fbpx

Airco plaatsen – Gemiddelde kosten overzicht

Geschreven door: Anouk

De airco is jouw beste vriend met het warme weer. Maar goed, hoeveel geld ben je hieraan kwijt? In dit artikel zullen wij je alles vertellen wat jij moet weten over de kosten airco plaatsen. Zo gaan we in op de kosten voor plaatsen, de gemiddelde kosten, of en hoe je deze zelf kan installeren én hoe je hier zoveel mogelijk op kan verplaatsen. 


Wil jij meer weten over de kosten van een airco plaatsen? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Wat kost een airco plaatsen?

Een airco laten plaatsen kost gemiddeld tussen de 1500 en 5500 euro. Hoeveel dit exact is, is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo heb je verschillende modellen airco’s, waarbij het ene model een stuk duurder kan zijn dan de ander. Tevens vraagt ieder bedrijf ook weer een andere prijs voor dezelfde airco plus de installatie.


Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk!

Benieuwd naar de kosten van een airco laten plaatsen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van keuken specialisten in jouw regio. 

Gemiddelde kosten airco installeren 

Goed, en dan zijn we bij de gemiddelde kosten voor de airco laten plaatsen aangekomen. Want een airco kan dus aardig wat geld kosten. Het is dan ook zeker niet gek als je afvraagt waar deze kosten precies uit bestaan. Je wil immers wel weten waar je geld heen gaat uiteraard! 

En precies daarom hebben wij hieronder de verschillende kostenposten waar je mee te maken krijgt tijdens een airconditioning installeren op een rijtje gezet hieronder. Zo weet jij exact waar je aan toe bent.

Arbeidskosten

Allereerst heb je de arbeidskosten. Letterlijk vertaald betekent dat, je raadt het al, de kosten voor arbeid. Want de monteur die jouw airco komt installeren moet ook betaald worden. Die krijgt dus loon. En indirect betaal jij dus ook mee aan het loon van deze specialist. Meestal is deze persoon niet meer dan een dag bezig met het installeren. Hoe lang dit exact duurt is dus uiteraard ook afhankelijk van de soort airco en waar deze geplaatst moet worden.

Materiaalkosten

Naast de kosten voor de arbeid heb je ook nog de materiaalkosten. Deze zogenoemde materiaalkosten zijn uiteraard niet in iedere situatie van toepassing. Maar in sommige gevallen juist wel. Jij betaalt indirect namelijk ook voor de nieuwe airco.


Een airco kost uiteraard aardig wat geld, en daar betaal jij in principe voor. Want jij wil de nieuwe airco hebben natuurlijk! Dat is dus ook nog iets om rekening mee te kunnen houden. Uiteraard hebben onze vakmannen en vrouwen altijd de benodigde spullen mee. 

Voorrijkosten

Je kan er vanuit gaan dat eigenlijk iedere specialist wel voorrijkosten rekent. Sommige klussen kosten namelijk relatief gezien niet heel erg veel tijd. Toch moet de monteur soms wel een aardig stuk reizen om op de juiste bestemming te komen. De kosten voor benzine kunnen dan niet altijd terugverdiend worden. En daarom betaal je dus de zogenoemde voorrijkosten. Deze voorrijkosten worden soms per klus berekend en soms per kilometer.


Heb ik toestemming nodig van de buren bij een airco plaatsen?

De airco laten plaatsen is best een ingewikkelde klus. Dit kan dan ook best wel wat tijd in beslag nemen. En, moet je eigenlijk hiervoor toestemming hebben van je buren? Deze vraag krijgen wij wel vaker. Daarom hebben wij besloten dit nog even uit te leggen. Zo weet jij exact waar je aan toe bent!

Het korte antwoord is: nee. Je hebt geen toestemming nodig. Echter dien je ze wel op de hoogte te brengen over de plaatsing. En daar houdt het niet bij op. Er zitten namelijk wel een paar andere strenge regels aan een airco laten installeren. 

