fbpx

Dakgoten vervangen – Gemiddelde kosten overzicht

Geschreven door: Anouk

Wat zijn de kosten voor het vervangen van je dakgoot? De dakgoot vervangen: het is zeker geen populair klusje. Toch is dit best belangrijk, en wordt het ook niet vaak genoeg gedaan. Daarom gaan wij je in dit artikel alles vertellen wat je moet weten over de kosten dakgoten vervangen. Hierbij gaan we in op de prijs van een dakgoot vervangen, hoe je dit zelf kan doen en hoe je hier zoveel mogelijk op kan besparen. Lees je snel verder?


Wil jij meer weten over de kosten van het vervangen van je dakgoot? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Wat kost een dakgoot vervangen?

De gemiddelde kosten voor het vervangen van een dakgoot liggen tussen de 300 en 800 euro bij +/- 30 meter. Hoe duur dit exact is kunnen wij uiteraard niet zeggen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de ene dakgoot langer is dan de ander, en daardoor ook duurder. Tevens rekent ieder bedrijf weer een andere prijs. 


Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk!

Benieuwd naar de kosten van het vervangen van je dakgoot? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 

Gemiddelde kosten regengoot vervangen

Zoals we net al even kort hebben aangegeven kunnen de kosten voor dakgoten plaatsen erg uiteen lopen. Zo rekent ieder bedrijf weer een andere prijs en heeft het ene huis een langere dakgoot dan de ander. Tevens zijn de kosten opgebouwd uit verschillende kostenposten. Om jou een helder beeld te geven van de kosten hebben wij daarom hieronder deze posten op een rijtje gezet, mét uitleg. Op die manier weet jij precies waar je voor betaald!

Arbeidskosten

Om te beginnen heb je de arbeidskosten. Letterlijk vertaald zijn dit de kosten voor arbeid. Maar waarom betaal jij dit dan precies? Nou, de monteur die jouw dakgoot komt vervangen moet uiteraard ook ergens van betaald worden. En indirect betaal jij hierdoor mee aan een deel van het loon dat deze persoon verdient. Meestal is zo’n specialist een paar uur bezig met het vervangen van de dakgoot, maar dat is uiteraard afhankelijk van het aantal meters.

Materiaalkosten

Naast kosten voor de arbeid betaal je ook nog voor een deel de materiaalkosten. Wanneer je de dakgoot laat vervangen moet er immers een nieuwe voor in de plaats komen! En jij betaalt dus indirect een deel van deze materiaalkosten. Natuurlijk zijn materiaalkosten niet bij alle soorten klusjes van toepassing. Maar bij het vervangen van een dakgoot wordt dit standaard doorberekend in de prijs.

Voorrijkosten

En als laatste heb je dan ook nog zoiets als de voorrijkosten. Deze kosten betaal jij ook gedeeltelijk omdat niet alle klusjes even lang duren. Dit kan dus betekenen dat de monteur de gemaakte reiskosten niet kan terugverdienen in de tijd dat hij of zij bezig is. En daarom betaal jij hier dus ook voor. Soms wordt dit berekend per kilometer, en soms is dit een vast bedrag. Wanneer je monteurs vergelijkt via onze website tonen wij de specialisten in jouw buurt. Zo kunnen de voorrijkosten zo laag mogelijk blijven.


Wanneer moet je een dakgoot vervangen?

Misschien heb je wel twijfels over wanneer je de dakgoot het beste kan laten vervangen. Het kan daarnaast ook zo zijn dat je gewoon niet precies weet of dit nodig is bij je eigen dakgoot. Gelukkig zijn wij er om je te helpen bij dit soort vragen!

In principe kan een reeds geplaatste dakgoot heel erg lang mee. Gemiddeld houden deze sterke rakkers het wel 20 tot 30 jaar vol! Maar: dit is wel onder voorwaarde. Zo is het belangrijk dat je de dakgoot regelmatig schoonmaakt. 

En met regelmatig bedoelen we dus wel minstens ieder half jaar. Ieder jaar kan uiteraard ook, maar hoe beter de dakgoot wordt onderhouden hoe langer deze ook meegaat. Daarom adviseren wij altijd dit goed bij te houden om zo de levensduur van je dakgoot te maximaliseren. 

Je dakgoot is echt aan vervanging toe wanneer je last krijgt van waterproblemen. Dakgoten kunnen namelijk lijden aan slijtage. En soms is deze slijtage zo dermate erg dat de goot begint te lekken. Dan is het echt tijd om aan de bel te trekken. Ook zijn er nog een paar handige herkenpunten waarmee jij weet of de dakgoot toe is aan vervanging:

  • De dakgoot is uitgedroogd 

  • Heeft opengescheurde naden

  • Scheuren en/of barsten

Wil jij meer weten over de kosten van het vervangen van je dakgootVia deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Zelf een dakgoot vervangen of laten doen?

Wij kunnen ons voorstellen dat je het vervangen van een dakgoot aardig prijzig vindt. Wij zijn in dit artikel al ingegaan op de prijs van dakgoten plaatsen en dakgoten vervangen. Misschien wil je dit graag zelf doen! Wanneer je dit nog nooit hebt gedaan raden wij je dit sterk af.

