fbpx

Carport prijzen – Gemiddelde kosten overzicht

Geschreven door: Anouk

In dit artikel kom jij alles te weten over de kosten van een carport. Zo gaan wij in op de carport prijzen, waaruit deze zijn opgebouwd en waaróm je deze prijs betaalt. Ook vertellen we je ook over de verschillende soorten carport garages waaruit je kan kiezen en gaan we in op of je zelf een carport kan bouwen en hoe je dat moet doen. Op die manier ben jij aan het eind van dit artikel een heuse carport expert!


Wil jij meer weten over de kosten van Carport? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Wat kost een carport garage?

Gemiddeld kost een carport garage tussen de 2000 en 4000 euro. Hierbij kunnen wij helaas geen exact bedrag geven omdat dit onder andere te maken heeft met de soort carport garage en het materiaal waarvan deze gemaakt is.

Omdat wij jou toch een zo helder mogelijk overzicht willen geven van de kosten hebben wij hieronder een tabel gemaakt met daarin de gemiddelde kosten per materiaal carport. Zo kan jij alvast overwegen welke optie je het liefste hebt.

Soort carport materiaal

Gemiddelde prijs

Kunststof carport

3000 euro

Houten carport

2000 euro

Stalen carport

3400 euro

Aluminium carport

3500 euro

Betonnen caport

4000 euro

Combinatie aluminium en stalen carport

3800 euro

*Bij deze prijzen is al rekening gehouden met montagekosten en de btw


Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Benieuwd naar de prijzen van een carport? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 

Gemiddelde kostprijs carport

Zoals we net al even kort hebben toegelicht is de prijs van een carport afhankelijk van verschillende factoren. Deze losse factoren, ook kostenposten genoemd, vormen samen de totaalprijs die jij betaalt aan een carport. Om zo transparant mogelijk te zijn zullen wij deze kostenposten hieronder per stuk even kort toelichten. Dan weet je precies waar je rekening mee moet houden als je een carport wil laten bouwen.

Arbeidskosten

Allereerst heb je te maken met zoiets als de arbeidskosten. Dit zijn letterlijk vertaald de kosten voor arbeid. Maar waarom betaal jij dit? Nou, de specialist die de carport komt monteren rekent een uurtarief voor de werkzaamheden. In principe is dit een soort uurloon. De baas kan namelijk niet het loon uit eigen zak halen (helaas). Gemiddeld kost een carport monteren een paar uur, waarbij het gemiddelde arbeidstarief per uur tussen de 20 en 35 euro ligt.

Materiaalkosten

Ook materiaalkosten zijn van toepassing bij een carport laten bouwen. Wij hebben net al even wat toegelicht over de gemiddelde prijs per materiaal. Afhankelijk van het materiaal betaal je meer of minder dan gemiddeld voor de carport.


Zo is hout bijvoorbeeld relatief goedkoop en beton of staal al gelijk weer een stukje duurder. Soms moet er van tevoren ook nog iets gebeuren zoals bijvoorbeeld tegels leggen. Ook hier betaal je dan extra kosten voor. De benodigde spullen op de carport te bouwen heeft de vakman of vakvrouw altijd zelf mee.

Voorrijkosten

Tot slot heb je ook nog te maken met voorrijkosten. Hierbij maakt het niet uit bij welk bedrijf of welke specialist je een carport laat bouwen, ze rekenen allemaal deze voorrijkosten. Sommige klusjes kosten namelijk zeer weinig tijd waardoor de gemaakte reiskosten niet terugverdiend kunnen worden.


Om dit op te lossen worden voorrijkosten gerekend, ongeacht de duur van de klus. Bij het ene bedrijf is dit een vast bedrag per klus, en bij het andere bedrijf is dit een X bedrag per gereden kilometer. Als je een voorkeur hebt kan je dit ook altijd even navragen bij de desbetreffende specialist of het bedrijf. 

Wil jij meer weten over de kosten van Carport? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Kan een carport ook tussen twee huizen?