Waar moet je dan wel rekening mee houden? Nou, voor een vaste airco met een zichtbare unit aan de voorgevel heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning kan je heel makkelijk zelf aanvragen via het omgevingsloket. Dit verschilt wel per gemeente, bij sommige gemeentes is dit juist weer niet een noodzaak.  

Daarnaast moet je je ook aan bepaalde geluidsnormen houden. Je mag dus niet boven 40 dB zitten, omdat dit anders officieel valt onder geluidsoverlast. Dat is dus iets om goed in je achterhoofd te houden bij een airco plaatsen. Heb je hier nog vragen of twijfels over? Dan mag je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Wil jij meer weten over de kosten van een airco plaatsen? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Zelf airconditioning installeren of zelf doen?

Goed, in dit artikel hebben wij je verteld over de prijs van een airco. Daarnaast hebben we je ook de regels omtrent een airconditioner plaatsen uitgelegd én hebben we zelfs verteld waaruit de kosten van airco laten installeren uit bestaan. En de prijs ligt uiteraard wel enigszins hoog.

Wij kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je hier graag zoveel mogelijk op wil besparen. En wanneer je zelf erg handig bent is het ook zeker mogelijk om zelf een nieuwe airco te plaatsen. Let wel: heb je hier géén ervaring mee, doe dit dan ook niet zelf. De kans is dan zeer aanwezig dat je een fout maakt die ervoor kan zorgen dat de airco niet goed (of helemaal niet) functioneert.

Voor de handige vakvrouw of vakman hebben wij hieronder een stappenplan uitgewerkt. Wanneer je dit stappenplan opvolgt zul je zien dat het plaatsen van een airco een appeltje eitje is. En op die manier kan je er ook nog flink wat geld mee besparen!

Stap 1: Kies de juiste plek en plaats de binnenunit

Voor je de airco kan plaatsen moet je bepalen waar deze precies moet komen. De airco moet minstens 15 centimeter van het plafond af zitten. Wanneer je de juiste plek hebt gekozen dien je de beugel van de binnenunit te monteren aan de muur. Bevestig ook de afdekkoof en muurkap zodat alles er netter uit ziet.

Stap 2: Aansluiten binnenunit aan buitenunit

Wanneer de binnenunit is bevestigd wordt het tijd deze te bevestigen aan de buitenunit. Monteer hierbij de koelleidingset met behulp van wartels aan de uiteinden van de aansluitingen (die vanuit de buitenunit moeten komen). Draai ze vervolgens stevig vast om zo lekken te voorkomen. Sluit daarna de koelleidingen aan op de buitenunit en draai ook hier de wartels zo stevig mogelijk vast. 

Stap 3: Stuurkabel plaatsen en afdekkingen

Tot slot is het belangrijk om de stuurkabel van de binnenunit aan te sluiten op de buitenunit. Dit kan je het beste doen volgens nummering. Open vervolgens de imbus kranen en plaats de afdekking op de kap van de airco. En klaar is kees!

Wil jij meer weten over de kosten van een airco plaatsen? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Besparen op de kosten van een airco plaatsen

Kan je een airco, om wat voor reden dan ook, niet zelf plaatsen maar wil je toch hierop besparen? Dan kunnen wij van BespaarGelijk je hier maar al te goed bij helpen. Wij werken samen met installateurs door het hele land! Wanneer jij je wensen en gegevens achterlaat op het daarvoor bestemde formulier ontvang je tot maximaal 4 op maat gemaakte offertes! Dit is geheel vrijblijvend en gratis, en je hoeft dus nergens op in te gaan. Dat is pas makkelijk!


Veel gevraagd

Waar moet je de buitenunit van de airco plaatsen?

Als je wil dat de airco optimaal kan presteren adviseren wij je deze te plaatsen op een plek in de schaduw. Als de buitenunit namelijk in de zon staat kan het langer duren voor er koude lucht de woning ingaat.

Wie mag een airco plaatsen?

In principe kan je dus zelf een airco plaatsen met behulp van ons stappenplan. Het enige wat je door een gespecialiseerd bedrijf moet laten doen is het aansluiten en bedrijfs instellen.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>