Dit omdat verkeerd plaatsen kan zorgen voor vervelende problemen. Maar het kan natuurlijk best zo zijn dat je best handig bent en je dit ook zelf kan. Om jou te helpen dit zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben wij daarom hieronder een stappenplan gemaakt. Dit plan kan jou hierbij helpen! 

Stap 1: Kies het juiste type dakgoot en dakgootbeugel

Allereerst is het belangrijk dat je bepaalt welk type dakgoot je nodig hebt. Hierbij is de grootte van je oppervlak van erg groot belang. Wanneer je dak kleiner is dan 40 m2 is een mini-goot voldoende. Als je dak een formaat heeft van 100 m2 heb je een 125mm kraalgoot of bakgoot nodig. Met deze kan je namelijk meer water opvangen.

Daarnaast heb je ook nog een dakgootbeugel nodig. Dit kan een muurbeugel, dakbeschotbeugel of muurplaatbeugel zijn. Dat is afhankelijk van de constructie van je dak.

Stap 2: Afschot maken met behulp van de beugels

Vervolgens moet je de beugel aan de kant van de regenpijp monteren. Bind vervolgens een touwtje aan de gemonteerde beugel. Houd rekening met een afschot van 2,5 mm per meter. Knoop het touwtje net zo aan de hoogste beugel en zorg dat deze strak gespannen is. Controleer vervolgens met de waterpas of er echt afschot is. Schroef daarna de laatste beugel vast.

Stap 3: Monteer de tussenliggende beugels

Bepaal de hoogte van de tussenliggende beugels met behulp van het touwtje. Schroef de beugels vervolgens vast tegen de daklijst, de dakbalken of het dakbeschot. Het is belangrijk dat je iedere 50 centimeter een dakgootbeugel plaatst.

Stap 4: Maak de goot op maat

Nu is het tijd om de lengte van de goot op te meten. Het kan zo zijn dat je de goot op maat moet maken. Teken deze dan haaks af en zaag deze ook zo af. Dit zagen kan je doen met een ijzerzaag, beginnend vanaf de bodem van de goot. Verwijder eventuele bramen met schuurpapier.

Stap 5: Plaats de goot

Controleer of op alle plekken de klemstrip van de beugel omhoog is gebogen. Vervolgens moet je de achterkant van de goot omhoog houden, om zo de voorkant over de gootbeugel te schuiven en de goot in de beugels te laten zakken. Wanneer je een mastgoot hebt schuif je de voorkant onder de gootbeugel.

Stap 6: Verbinden van de gootdelen

Met behulp van verbindingsstukken kan je de gootdelen nu aan elkaar lijmen. Schuur de te lijmen stukken licht met schuurpapier. Aan de binnenkant van de goot kan je het beste een kwastje gebruiken voor de lijm. Wacht minstens 30 seconden en schuif vervolgens de onderdelen in elkaar. Veeg overgebleven lijm direct weg. Lijm daarna ook het hoogste eind en het lagere eind aan elkaar vast.

Stap 7: Bevestigen van de regenpijp

Je bent er bijna! Zorg dat de regenpijp op maat is gezagen. Omdat dit een moeilijk klusje kan zijn kan je een stukje schilderstape om de buis draaien. Op die manier heb je altijd een rechte lijn. Daarna kan je elke anderhalve meter een beugel bevestigen op de muur en de regenpijp in deze beugels schuiven. Alleen de middelste beugel moet klemvast zitten, bij de andere beugels kan je een beetje speling overlaten. Lijm de pijpdelen aan elkaar met sokken (koppelingen).

Stap 8: Uitmonden regenpijp op goede plek

De regenpijp moet bij de dakgoot aansluiting hebben op de riolering. Wanneer je een klein dak hebt kan je de pijp laten uitmonden boven een grindgat Dit gat moet minstens 50 cm diep zijn, één meter van de muur liggen en gevuld zijn met grof grind.

Stap 9: Plaatsen bolrooster

Als laatste stap is het tijd om het bolrooster in de opening van de regenpijp te steken. Op die manier voorkom je verstopping door aangewaaide takjes en bladeren.

Wil jij meer weten over de kosten van het vervangen van je dakgootVia deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Besparen op de kosten van dakgoten vervangen 

Ben je helaas niet een heel handig persoon en wil je het liefst zoveel mogelijk besparen op het vervangen van de dakgoot? Dan ben je bij BespaarGelijk op het juiste adres.

Wij werken namelijk samen met dakgoot specialisten door het hele land. Wanneer je je aanvraag zo goed mogelijk omschrijft op het formulier ontvang je tot maximaal 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend, en je bent niet verplicht ergens op in te gaan. 


Veel gevraagd

Wat kost een dakgoot vervangen per meter?

Gemiddeld kost dit tussen de 10 en 70 euro per meter. Hoeveel dit exact is, is onder andere afhankelijk van de soort dakgoot waar je gebruik van maakt en het bedrijf waardoor je dit laat uitvoeren.

Wanneer moet je een zinken dakgoot vervangen?

Een zinken dakgoot moet ongeveer iedere 20 of 30 jaar vervangen worden. Een dakgoot is vervanging toe als deze volledig is uitgedroogd, als er scheuren en/of barsten in zitten en wanneer er opengescheurde naden zijn.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>