Wil jij een buitenkraan plaatsen? En ben je benieuwd naar de buitenkraan plaatsen kosten? Dan ben je hier op de juiste plek! Wij gaan je in dit artikel alles vertellen dat je moet weten over de buitenkraan, de kosten die hieraan verbonden zitten, hoe je een buitenkraan kan isoleren en tevens hoe je kan besparen op het plaatsen van zo’n kraan.
Wil jij meer weten over de kosten van het aanleggen van een buitenkraan? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.
Wat kost een buitenkraan plaatsen?
Het plaatsen van een buitenkraan kost gemiddeld tussen de 150 en 350 euro. Deze kosten worden bepaald door de arbeidskosten, materiaalkosten en voorrijkosten. Ook speelt het type buitenkraan hierbij een rol.
Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk!
Benieuwd naar de kosten van een buitenkraan plaatsen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio.
Gemiddelde kosten buitenkraan aanleggen
De prijs voor een buitenkraan aanleggen kan dus verschillen per situatie. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo vraag het ene bedrijf meer geld voor dezelfde klus dan de ander.
Om jou een helder beeld te geven van hoe deze kosten zijn opgebouwd hebben wij hieronder de kostenposten bij een gevelkraan plaatsen op een rijtje gezet. Op die manier weet jij precies waarvoor je betaalt.
Arbeidskosten
Laten we eens beginnen bij de arbeidskosten. Dit zijn letterlijk de kosten die je betaalt voor arbeid. De monteur en/of specialist die jouw buitenkraan komt aanleggen moet namelijk ook geld verdienen. En jij betaalt indirect zijn of haar loon voor de klus die wordt uitgevoerd. Vaak wordt hier een uurtarief voor gerekend. Een buitenkraan aanleggen kost meestal één en maximaal twee uur. Dit is natuurlijk ook weer afhankelijk van verschillende factoren.
Materiaalkosten
Naast arbeidskosten bestaat er ook nog zoiets als materiaalkosten. Voor het leggen van een buitenkraan heb je natuurlijk materiaal nodig. Het bedrijf koopt dit materiaal in. Maar omdat zij óók geld moeten verdienen is een deel van de materiaalkosten doorberekend in de prijs die jij betaalt. Dit is natuurlijk niet altijd van toepassing, maar in het geval van een buitenkraan monteren kan dit wel het geval zijn.
Voorrijkosten
En dan als laatste nog de voorrijkosten. Eigenlijk rekent vrijwel iedere specialist deze zogenoemde voorrijkosten. Klussen als een buitenkraan plaatsen kosten namelijk niet erg veel tijd. Hierdoor verdient de vakvrouw of vakman niet altijd de reiskosten terug. In sommige gevallen worden de voorrijkosten berekend per kilometer, en soms is het ook een vast bedrag. Wanneer je twijfelt kan je dit altijd navragen bij het desbetreffende bedrijf.
Hoe isoleer je een buitenkraan?
Een buitenkraan moet goed geïsoleerd worden. Dit omdat een buitenkraan een veel grotere kans loopt op schade bij stevige vorst dan de kranen in huis. De buitenkraan kan zelfs bij lichte vorst al bevriezen. Maar hoe kan je dan het beste een buitenkraan goed isoleren?
Om dit zo goed en duidelijk mogelijk aan je uit te leggen hebben wij dit hieronder verwerkt in een aantal stappen. Wanneer je deze stappen opvolgt wordt het isoleren van de buitenkraan een appeltje eitje.
Voor je kan beginnen met isoleren heb je isolatiemateriaal nodig. Wanneer je echt zeker wil zijn dat de buitenkraan goed geïsoleerd is heb je een vorstbeveiligingskabel nodig. Daarnaast zijn glaswol en polyethyleenschuim ook goed om te gebruiken in plaats van de beveiligingskabel.
- Wikkel het glaswol om de buizen en maak dit vast met tape of ijzerdraad
- Wanneer je buisisolatie systemen hebt met een ritssluiting is het afplakken met tape niet nodig
- Als je last hebt van gebogen leidingen moet je de buisisolatie aanbrengen met een opengesneden kant aan de binnenzijde
- Maak een holte in het polyethyleenschuim met een breekmes. Dit zorgt voor een goede aansluiting op de T-verbinding
- Je kan de kraan het beste isoleren met zelfklevend schuimband, en niet met buisisolatie
- Zorg dat er een stopcontact zit in de buurt van de waterleiding
- Leg over de gehele lengte van de waterleidingbuis de verwarmingskabel. Maak de kabel vervolgens stevig vast met pvc-tape of spanbandjes
- Wanneer je een verwarmingskabel hebt met thermostaat kan je deze bevestigen op de koudste plaats van de leiding
- Als je buis veel last heeft van kou kan je deze extra goed isoleren met nog meer glaswol en/of polyethyleenschuim
- Draai de stopkraan volledig dicht
- Laat de buitenkraan open staan totdat al het water eruit is
- Lukt het niet om de buitenkraan af te sluiten? Dan kan je deze afbinden met een doek en er ook een plastic zak overheen doen
Wil jij meer weten over de kosten van het aanleggen van een buitenkraan? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.