Woon jij nou in een rijtjeshuis en wil je graag een carport? Wanneer jouw buren dit ook willen is dit zeker weten mogelijk. Je kan ook op jouw ‘helft’ een carport laten bouwen natuurlijk. Het voordeel van dit samen doen met je buren is echter wel dat je de kosten kan delen waardoor je minder geld kwijt bent. En dan kan je ook beide jarenlang genieten van een prachtige carport.

De materiaalkosten kunnen echter verschillen omdat dit afhankelijk is van een paar factoren zoals de dakvorm van beide huizen, de bestrating en andere kenmerken van de woning. Wanneer je een carport tussen twee huizen wil hebben kan je het beste gaan voor eentje gemaakt van aluminium. Dit heeft namelijk zeer weinig onderhoud en ook een erg lange levensduur. Zo voorkom je eventuele problemen of meningsverschillen met de buren over het onderhoud (voorkomen is immers beter dan genezen). 

Maar aan welke afmetingen moet je dan denken? De hoeveelheid auto’s die je onder de carport kwijt kan is afhankelijk van de afmetingen natuurlijk. Wanneer je beide één auto kwijt wil kunnen onder de carport moet je denken aan 7,2 bij 7,2 meter (minimaal). 

Hierbij is het goed om te weten dat een carport tussen twee huizen niet meer dan 30 vierkante meter mag zijn zonder een vergunning. Wanneer je een grotere carport wil dan dit moet je hiervoor een vergunning aanvragen bij de gemeente. Anders mag je helaas niet gaan bouwen. Dit is per gemeente weer ander geregeld. Daarom adviseren wij je om contact op te nemen met je gemeente hierover wanneer je een grotere carport wil bouwen tussen twee huizen.

Wil jij meer weten over de kosten van Carport? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Soorten carports

Zoals we eerder al hebben aangegeven zijn er verschillende soorten carports. Deze zijn allemaal weer gemaakt van ander materiaal. Dit heeft per materiaalsoort weer zo zijn voor- en nadelen. Hieronder hebben wij de verschillende soorten carports voor je op een rijtje gezet zodat jij kan kiezen welke soort het beste bij je past. Dat is pas handig!

Houten carport

Laten we beginnen bij de houten carport. Deze is vaak het goedkoopste in verhouding met de andere materiaalsoorten. Het grootste nadeel aan een houten carport is het onderhoud. Hout vergt nou eenmaal goed onderhoud. Het heeft echter wel een natuurlijke uitstraling en je kan dit altijd overschilderen.

Aluminium carport

De aluminium carport is een stukje duurder dan de houten carport. Gemiddeld kost deze tussen de 2000 en 6000 euro. Dit heeft vooral te maken met je wensen. Aluminium is erg sterk materiaal dat een goede isolatie biedt. Tevens heeft het ook weinig onderhoud nodig. Het grootste nadeel is de enigszins dure prijs en de kans op roest.

Stalen carport

De stalen carport is zeer milieuvriendelijk omdat deze wordt gemaakt van gerecyclede stukken metaal. Tevens is staal ook niet vlam vatbaar. Het oogt erg modern en strak. Echter ligt de prijs voor een stalen carport wel vrij hoog. Het laten plaatsen duurt ook langer en kost ook net wat meer.

Betonnen carport

De betonnen carport is eigenlijk de duurste uit dit rijtje. Deze soort is zeer veilig en daarnaast ook aardig duurzaam. En beton heeft natuurlijk ook een zeer hoge draagkracht. Ook gaat zo’n carport erg lang mee en heeft ‘ie goede isolatie. Het enige nadeel is eigenlijk de dure prijs

Kunststof carport

Tot slot heb je nog de kunststof carport. Bij de kunststof carport is vooral de levensduur een groot voordeel. Deze is namelijk nog langer dan bij bijvoorbeeld hout. Je betaalt daarom ook meer voor de carport. Een carport van kunststof is helaas wel iets minder isolerend dan bijvoorbeeld beton of aluminium.


