kachels er in deze top vijf zijn belandt? Dan presenteren wij je bij deze de top vijf beste pelletkachels van 2023!

1. Tessa 10 Kw pelletkachel

Onze score:
9.5

Gebruiksgemak

Prijs / kwaliteit

Duurzaamheid

Er kon natuurlijk maar één de beste zijn, en in dit geval is dat overduidelijk de pelletkachel Tessa van het merk Interstoves. Zo is deze kachel voorzien van een super modern uiterlijk en verkrijgbaar in maar liefst 3 verschillende kleuren.

Daarnaast is de kachel ook zeer ruimtebesparend door de lage diepte van 28 cm én de mogelijkheid om het kanaal vanaf de bovenkant uit te nemen. En met een garantie van twee jaar kan jij met een gerust hart gaan stoken.

Voordelen 

 • Is te koop in verschillende kleuren waardoor deze kachel mooi staat in iedere kamer
 • Heeft een zeer lage diepte waardoor de kachel weinig ruimte in beslag zal nemen
 • Heeft een garantie van twee jaar

Nadelen

 • Moet geïnstalleerd worden met behulp van een speciale kit, dit kan als onhandig ervaren worden

2. Petite Pelletkachel zwart

Onze score:
9.1

Gebruiksgemak

Prijs / kwaliteit

Duurzaamheid

Een andere topper die een plekje wist te bemachtigen in onze top vijf is de pelletkachel van het merk Artel. Deze is van een klein en zeer compact formaat en past daardoor in iedere woonkamer.

Wanneer je deze kachel aanschaft heb je recht op een subsidie van maar liefst 500 euro, waardoor je een groot deel van de kosten al vergoed kan krijgen. Daarnaast stoot deze pelletkachel maar liefst 80% minder fijnstof uit dan een houtkachel.

Voordelen 

 • Stoot maar liefst 80% minder fijnstof uit dan een houtkachel en is daardoor beter voor je gezondheid en het milieu
 • Bij aanschaf van deze pelletkachel kan je een subsidie aanvragen waardoor je 500 euro terug kan krijgen
 • Van klein en compact formaat waardoor dit sowieso in je woonkamer zal passen

Nadelen 

 • De kachel is redelijk zwaar en daardoor ietwat moeilijk te verplaatsen

3. Cora 9 Kw

Onze score:
8.6

Gebruiksgemak

Prijs / kwaliteit

Duurzaamheid

Een andere pelletkachel die een plekje heeft verdiend in deze top vijf is wederom eentje van het merk Interstoves. Echter is deze ontworpen in een rond model in plaats van vierkant. Dat maakt deze direct onderscheidend van de andere pelletkachels.

Ook heeft deze kachel speciale ventilatie aan de voorzijde, speciaal keramisch glas voor hoge temperaturen en een oververhittings veiligheidszekering. Van alle markten thuis is deze kachel dus!

Voordelen 

 • Is voorzien van een speciale stand- by stand voor wanneer de vereiste temperatuur bereikt is. Daardoor verbruik je niet onnodig extra
 • Heeft een excentrieke, ronde vorm en is daarom een echte eye- catcher 
 • Is voorzien van vele extra functies en daardoor multifunctioneel te gebruiken

Nadelen 

 • Is niet geschikt voor het verwarmen van zeer grote woonkamers

4.  Titan p9 9kw hete lucht pelletkachel

Onze score:
8.6

Gebruiksgemak

Prijs / kwaliteit

Duurzaamheid

Deze pelletkachel werkt op hete lucht! De kachel is super milieuvriendelijk en heeft daarnaast zelfs een speciale ECO- modus. Hierdoor ligt het rendement zeer hoog en zijn de brandstofkosten juist erg laag.

En dat is nog niet alles: je kan deze kachel precies programmeren zoals jij wil. Je kan de kachel voor een hele week op het uur na precies instellen zoals jij wil. Fijn, hoef je daar niet naar om te kijken.

Voordelen 

 • Heeft een speciale ECO- modus waardoor deze erg milieuvriendelijk is
 • Heeft een hoog rendement en lage brandstofkosten waardoor jij optimaal kan besparen
 • Is wekelijks in te stellen per uur, waardoor je dit precies kan instellen naar eigen voorkeur

Nadelen 

 • Het model wordt niet door iedereen als mooi ervaren

5. Mondena Pelletkachels

Onze score:
8.5

Gebruiksgemak

Prijs / kwaliteit

Duurzaamheid

De laatste pelletkachel die een plekje in deze top vijf verdiende is de Modena Bella! Door het mooie, klassieke uiterlijk verdiende deze kachel nog een terecht plekje in deze top vijf. Maar dat is natuurlijk niet alles.

Naast het uiterlijk heeft deze een vermogen van 10 kW. Dat houdt in dat je zelfs de grootste woonkamers makkelijk kan verwarmen met deze kachel. En ook mooi meegenomen: dit model heeft het energielabel A+!

Voordelen 

 • Voorzien van een mooi, klassiek en Italiaans design waardoor deze mooi staat in iedere kamer
 • Is zeer goed geschikt voor het verwarmen van grotere ruimtes
 • Heeft het energielabel A+ en is daardoor super zuinig

Nadelen 

 • Vrij prijzig in verhouding tot soortgelijke pelletkachels

Veelgestelde vragen

Waarom een pelletkachel kopen?

Tegenwoordig worden de rekeningen voor gas, water en licht steeds duurder. Een pelletkachel is een simpele maar effectieve manier om te kunnen besparen op deze toenemende kosten.

Waar kun je het beste een pelletkachel kopen?

Je kan op veel verschillende websites makkelijk een pelletkachel bestellen. Bol.com is hier een zeer goed voorbeeld van. Vaak worden de kachels gratis bezorgd en als je voor een bepaald tijdstip besteld heb je de timer de volgende dag al in huis.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>