fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Uitvaart
  • /
  • Uitvaart regelen: Een compleet stappenplan met alles wat je moet regelen! [Checklist]

De periode rondom het overlijden van een dierbare kan erg ingrijpend zijn. Een uitvaart regelen is in vele gevallen niet het eerste waar je hoofd naar staat. In dit artikel vind je een uitvaart checklist die je helpt door deze lastige periode!


Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Benieuwd naar de prijzen van een uitvaart? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 


Checklist: Zo moet je een uitvaart organiseren

Rondom een overlijden komt er in een korte tijd ontzettend veel op je af. Het regelen van een uitvaart kan dan soms ook wat onoverzichtelijk zijn. Wat moet je nu precies allemaal regelen voor een uitvaart? Wij hebben een checklist overlijden voor je samengesteld waarin alle taken helder op een rijtje staan!

1. Gelijk regelen bij overlijden

Zodra een dierbare overlijdt, zijn er een aantal zaken die zo snel mogelijk geregeld moeten worden. Taken die direct na het overlijden geregeld moeten worden zijn:

  1. Meld het overlijden bij de huisarts of behandelend arts.
  2. Zorg voor een verklaring van overlijden bij de huisarts of behandelend arts.
  3. Breng familie en vrienden op de hoogte van het overlijden.

Denk na over eventuele hulp van een uitvaartverzorger, zij kunnen je helpen een goed georganiseerde uitvaart te regelen.

2. Administratieve zaken

Het overlijden van een dierbare brengt ook een aantal administratieve zaken met zich mee. Administratieve taken die je voor een uitvaart moet regelen zijn:

  1. Doe aangifte van overlijden bij de gemeente waar jouw dierbare is overleden. Heb je een uitvaartverzorger ingeschakeld? Dan zullen zij dit voor je regelen!
  2. Informeer bank(en) en verzekeraars van het overlijden.
  3. Check of je dierbare een uitvaartverzekering heeft afgesloten en maak een plan hoe je de uitvaart zal bekostigen.
  4. Zeg abonnementen en lidmaatschappen op.

3. Begraven of cremeren?

Wanneer jouw dierbare geen voorkeur voor begraven of cremeren kenbaar heeft gemaakt, is dit een van de eerste keuzes waar je als nabestaande voor komt te staan. Om je te helpen een keuze te maken, zetten we onderstaand de kenmerken van beide opties voor je op een rijtje!

Begrafenis

Een aantal redenen waarom nabestaanden kiezen voor een begrafenis zijn o.a.:

  • Nabestaanden hebben een plek waar zij heen kunnen om hun dierbare te herdenken.
  • Een graf kan als eerbetoon gezien worden aan de overledene.
  • Sommige families kiezen ervoor samen begraven te willen worden in een familiegraf.

Crematie

Een aantal redenen waarom nabestaanden kiezen voor een crematie zijn o.a.:

  • Nabestaanden kunnen het as verstrooien op een dierbare plek.
  • Het as van een dierbare kan in een sieraad of tatoeage verwerkt worden.
  • Nabestaanden hebben geen onderhoud aan een graf of grafkosten.

4. Contact opnemen met een uitvaartverzorger 

Een uitvaartondernemer kan je ondersteunen in het organiseren van een aangename uitvaart. Om dit proces in gang te zetten, dien je contact op te nemen met een uitvaartverzorger naar keuze. Een juiste uitvaartverzorger is van groot belang voor een waardige uitvaart!

Op zoek naar geschikte uitvaartverzorger bij jou in de buurt? BespaarGelijk.nl werkt samen met verschillende uitvaartverzorgers. Vul nu ons formulier in en ontvang vrijblijvend 4 uitvaart offertes van uitvaartverzorgers bij jou uit de regio!

5. Opbaren

Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om aanwezig te willen zijn bij het opbaren van hun dierbare. Voor sommige is dit een fijn laatste moment van samen zijn en voor anderen voelt dit minder comfortabel. Dit is iets om voor jezelf over na te denken bij het uitvaart plannen!

6. Locatie en datum van de uitvaart 

Een ander aspect waar over nagedacht moet worden is de locatie en datum van de uitvaart. Zodra er een groot aantal familie en vrienden uitgenodigd zal worden, is het verstandig de uitvaart op een centrale locatie en in het weekend te plannen. De opkomst zal dan het hoogst zijn. De kosten voor een uitvaart zijn echter wel duurder in het weekend.

7. Bezoek bij overledene

Het is mogelijk rouwbezoek te ontvangen tijdens of voor de uitvaart. Het ontvangen van rouwbezoek heeft vaak een troostend effect en kan daarmee een fijne toevoeging aan zijn aan het afscheid. In overleg met een uitvaartverzorger kan er een moment voor rouwbezoek ingepland worden.