Zelf carport bouwen of laten doen?

In dit artikel hebben wij je verteld over de prijs van een carport laten bouwen. Het kan echter best het geval zijn dat je dit graag zelf wil doen. Dat begrijpen we! Dat kan je namelijk een hoop geld besparen. Wanneer je hier geen ervaring mee hebt raden wij je het echter sterk af omdat er best veel mis kan gaan.

Dat is niet alleen onpraktisch maar kan ook erg gevaarlijk zijn. Ben je nou erg handig en wil je dit toch graag zelf doen? Laat ons je daar dan bij helpen. Wij hebben hieronder een stappenplan voor je uitgewerkt zodat jij zelf een carport kan bouwen. Hoe handig is dat? Benieuwd naar een carport bouwen? Je leest ‘m hieronder!

Stap 1: zorg voor de benodigde materialen

Zorg allereerst dat je alle materialen in huis hebt voor je begint met bouwen. Zo kan je direct aan de slag en ben je ook het snelste klaar.

Stap 2: ingraven van de palen

Vervolgens kan je beginnen met het ingraven van de palen. Graaf hiervoor een kuil van zo’n 60 tot 707 centimeter diep. Plaats de paal in de kuil en meet op of deze op de goede afstand én diepte staat. Plaats vervolgens de schuine schoorlatten om de palen waterpas te houden.

Stap 3: zet de palen vast met beton

Om te zorgen dat de palen op de juiste plek blijven zitten giet je beton in het gat. Deze gemixte betonmortel giet je in het gat tot aan de rand. Controleer voor de zekerheid of ze nog steeds waterpas staan. 

Stap 4: Plaats horizontale balken

Nu is het tijd om de horizontale balken te plaatsen. Zorg dat de palen stevig en waterpas staan. Begin bij de inkepingen en teken deze af in de palen. Vervolgens kan je een cirkelzaag gaan gebruiken.

Stap 5: Dak van de carport maken

Maak het dak door de balken tegenover elkaar te leggen en markeer vervolgens waar de balkdragers bevestigd moeten worden. Hierbij moet je een maximale afstand van 40 centimeter aanhouden. Boor de balken voor en bevestig ze op de palen. Bevestig daarna de dwarsbalken op de balkdrager en schroef ze vast.

Stap 6: OSB carport maken op het dak

Als de constructie stevig staat kan je aan de slag met het dak. Doe dit door de OSB-platen op de balken vast te schroeven. De randen moeten hierbij vlak lopen. Maak daarna de balken vast op het dak.

Stap 7: boeidelen vastmaken

Wanneer je een buitenrand hebt geplaatst kan je de boeidelen bevestigen. Dit zijn twee planken onder elkaar. De bovenkant moet gelijk zijn aan de bovenkant van de balken.

Stap 8: regenwaterafvoer maken in carport

Als laatste stap dien je een afvoer te maken voor het regenwater. Zaag een gat in de hoek op het laagste punt van het dak. Hierdoor kan regenwater altijd weglopen. Controleer of de afvoer past. En klaar ben je!


Besparen op de kosten van een carport

Wil je besparen op de kosten van een carport? Dat kan bij BespaarGelijk. Wij werken samen met carport specialisten door het hele land. Wanneer jij een aanvraag doet kijken wij met de specialisten naar de beste opties. Vervolgens sturen wij je tot 4 op maat gemaakte offertes toe. Dit is natuurlijk geheel vrijblijvend.


Veelgestelde vragen 

Hoe hoog moet een carport zijn?

Normaliter mag een carport niet hoger zijn dan 3 meter. Wil je meer ruimte? gebruik dan een zadeldak. Als je een carport hoger wil dan 3 meter moet je hiervoor een vergunning aanvragen.

Hoe breed moet een carport zijn?

De ideale afmetingen voor een carport is minstens 3,7 meter breed. Dan past er ruim één auto onder.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>