fbpx
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Uitvaart
 • /
 • Wat kost een begrafenis gemiddeld in Nederland? Alle kosten op een rijtje!

Wat kost een begrafenis eigenlijk? Na het overlijden van een dierbare komt er in korte tijd veel op je af, waaronder het organiseren van een begrafenis. Onduidelijk wat een begrafenis nu precies kost? In dit artikel vind je de precieze begrafenis kosten en tips om eventueel te besparen!


Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Benieuwd naar de prijzen van een uitvaart? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 

Wat kost een begrafenis?

De gemiddelde begrafeniskosten liggen tussen de €6.000 en €10.000. Hoe hoog de prijzen uitvaart daadwerkelijk uitvallen is afhankelijk van de persoonlijke wensen. Hoe uitgebreider de begrafenis, hoe hoger de kosten uitvallen. 


De kosten voor begraven liggen over het algemeen hoger dan de kosten voor cremeren. Dit omdat bij een begrafenis extra kosten komen kijken voor het huren van een graf op een begraafplaats. Deze kosten zijn bij een crematie niet van toepassing. 


Gemiddelde kosten begrafenis 2023

De kosten voor een begrafenis bestaan uit 3 onderdelen, namelijk: de basiskosten, grafkosten en extra kosten. Onderstaand lichten we elk deze kosten aan je toe!

Basis kosten

De basiskosten van een begrafenis bedragen gemiddeld rond de €3.000. Dit zijn de kosten die iedereen minimaal betaalt voor een begrafenis. De kosten die onder de basiskosten vallen zijn o.a. de kosten voor de uitvaartverzorger, verzorging van de overledene, het opbaren, een standaard kist en het laatste vervoer.

Grafkosten

Voor een plek op een begraafplaats betaal je grafkosten. De kosten voor een graf verschillen per gemeente of begraafplaats. De grafkosten bedragen gemiddeld €3.000 voor 20 jaar. Op duurdere begraafplaatsen kunnen de kosten echter oplopen tot wel €7.000 voor 20 jaar.

Extra kosten

In sommige gevallen worden er naast bovenstaande kosten nog aanvullende kosten gemaakt voor een begrafenis. Bij extra kosten kan je denken aan kosten voor een luxe kist in plaats van een standaard kist. Of extra kosten voor luxe catering in plaats van standaard catering. Ook het aantal genodigde kan zorgen voor extra kosten. Zullen er meer mensen aanwezig zijn op de begrafenis? Dan zullen de extra kosten oplopen. 

Wel of geen uitvaartverzekering?

Een begrafenis kan hoge kosten met zich mee brengen. Om deze reden laten de meeste mensen zich al op jonge leeftijd verzekeren voor hun uitvaart. Zo bouw je langzaam aan een bedrag op die over het algemeen een deel of jouw volledige begrafenis kosten kan dekken. Met een uitvaartverzekering ben je er zeker van dat jouw nabestaanden niet voor deze kosten komen te staan!


Zijn begrafenis kosten aftrekbaar?

Kosten die in direct verband staan met het overlijden van een persoon kunnen van de aangifte erfbelasting afgetrokken worden. Zodra je een erfenis ontvangt, dien je hiervan afhankelijk van jouw relatie tot de overledene tussen de 10% en 40% hiervan af te staan aan de Belastingdienst. Door de begrafeniskosten van de erfbelasting af te trekken betaal je minder belasting over jouw erfenis!

 Kosten aftrekbaar van erfbelasting: 

 • Kosten voor kleding voor de overledene
 • Kosten voor verzorging van de overledene
 • Kosten voor rouwadvertenties
 • Kosten voor bloemen
 • Kosten voor condoleanceregister
 • Kosten voor rouw- en bedankkaarten + verzendkosten
 • Kosten voor urn of kist
 • Kosten voor koffietafel
 • Huurkosten van een aula
 • Kosten voor herdenkings- of kerkdienst

 Kosten niet aftrekbaar van erfbelasting: 

 • Kosten voor het afhandelen van de erfenis
 • Kosten voor verklaring van erfrecht en notariskosten
 • Kosten voor het opruimen van de inboedel

Besparen op de begrafenis kosten?

De kosten voor een begrafenis niet al te hoog laten oplopen? Dat kan, BespaarGelijk.nl werkt samen met verschillende uitvaartbedrijven. Vul ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van uitvaartbedrijven bij jou uit de buurt!

Op deze manier vergelijk je gemakkelijk het aanbod en weet je zeker dat je de juiste prijs voor een begrafenis betaalt! Ook kunnen deze bedrijven je adviseren over hoe je de kosten, mocht dat gewenst zijn, zo laag mogelijk kunt houden. Aanvragen via BespaarGelijk.nl zijn volledig vrijblijvend, je beslist zelf eventueel verder contact op te nemen met een gewenste aanbieder.


FAQ

Wat kost een begrafenis gemiddeld?

De kostprijs begrafenis bedraagt gemiddeld tussen de €6.000 en €10.000. Hoe uitgebreider de begrafenis, hoe hoger de kosten oplopen.

Wat is duurder: begraven of cremeren?

Over het algemeen is het duurder om te begraven dan te cremeren. Dit omdat bij een begrafenis kosten voor het graf komen kijken. Deze kosten zijn bij een crematie niet van toepassing.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>