Overige punten

Bovenstaand staan alle belangrijkste punten waar je aan moet denken voor het regelen van een uitvaart. Naast deze grootste punten, zijn er ook nog een aantal kleinere, maar niet onbelangrijke punten om aandacht aan te besteden.

Rouwkaarten

Om iedereen op de hoogte te brengen van het overlijden van een dierbare, worden vaak rouwkaarten verstuurd. Deze kan je zelf ontwerpen en verzenden of je kan dit uitbesteden. Bedenk goed wie je allemaal een rouwkaart zou willen sturen. Het kan helpen een het adresboek van de dierbare erbij te pakken. 

Grafkist

De keuze voor een grafkist is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en budget. Er zijn verschillende soorten grafkisten beschikbaar; simpele, luxe en duurzame kisten. Met de wens van jouw dierbare in het achterhoofd, kan een geschikte grafkist uitgekozen worden.

Bloemen

Een bloemenkrans of boeket kan een mooie, persoonlijke toevoeging zijn aan een uitvaart. Je kan indien gewenst, zelf of met behulp van de uitvaartverzorger, een mooi stuk uitzoeken.

Vervoer

Het rouwvervoer vindt plaats zodra de dierbare naar het uitvaartcentrum of begraafplaats vervoerd wordt. Het rouwvervoer kan op meerdere manieren plaatsvinden. De meest voorkomende manier van rouwvervoer is via een rouwkoets of eigen voertuig. Het rouwvervoer kan naar eigen wens uitgevoerd worden.

De afscheidsbijeenkomst

Als laatst dienen er keuzes gemaakt te worden rondom de afscheidsbijeenkomst zelf. Onderstaand behandelen we alle onderdelen die geregeld moeten voor de afscheidsplechtigheid.

Sprekers

Tijdens een afscheidsbijeenkomst kan er tijd ingepland worden voor sprekers die nog een laatste woord willen spreken. Zorg dat je deze personen hier zo snel mogelijk van op de hoogte brengt zodat zij alvast kunnen beginnen met voorbereiden van hun toespraak.

Muziek

Tijdens een afscheidsbijeenkomst wordt vaak muziek afgespeeld. Dit kan passende muziek zijn voor het moment of bijvoorbeeld de favoriete muziek van jouw dierbare. Ook is het soms mogelijk een stuk op een piano te spelen tijdens de afscheidsbijeenkomst. In overleg met het uitvaartcentrum kan dit geregeld worden.

Video’s of foto’s

Sommige mensen hechten er waarde aan om de bijeenkomst vast te leggen op camera. Er zijn verschillende uitvaart fotografen die het moment op een respectvolle, mooie manier kunnen vastleggen. 

Condoleances

Een condoleance na de afscheidsbijeenkomst kan fijn zijn om nabestaanden extra steun te bieden. Iedereen komt dan samen en kan onder het genot van een hapje en een drankje er nog even extra voor elkaar zijn. De catering kan zo uitgebreid geregeld worden als men zelf wil. 

Na de uitvaart zelf

Na de uitvaart zijn er nog een aantal zaken die je zelf moet regelen. Denk aan een grafsteen bij een begrafenis of aan de asbestemming bij een crematie. Ook dient er rekening gehouden te worden met eventuele nazorg voor de nabestaanden, het verwerken van een verlies is niet voor iedereen even makkelijk. Zorg daarom dat je er voor elkaar bent!

Besparen op de uitvaart kosten?

De kosten voor een uitvaart kunnen hoog oplopen. Wil je besparen op de kosten van een uitvaart? Dat kan, BespaarGelijk.nl werkt samen met verschillende uitvaartbedrijven. Vul ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van uitvaartbedrijven bij jou uit de buurt! 

Op deze manier vergelijk je gemakkelijk het aanbod en weet je zeker dat je de juiste prijs crematie betaalt! Ook kunnen deze bedrijven je adviseren over hoe je de kosten, mocht dat gewenst zijn, zo laag mogelijk kunt houden. Aanvragen via BespaarGelijk.nl zijn volledig vrijblijvend, je beslist zelf wel of niet verder contact op te nemen met een gewenste aanbieder.


FAQ

Kan ik een begrafenis op voorhand regelen?

Je kan op voorhand jouw begrafenis regelen door jouw voorkeur voor een begrafenis middels een verklaring vast te leggen en een uitvaartverzekering afsluiten. 

Hoe regel je je eigen uitvaart?

Je eigen uitvaart organiseren doe je door een uitvaartverzekering af te sluiten en jouw wensen vast te leggen in een verklaring. Zo weet je zeker dat jouw uitvaart bekostigd kan worden en plaatsvindt naar eigen voorkeur!

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>