Zelf een gevelkraan plaatsen stappenplan
Wij zijn in dit artikel al ingegaan op de prijs van een gevelkraan/buitenkraan en hebben je tevens ook een stappenplan gegeven om de buitenkraan te isoleren. Het kan echter best zo zijn dat je de buitenkraan graag zelf wil plaatsen in plaats van dat een monteur dit doet.
Het bespaart ook best wat geld door dit zelf te doen. Wij raden je af zelf een buitenkraan te plaatsen wanneer je dit nog nooit hebt gedaan. Maar als je nou een handig persoon bent is dit ook prima zelf te doen.
Om jou te helpen bij de buitenkraan plaatsen hebben wij daarom ook hiervoor een stappenplan gemaakt. Hierdoor wordt dit een makkelijke klus waar je tevens niet veel tijd aan kwijt bent. Wij leggen je het hieronder uit!
Voor je een buitenkraan plaatst moet je bepalen waar deze moet komen. Je moet immers de aansluiting op de waterleiding maken. Probeer hierbij de buitenleiding zo kort mogelijk te houden in verband met kans op bevriezen. Kies dan vervolgens de plek waar de leiding door de muur loopt.
Voor je aan de slag gaat is het tijd om te berekenen hoeveel buizen en bochten je nodig hebt. Wanneer je écht handig bent kan je de bochten zelf buigen of gebruikmaken van een soldeer- of knelkoppeling. Wij werken met knelkoppelingen in dit stappenplan.
Voordat je begint met het plaatsen is het verstandig om de waterleiding af te sluiten bij de hoofdkraan in de kruipruimte. Heb je huisgenoten? Waarschuw deze dan ook van tevoren.
Om een gat in de muur te boren heb je een klopboormachine nodig. Het gat moet 15 mm diep zijn en iets schuin naar boven door de muur van buiten naar binnen. Gebruik voor het laatste een steenboor. Maak vervolgens het gat aan beide kanten van de muur ruimer. Op die manier passen de koppelingen er een stuk makkelijker in.
Boor de hoeveelheid gaten in de muurplaat ook in de muur, en bevestig de plaat vervolgens aan de buitenmuur. Doe dit met behulp van pluggen en schroeven.
Breng teflon tape aan op de schroefdraad van de buitenkraan. Op die manier voorkom je lekken. Wikkel de tape met de klok mee twee tot drie keer om de schroefdraad van de buitenkraan. Schroef de kraan vervolgens in de muurplaat.
Nu is het tijd om de bestaande waterleiding te zagen met behulp van een pijpsnijder. Op die manier kan je de waterleiding haaks afzagen zonder dat je blijft zitten met ruwe kantjes. Kort de leiding zo dat er en T-stuk tussen past.
Na het doorsnijden en inkorten is het tijd om de knelkoppeling (het T-stuk) te monteren. Je kan op sommige plekken extra klembeugels plaatsen voor meer stevigheid.
Met behulp van de pijpensnijder kan je nu de koperen buis inclusief bochten op maat maken. Dit moet tot aan het gat van de buitenmuur. Verbind vervolgens eerst alle knelkoppelingen en buizen aan elkaar vast zonder de schroeven. Als alles netjes aansluit schroef je de onderdelen aan elkaar vast en leg je de knelkoppelingen en buizen.
En dan de laatste stap. Draai de buitenkraan een stukje open en sluit het water aan op de waterleiding. De leiding spoelt vervolgens helemaal schoon en lucht dat er eventueel in zat is er dan ook uit. Controleer of de buitenkraan lekt met de blote hand.
Besparen op de kosten van een buitenkraan plaatsen
Wanneer je de buitenkraan niet zelf kan plaatsen, om wat voor reden dan ook, moet je dit uitbesteden aan een specialist. Dit kan toch nog redelijk wat geld kosten, dus gaan wij je helpen hierop te besparen. Wij werken namelijk samen met loodgieters door het hele land. Wanneer jij je aanvraag omschrijft in ons formulier ontvang je tot maximaal 4 op maat gemaakte offertes. En geen zorgen: dit is geheel vrijblijvend en gratis uiteraard!
Veel gevraagd
Mocht er geen waterleiding aanwezig zijn, dan kan je zelf een nieuwe waterleiding aanleggen via de kruipruimte. Het aanleggen van een buitenkraan via de kruipruimte is dus zeker mogelijk.
Om de druk te verhogen kan je een hydrofoorpomp gebruiken. Deze wordt altijd geïnstalleerd voor de cv-ketel, en hiermee kan je de druk van warm- en koud water verhogen.
Gemiddeld kost een buitenkraan vervangen tussen de 150 en 350 euro. Hoeveel dit precies is heeft te maken met verschillende factoren zoals het bedrijf, de arbeidskosten en materiaalkosten.